Ντόχα Κατάρ (S02-E07)

Avatar Admin | 1 Δεκεμβρίου, 2017

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ

Δεν γίνεται να μην πας στη πρωτεύουσα του Κατάρ με άλλη αεροπορική εταιρεία από την Qatar Airways. Οι τιμές ξεκινούν από 420€ τους χειμερινούς μήνες αλλά πρόσεχε γιατί μετά φτάνουν και τα 7.500€.

Για να συνδυάσεις πολυτέλεια και κομψότητα επέλεξε το 4* Al Najada Doha Hotel by Tivoli σε απόσταση 800μ. από την αγορά Souq Waqif και 1,4χλμ. από το ανάκτορο Amiri Diwan. Με τιμή από 122€ για δίκλινο δωμάτιο με πρωινό σου εγγυόμαστε ότι θα το λατρέψεις!

 

Ακόμα, το 3* Town Hotel Doha σε απόσταση 3,1χλμ. από το Βασιλικό Παλάτι Diwan Emiri θα σε ενθουσιάσει όχι μόνο για την άνεση και την κομψότητα του αλλά και για την τιμή του. Θα βρεις το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό μόλις από 57€.

 

Τέλος, το 4* ξενοδοχείο Horizon Manor που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το διάσημο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, στην καρδιά της πόλης, προσφέροντας μια ασυναγώνιστη θέα στον αραβικό κόλπο στον ορίζοντα του West Bay. Όλα τα δωμάτια στο ξενοδοχείο διαθέτουν θέα στην πόλη ή στη θάλασσα. Η τιμή για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινάει από 83€.

Μια επίσκεψη στο Aramede με την τοπική κουζίνα του θα σας πείσει για το τι θα πει υπέροχο γευστικό φαγητό. Οι ποικιλίες θαλασσινών θα σας ξετρελάνουν, όπως επίσης και το πολύ ωραίο περιβάλλον του με το σούπερ φιλικό προσωπικό. Σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

 

Το Seasonal Tastes Docha αποτελεί και αυτό μια εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε το φαγητό σας αλλά και για να διαπιστώσετε τι θα πει καλή εξυπηρέτηση. Διαθέτει πλούσιο μπουφέ και οι περισσότεροι μιλούν για μια μεγάλη γευστική εμπειρία.

 

Αν πάλι θέλετε να ζήσετε την πολυτέλεια επιλέξτε το ιαπωνικό ρεστοράν Nobu, που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Four Seasons στην ακτή της πρωτεύουσας του Κατάρ Ντόχα.Το σχήμα του θυμίζει κοχύλι και είναι σχεδιασμένο να προσφέρει στους επισκέπτες του πλήρη θέα του αραβικού κόλπο.Διαθέτει δυο μπαρ και μενού που μπορεί να ικανοποιήσει τα πιο περίτεχνα γούστα. Τάπας, σούσι, φουαγκρά και μια τεράστια ποικιλία απιστεύτων σος. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε επίσης  τα μοναδικά γλυκά και τα κοκτέιλ του.

lock_open

Ντόχα Κατάρ (S02-E07)

Avatar Admin | 1 Δεκεμβρίου, 2017

 

Ο Mr Travel σου προτείνει μια ταξιδιωτική απόδραση στη Ντόχα

Όταν η πολυτέλεια και ο πλούτος συναντούν παράλληλα τη φιλοξενία και την περιπέτεια, όταν ο οικοδομικός οργασμός και η ανάπτυξη μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, τότε μιλάμε για μια γεμάτη ταξιδιωτική εμπειρία στο Κατάρ.

Tο κράτος με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο που φιλοδοξεί και τα καταφέρνει, θα λέγαμε εμείς, να γίνει το νέο κέντρο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Όσο για την πρωτεύουσα Ντόχα, που αποτέλεσε όραμα του σημερινού Εμίρη και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσα δαπανήθηκαν για την μεταμόρφωση της, φλερτάρει ξεκάθαρα με το να κλέψει τη λάμψη από τα γειτονικά Ντουμπάι και Αμπου Ντάμπι.

Όλα αυτά βέβαια χάρη στο μαύρο χρυσό και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που χαρίζουν στους πολίτες της αλλά και σε σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ξένους που ζουν εκεί άνεση και ευμάρεια.

Ένα ταξίδι λοιπόν στη Ντόχα εκτός από μια τεράστια εμπειρία θα σε κάνει να ανακαλύψεις πως πρόκειται για την μεγάλη χαρά του μηχανικού και του αρχιτέκτονα. Χωρίς πολλά πολλά κλείσε εισιτήρια, φτιάξτε τις αποσκευές σου και ξεκινάμε.

Η Ντόχα αποτελεί την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη του Κατάρ πάνω στον Περσικό κόλπο. Το διοικητικό και επιχειρηματικό κέντρο της χώρας συγκεντρώνει πάνω από το 80% του συνολικού πληθυσμού της.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η οικονομία της βασιζόταν στην αλιεία και τα μαργαριτάρια, έως το 1940 που ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο και έκτοτε όλα άλλαξαν.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του Εμιράτου έπαιξε το εκσυγχρονιστικό έργο του Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, το οποίο συνεχίζει πλέον ο γιός του. Εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 πολλά έργα είναι σε εξέλιξη.

Η πόλη της Ντόχα ιδρύθηκε με την ονομασία Αλ-Μπίντα το 1825. Το όνομα "Ντόχα" προέρχεται από την αραβική λέξη "ad-dawha" που σημαίνει "το μεγάλο δέντρο". Σημείο αναφοράς είναι ένα σπουδαίο δέντρο που πρέπει να βρισκόταν στο χώρο, όπου αρχικά βρισκόταν το μικρό ψαροχώρι , το οποίο εξελίχθηκε και έγινε η σημερινή πόλη.

Η Ντόχα έγινε πρωτεύουσα του βρετανικού προτεκτοράτου του Κατάρ το 1916 και όταν το έθνος απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1971, η Ντόχα παρέμεινε πρωτεύουσα του Κατάρ.

Πριν από λίγα χρόνια, η Ντόχα ήταν μία κοιμισμένη πολίχνη στην έρημο της αραβικής χερσονήσου. Σήμερα, φιλοξενεί μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς ουρανοξύστες στον κόσμο και επεκτείνεται...

Ο  ενδυματολογικός κώδικας εδώ είναι σαφής για τις γυναίκες: οι ντόπιες φοράνε απαραιτήτως πάνω από τα καθημερινά τους ρούχα την αμπάγια (μία μακριά μαύρη ρόμπα με κεντημένες συνήθως λεπτομέρειες  στα μανίκια) και στο κεφάλι μία μαύρη μαντήλα, την νικάμπ, που αφήνει ακάλυπτο είτε όλο το πρόσωπο, είτε μόνο τα μάτια.

Μερικές δε ντόπιες καλύπτουν με μαύρα γάντια και τα χέρια. Από την άλλη, οι ξένες μπορούν να ντύνονται όπως επιθυμούν με την προϋπόθεση ότι οι ώμοι και τα γόνατα θα είναι καλυμμένα.

Για να εμφανιστεί γυναίκα σε δημόσια παραλία για μπάνιο, θα πρέπει είτε να φορέσει ειδική στολή τύπου δύτη (για τις μουσουλμάνες), είτε κολάν και μπλούζα με μανίκι (για τις υπόλοιπες).

Οι Καταρινοί στο άκουσμα της λέξης «Γιουνάν» (Έλληνας) χαμογελούν με συμπάθεια, μας θεωρούν δικούς τους και κακά τα ψέματα και εμείς τους νιώθουμε καλύτερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους «δυτικούς».

Δυο από τις βασικές λέξεις που οφείλεις να γνωρίζεις επισκεπτόμενος τη Ντόχα είναι το ( μάρμπα, που θα πει γεια σας) και σαλάμ αλέικουμ ( ειρήνη σε εσάς, που αποτελεί και βασικό χαιρετισμό ανάμεσα σε μουσουλμάνους).

 

Katara

Πολιτιστικό χωριό Katara. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό, στη θέα του Περσικού Κόλπου, που αποτελεί από τη μια τον θεματοφύλακα της αραβικής παράδοσης και από την άλλη τον δίαυλο επικοινωνίας με κουλτούρες άλλων χωρών.

Στο κεντρικό του σημείο συναντάς το υπαίθριο αμφιθέατρο, όπου φιλοξενούνται θεατρικά έργα και συναυλίες. Τον Δεκέμβριο μάλιστα πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή προκειμένου οι εθνικότητες που βρίσκονται στη Ντόχα να γιορτάσουν την ανεξαρτησία τους από τους Άγγλους. Το αμφιθέατρο της Κατάρα θυμίζει αρχαίο ελληνικό θέατρο, καλύπτει έκταση 3, 275 τμ και έχει χωρητικότητα 5.000 άτομα.

Το Χρυσό Τζαμί στην Κατάρα,  χρησιμοποιείται για προσευχή και διαλέξεις.  Ένα πανέμορφο κτήριο με ισλαμική αρχιτεκτονική, με πραγματικά όμορφα έργα τέχνης στο εσωτερικό του που αξίζει να επισκεφθείτε.

Έρημos

Παίρνοντας μια γεύση από Ντόχα και επειδή φανταζόμαστε ότι θα ανυπομονείτε να βρεθείτε στην έρημο εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα για εκεί και επιστρέφοντας η Ντόχα πάλι θα σας περιμένει. Όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα σου θα δεις αμμόλοφους και έναν απέραντο ορίζοντα χωρίς κανένα σημείο αναφοράς. Ένα τοπίο άνυδρο, χωρίς βλάστηση.

Η βόλτα στην έρημο του Κατάρ είναι περιπετειώδης και μπορεί να γίνει συναρπαστική αν κατευθυνθείς εκεί που τη μονοτονία της άμμου, πίσω από ψηλούς αμμόλοφους, σε περιμένει κρυμμένη μια θάλασσα. Πορεία λοιπόν για τη Χορ Αλ Ανταϊντ. Απαραίτητή προϋπόθεση να διαθέτεις jeep και η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο.  Αν πάλι κουραστείτε από αυτή την πραγματική μοναδική εμπειρία, μπορείτε να περάσετε ένα βράδυ στις πολυτελείς σκηνές ή να στήσετε δική σας.

Μουσείο Ισλαμικής

Αν τώρα επιθυμείς να ανακαλύψεις τι είναι αυτό που αντιπροσωπεύει το Κατάρ τον 21Ο αιώνα δεν είναι άλλο από το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης που σχεδίασε ο Πέι, ο οποίος είχε υπογράψει και τη γυάλινη πυραμίδα στο Λούβρο.

Η είσοδος του σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Στεγάζει 14 αιώνες Ισλαμικής τέχνης. Χειρόγραφα, υφάσματα και αντικείμενα που έχουν αγοραστεί από όλο τον κόσμο. Το μουσείο βρίσκεται επάνω σε ένα τεχνητό νησί.

Όσο για το τεχνητό νησί με 40  χιλιόμετρα ακτογραμμής και 20 χιλιόμετρα παρθένων παραλιών,  στα ανοιχτά της Doha, όταν ολοκληρωθεί, θα αποτελεί μία από τις πιο exclusive τοποθεσίες του πλανήτη με πολυτελέστατες παραθαλάσσιες κατοικίες, 3 πεντάστερα ξενοδοχεία, 3 μαρίνες και πολυτέλειες πέρα από κάθε φαντασία.

Ήδη αριθμεί περίπου τρεις χιλιάδες μόνιμους κατοίκους ενώ περπατώντας στο ολοκληρωμένο του κομμάτι του Porto Arabia, θα νομίζετε πως βρίσκεστε πότε στο Σεν Τροπέ και πότε στο Πορτοφίνο.

 

Ψαροκάικα dhow

Η κρεμ ντε λα κρεμ των πιο ονομαστών σεφ αλλά και οι γνωστότεροι οίκοι μόδας έχουν κιόλας αποικήσει το νησί χαρίζοντας αίγλη και κύρος στην ολοκαίνουρια Αραβική Ριβιέρα. Εκεί θα θαυμάσεις και τα ψαροκάικα dhow που στο παρελθόν χάριζαν την κύρια πηγή εισοδήματος που δεν ήταν άλλη από τα μαργαριτάρια.

Αυτό μέχρι το 1930 όταν τα ιαπωνικά μαργαριτάρια άρχισαν να κατακλύζουν τις αγορές. Κι αν δεν άξιζε πια να βουτάς για μαργαριτάρια ήρθε η ανακάλυψη του μαύρου χρυσού για να απογειώσει την οικονομία του Κατάρ.

Τα μαργαριτάρια βέβαια κατέχουν κυρίαρχη θέση τόσο στην ιστορία όσο και στο παρόν της Ντόχα, όπως για παράδειγμα στον γλυπτό διάκοσμο της Αλ Κορνίς, ή στο τεχνητό νησί που δημιούργησαν.

Σoυκ

Ήρθε η ώρα να χαθείς στα δαιδαλώδη στενά του πιο παλιού Σουκ της πόλης. Μπορεί πια να έχει ανακαινιστεί και να είναι κλιματιζόμενο, όσο όμως κι αν δεν το πιστεύετε εδώ ήταν το παλιότερο παζάρι των βεδουίνων. Παραδοσιακές ενδυμασίες, αρώματα, ξηροί καρποί, χαλιά, γλυκά, αραβικός καφές, εδέσματα και πολλά άλλα θα βρει κανείς εδώ.

Με κανόνες παζαριού μπορείτε ν’ αγοράσετε σουβενίρ, αραβικά αρώματα,  κοσμήματα και ότι άλλο τραβάει η ψυχή σας.

Bird Market

Στην αγορά θα συναντήσετε επίσης και ένα μέρος που πουλάει πουλιά.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι η πανάρχαια παράδοση του κυνηγιού με γεράκια έχει εξελιχθεί και ως σύγχρονο και πανάκριβο σπορ της αραβικής ελίτ του Κατάρ, ως σύμβολο δύναμης και ελευθερίας.

Πρόκειται για ένα σπορ που στο ξεκίνημα του αφορούσε μια συγκεκριμένη ελίτ, αυτή των ζάπλουτων σεΐχηδων, με τα χρόνια όμως πέρασε σαν μόδα σε μεγάλα στρώματα του Αραβικού πληθυσμού, που έβλεπαν στην κατοχή του γερακιού ένα σύμβολο κοινωνικής δύναμης και στάτους.

Τα γεράκια έχουν τέτοια θέση στην κουλτούρα των κατοίκων του Κόλπου που πρόσφατα ένας επιβάτης έκλεισε 80 αεροπορικές θέσεις για τα αγαπημένα του γεράκια μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Στο «Κέντρο Πτηνών» θα δείτε εξαίρετα τέτοια αρπακτικά, σε λογικές τιμές.

 

 

Εμείς προτείνουμε...

Μην παραλείψετε επίσης να επιβιβαστείτε στο Μετρό του Μέλλοντος γιατί όχι και στο βαγόνι της χρυσής γραμμής, η εμπειρία θα είναι μοναδική.

Αν κάτι αρέσει στα κράτη του Κόλπου αυτό είναι τα τεχνητά νησιά. Στο Κατάρ όπως είναι φυσικό έχει και μια γεύση από την ιστορία του. Στο σημείο λοιπόν που παλιά βουτούσαν για μαργαριτάρια τώρα απλώνεται το Pearl island.

Η δημιουργία του ξεκίνησε το 2004 και επεκτείνεται συνέχεια. Είναι το πιο διεθνές κομμάτι της Ντόχα αφού αποτελεί "σπίτι" των περισσότερων ξένων κατοίκων της πόλης.

Έχει μαρίνες, καταστήματα γνωστών οίκων και φυσικά όλη την υπερβολή της χλιδής. Το μαργαριτάρι τους ή αραβική ριβιέρα όπως το αποκαλούν υπολογίζεται όταν ολοκληρωθεί πλήρως θα έχει φτάσει σε κόστος τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

To φρούριο Al Zubarah, μπορεί να σας μοιάζει με εγκαταλελειμμένο φρούριο φαντασμάτων αλλά σίγουρα θα καταφέρει να σα μαγέψει.  Πρόκειται για ένα ιστορικό φρούριο που χτίστηκε το 1938 και πολύ κοντά του επίσης υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο χωριό.

Τέλος το μουσείο του Sheikh Faisal είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της χώρας, αποτελείται από 15 αίθουσες στις οποίες φιλοξενούνται περισσότερα από 15.000 εκθέματα, θρησκευτικά βιβλία, παλιά πακέτα τσιγάρων έως και vintage αυτοκίνητα.

 

 

Rate it