Ο Mr Travel προτείνει την γη των Φαραώ…
Στο σταυροδρόμι μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Μεσογείου, το Κάιρο ή αλλιώς η πόλη των χιλίων μιναρέδων σε περιμένει να νιώσεις σαν πρωταγωνιστής σε ταινία ανάμεσα στο Νείλο, τις πυραμίδες, τις οάσεις και τους κοκοφοίνικες -κομμάτια που συνθέτουν το παζλ μιας απόλυτα μυστικιστικής εμπειρίας.
Βάλε στις αποσκευές σου αμάνικες μπλούζες και ό,τι πιο δροσερό έχεις, πάρε βεντάλια και το…εβιάν γιατί οι θερμοκρασίες είναι υψηλές!
Εκτός από την ζέστη, το κλίμα θεωρείται υγρό λόγω Νείλου και Μεσογείου. Ο άνεμος φλερτάρει με την περιοχή και την περίοδο από το Μάρτιο ως το Μάιο είναι κατά κύριο λόγο ξηρός.
Και αν μέχρι τώρα είχες δει τις πυραμίδες μόνο σε ταινία, βλέποντας τις από κοντά, θα μείνεις με το στόμα ανοιχτό από το μέγεθος, την μεγαλοπρέπεια και το μυστήριο που γεννούν οι αιώνες των ιστοριών τους!
Ο Νείλος, ένας ποταμός που από την αρχαιότητα είχε συνδεθεί με τις θεότητες της Αιγύπτου γνωρίζει τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και των επιστημών με γέφυρες από όπου περνούν τα οχήματα από τη μια πλευρά του στην άλλη. Μην χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις τη θέα σε κάποια από αυτές.
Αλ Χαλίλι
Στην αγορά του Αλ Χαλίλι, θα αγοράσεις ανατολίτικα σουβενίρ κάθε λογής ενώ τα σοκάκια της είναι πάντα γεμάτα κόσμο, χρώματα και φωνές αφού οι ντόπιοι πραματευτάδες διαλαλούν την πραμάτεια τους ακούραστα. Θα μάθεις την ‘’τέχνη’ του παζαριού, αφού είναι σχεδόν απαγορευτικό να αγοράσεις οτιδήποτε προτού το παζαρέψεις πρώτα!
Mουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιoτήτων
Στην πλατεία Ταχρίρ, θα επισκεφθείς το Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων με μια συλλογή πάνω από 100.000 σημαντικών εκθεμάτων που έχουν προκύψει από εξαιρετικά αυστηρή διαλογή, εκ των οποίων νομίσματα, σαρκοφάγοι, μούμιες αλλά και δείγματα παγκόσμιας ιστορίας όπως αυτά της ελληνορωμαϊκής περιόδου.
Θα ‘’γνωρίσεις’’ από κοντά τον Άνουβι, τον Όσιρι, την Ίσιδα και την Νεφερτίτη. Θα μάθεις τα μυστικά της τέχνης των ταριχεύσεων βλέποντας αληθινές μούμιες. Στον πάνω όροφο, θα βρεις ημιπολύτιμους λίθους, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα που άνηκαν στον φαραώ Τουταγχαμών που ανέβηκε στον θρόνο σε παιδική ηλικία και απεβίωσε πριν κλείσει τα 20 του. Ο τάφος του ήταν ο μοναδικός που βρέθηκε ασύλητος στην Κοιλάδα των Βασιλέων.
City of the Dead
Έξω από το Κάιρο, κάτω από την Ακρόπολη του Σαλαντίν, βρίσκεται η λεγόμενη “Νεκρόπολη” (City of the Dead) που ξεκίνησε ως κοιμητήριο κατά τον 7ο αιώνα, και πλέον, ανάμεσα στα νεκρικά μνημεία και του τάφους ζουν οικογένειες και άνθρωποι, που λόγω έλλειψης πόρων, μένουν σε πρόχειρες κατασκευές ή...στο έδαφος. Ο αριθμός των κατοίκων της πόλης αυτής που προκαλεί ρίγη, ξεπερνά τους 500.000.
Παρ’όλ’αυτά, πολλοί τάφοι εντυπωσιάζουν τόσο για το εσωτερικό τους όσο και για το μέγεθος ή τη θολωτή τους οροφή. Φρόντισε να επισκεφθείς την περιοχή με γκρουπ ή έστω με ειδικούς οδηγούς γιατί δεν είναι από τα ασφαλέστερα σημεία της Αιγύπτου!
Μην χάσεις την ευκαιρία να ερευνήσεις την έρημο αλλά και άλλη σημεία της περιοχής με καμήλα, γιατί πρόκειται για μια διασκεδαστική και μοναδική εμπειρία μετακίνησης!
Πλατεία τoυ Ραμσή
Βόρεια του κέντρου της πόλης, βρίσκεται η μεγάλη πλατεία του Ραμσή, όπου σε βγάζει ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος -κατεβαίνεις στην ομώνυμη στάση. Σφύζει από ζωή αλλά και από κίνηση, καθώς οι δρόμοι που δίνουν τη θέση τους σε γέφυρες, συνδέονται πολύπλοκα. Έχε τα μάτια σου δεκατέσσερα γιατί η οδήγηση εδώ δεν υπάγεται σε κανονισμούς...και όλα αυτά υπό το βλέμμα του αγάλματος του Ραμσή ΙΙ. Τη νύχτα η πλατεία μεταμορφώνεται από τα φώτα. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το φαγητό από τις καντίνες και τα μαγαζάκια.
Εδώ βρίσκεται και το μουσείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, που άνοιξε του 1933 και φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή σιδηροδρομικών μοντέλων, φωτογραφιών και την ιστορία της εξέλιξης του μεταφορικού αυτού είδους.
Aκρόπολη του Σαλαντίν
Από την Ακρόπολη του Σαλαντίν, που βρίσκεται στο λόφο Mokattam, λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, η θέα θα σου κόψει την ανάσα -όλο το Κάιρο και η έρημος απλώνεται μπροστά σου! Εκτός από τη θέα, το Κάστρο είναι σημείο ιστορικής αναφοράς καθώς χτίστηκε το 1176 μ.χ και χρησίμευσε ως άμυνα στις επιθέσεις των Σταυροφόρων αλλά και ως βασιλική κατοικία για 700 χρόνια. Ακόμη και οι άνθρωποι του Ναπολέοντα, που είχαν αφιερωθεί στις επιστήμες, έκριναν το Κάστρο ως ένα από τα ομορφότερα Ισλαμικά μνημεία. Αποτέλεσε καταφύγιο για Άραβες και Οθωμανούς και θα σου προσφέρει ένα πιο πρόσφατο κομμάτι της Αιγυπτιακής ιστορίας. Κομμάτι του κάστρου αποτελεί το Τζαμί του Μεχμέτ Αλή το οποίο είναι χτισμένο στα πρότυπα του Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης.
H Μεγάλη Σφίγγα
Σαφώς, τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της Αιγύπτου είναι οι Πυραμίδες της Γκίζας και η Μεγάλη Σφίγγα και εκεί αξίζει να κάνεις την πρώτη σου στάση. Η Πυραμίδα του Χέοπα, που είναι το αρχαιότερο από τα 7 Θαύματα του κόσμου, αλλά και αυτή του Χεφρήνου (περισσότερο γνωστή ως Σφίγγα) χτίστηκαν το 2580 π.χ. στην Γκίζα. Με αυτό τον πρόλογο, δεν θα εκπλαγείς να μάθεις ότι αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το μεγαλύτερο και αρχαιότερο μονολιθικό άγαλμα στον κόσμο , αυτό της μεγάλης Σφίγγας - με σώμα λιονταριού και ανθρώπινο κεφάλι στέκει αγέρωχο και αινιγματικό στο πέρασμα του αιώνων, προβάλλοντας αντίσταση στη σκόνη της ερήμου και τον άνεμο. Τα χαρακτηριστικά προσώπου που σκαλίστηκαν στο κεφάλι είναι αυτά του Χεφρήνου, βασιλιά της 4ης Δυναστείας κατά την Χρυσή Βασιλεία. Ό,τι και να έχεις δει σε φωτογραφίες, το δέος που νιώθεις στη σκιά αυτών των ιστορικών κτισμάτων που μετρούν σχεδόν 5000 χρόνια ζωής είναι απερίγραπτο!
Και μιας και ξεκινήσαμε τιμώντας τους Φαραώ, η συνέχεια μας περιμένει κρυμμένη στο Λούξορ (στις αρχαίες Δυτικές Θήβες της Αιγύπτου) -απέναντι από την όχθη του Νείλου, όπου βρίσκεται η ‘’Κοιλάδα των Βασιλέων’’, αιώνια κατοικία του Τουταγχαμών, του Ραμσή Β’ και ακόμα 58 μεγάλων βασιλέων, κρατά θαμμένα τα σώματα των Φαραώ, τους θησαυρούς και τα μυστικά τους στο πέρασμα τους στον άλλο κόσμο.