Βενετία (S02-E21 & Ε22)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΔΙΑΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ – ΦΑΓΗΤΟ

Από Αθήνα προς Βενετία μετ’επιστροφής, η μέση διάρκεια πτήσεων είναι 2,5 ώρες με διαχειρίστριες εταιρείες την Aegean, Alitalia, Volotea, Austrian Airlines, Lufthansa κλπ με κόστος από 140€ ανά επιβάτη.

Για να μείνει η διαμονή σου στην Βενετία αξέχαστη, σου προτείνουμε το ξενοδοχείο Palazzeto Pisani, χτισμένο σε ένα κτίριο του 16ου αιώνα και έχοντας το Μεγάλο Κανάλι σε απόσταση αναπνοής. Η διακόσμηση είναι βενετσιάνικη, η οροφή ξύλινη και οι τοιχογραφίες αυθεντικές. Το κόστος ανα δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από 190€ ανά διανυκτέρευση

Το 4* Hotel Rialto με τα βικτωριανής διακόσμησης δωμάτια βρίσκεται μπροστά από την γέφυρα Rialto, οπου κάνει στάση το βαπορέτο και διαθέτει βεράντα με πανοραμική θέα στο Μεγάλο Κανάλι. Τα Διαμερίσματα του στον τελευταίο όροφο είναι μίνιμαλ διακόσμησης και δεν χρειάζεται καν να βγεις στην βεράντα γιατί η θέα από τα παράθυρα είναι υπεραρκετή! Ο μπουφές του εγγυάται πανδαισία γεύσεων, από τυροκομικά και αλλαντικά μέχρι γλυκά και σφολιατοειδή.Ολα αυτά με κόστος από 100€ για το δίκλινο ανά διανυκτέρευση!

Αν είσαι λάτρης της πολυτέλειας, θα λατρέψεις το 4*Hotel Ai Reali-Small Luxury Hotels of the World, σε απόσταση 400 μέτρων από την Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Κάθε δωμάτιο, με το μπάνιο που το συνοδεύει, θα το ζήλευε και ο Δόγης. Στο ξενοδοχείο υπάρχει σπα και εστιατόριο με διεθνή και ιταλική κουζίνα που αξίζει πολλά αστέρια! Το κόστος ανά δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από 200€ ανά διανυκτέρευση!

Το 3* Rosa Salva Hotel, που οι επισκέπτες του λατρεύουν και τυγχάνει των καλύτερων κριτικών, διαθέτει δωμάτια με μοντέρνα και ταυτόχρονα πολυτελή διακόσμηση, με ζεστά χρώματα, σε πολύ μικρή απόσταση από στάση του βαπορέτο. Στον μπουφέ του πρωινού θα βρεις και του πουλιού το γάλα! Το κόστος της διανυκτέρευσης σε δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από 120€.

Ενα δημοφιλές εστιατόριο σε έναν πολυτελή χώρο είναι η Trattoria Alla Scala, που χαρακτηρίζεται για τα φρεσκα προιόντα, την άψογη εξυπηρέτηση και την παρουσίαση των πιάτων που έχουν ανάγει σε τέχνη! Παρέχει τις υπηρεσίες του στο κοινό από το 1953 που σημαίνει πολλά για την ποιότητα του!

Αν η παρέα είναι αναποφάσιστη για το αν θέλει πίτσα και μακαρονάδα ή ψάρι και θαλασσινά, πρότεινε την Osteria Venice West με ποικιλία σε πιτσα, μακαρόνια με διάφορες σάλτσες, μπρουσκέτες αλλά και ολόκληρα φρέσκα ψάρια, καλαμαράκια και θαλασσινά που συνοδεύονται από τα πιο εκλεκτά κρασιά που θα βρεις! Στα συν του, η πολύ ζεστή ατμόσφαιρα!

Μας άρεσε πολυ το Rossopomodoro με την μεγάλη ποικιλία σε πίτσα και τις τέλεια μαγειρεμένες μακαρονάδες όπου η ατμόσφαιρα ήταν πολύ χαρούμενη και το προσωπικό αρκετά φιλικό!

Μια στάση στο θρυλικό Harry’s Bar επιβάλλεται απλώς φρόντισε να έχεις πάνω σου αρκετά μετρητά! Στα must, να πιεις το bellini που δημιουργήθηκε το 1931 και να δοκιμάσεις το καρπάτσιο που εμπνεύστηκε ο ιδιοκτήτης του το 1951

Ακόμα ένα θρυλικό μαγαζί, το ιστορικό Καφέ Florian, σε περιμένει στην πλατεία San Marco. Εδώ έχουν απολαύσει τον καφέ τους σημαντικές προσωπικότητες από τον 19ο αιώνα, όπως ο Λόρδος Byron , ο Γκαίτε, ο Μαρσέλ Προύστ και ο Καζανόβα. Δεν είναι ένα απλό καφέ αλλά ένα σύμβολο της Βενετίας και σε 2 χρόνια κλείνει 300 χρόνια λειτουργίας. Κόκκινοι βελούδινοι καναπέδες, μαρμάρινα τραπέζια και σερβίτσια Μουράνο είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν που αναδεικνύουν την πολυτέλεια που το χαρακτηρίζει.

lock_open

Βενετία (S02-E21 & Ε22)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

Ο mr Travel σας ξεναγεί στην πόλη των ερωτευμένων, την Βενετία!

 

Ακούγοντας τις λέξεις τέχνη, έρωτας, παλάτια, κανάλια και γλυκά σε μια πόλη το μυαλό μας πάει σε μια πόλη! Την Βενετία!

Η μοναδικότητα της έγκειται στο ότι είναι χτισμένη σε ένα σύμπλεγμα 118 μικρών νησιών που ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Μαζί με τη λιμνοθάλασσα που την αγκαλιάζει, έχουν καταχωρηθεί ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο πλούτος της οφείλεται στο γεγονός ότι  υπήρξε κέντρο εμπορίου και τέχνης από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα.

Το κλίμα είναι υγρό, με αρκετές βροχές το φθινόπωρο και τον χειμώνα και μέση ετήσια θερμοκρασία 14 βαθμούς Κελσίου. Οι χειμώνες είναι λίγο πιο κρύοι από τους δικούς μας και τα καλοκαίρια είναι αντίστοιχα πιο θερμά από τα δικά μας. Ντύσου ανάλογα!

Κατ’αρχάς, αν σχεδιάζεις να νοικιάσεις αυτοκίνητο ή να μετακινείσαι με ταξί, καλύτερα να το ξεχάσεις. Η μετακίνηση στην πόλη γίνεται είτε με θαλάσσια λεωφορεία (Vaporetto) με τιμή εισιτηρίου 7,5€ είτε με θαλάσσια ταξί. Μια βόλτα με γόνδολα, αν και θα βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη (τιμή ανά επιβάτη στα 80€!), αξίζει πραγματικά. Σαφώς, κανείς δε θα σου απαγορεύσει να κυκλοφορείς με τα πόδια. Αυτοκίνητα δε θα δεις πουθενά!

 

Πιάτσα Σαν Μάρκo

Ξεκινώντας από την πιο δημοφιλή πλατεία της πόλης, την Πλατεία του Αγίου Μάρκου, θα δεις τα περισσότερα αξιοθέατα. Χτισμένη τον 9ο αιώνα, αποτελεί μάρτυρα της ιστορίας του τόπου, με πολλά κτίσματα σημαντικής αρχιτεκτονικής. Όπως καταλαβαίνεις, είναι ένα σημείο που συγκεντρώνει πολύ κόσμο!  Εδώ υπάρχουν επίσης μουσεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, κτίρια της Κυβέρνησης και η Κεντρική Βιβλιοθήκη, με τις υπέροχες τοιχογραφίες στο εσωτερικό της -ακόμη και στην οροφή-, και το αναγνωστήριο που εντυπωσιάζει για την διακόσμηση (με τις υδρογείους σφαίρες στις γυάλινες προθήκες), τα μεγάλα αψιδωτά παράθυρα αλλά κυρίως για τις πλούσιες συλλογές ελληνικών και λατινικών χειρόγραφων. Οι δυο στήλες που κοσμούν την πλατεία είναι αφιερωμένες στους Αγίους-Προστάτες της πόλης- τον Άγιο Μάρκο και τον Άγιο Θεόδωρο.

Το πιο εντυπωσιακό σημείο της πλατείας είναι ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μάρκου ή αλλιώς  Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με φανερή την επιρροή της Βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής.  Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μάρκο και αποτέλεσε παρεκκλήσι του Παλατιού του Δόγη που μετατράπηκε σε Ναό της Πόλης και τελικά, καθεδρικό. Η είσοδος στο ναό είναι δωρεάν και αξίζει να τον επισκεφθείς με το φως του ήλιου, όπου τα χρυσά ψηφιδωτά εξωτερικά και εσωτερικά, αναδεικνύονται καλύτερα. Λόγω των ψηφιδωτών αυτών, είναι γνωστή από τον 11ο αιώνα ως “Χρυσή Εκκλησία”.Ακόμα και αν δεν είσαι της εκκλησίας, αξίζει να παρακολουθήσεις την απογευματινή λειτουργία στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Canal Grande

Το Μεγάλο Κανάλι, στο οποίο χρωστά εν μέρει την φήμη της η Βενετία, αποτελεί κανάλι μήκους 3,8 χλμ που ξεκινά από τη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και καταλήγει σε μια λίμνη κοντά σε στάση σιδηροδρομικού σταθμού, σχηματίζοντας το γράμμα S. Περιβάλλεται από κτίσματα που κατασκευάστηκαν μεταξύ 13ου και 18ου αιώνα από πλούσιους κατοίκους της εποχής. Κάποια είναι χτισμένα σε βενετσιάνικο-βυζαντινό αρχιτεκτονικό ρυθμό, άλλα σε βενετσιάνικο-γοτθικό στυλ ή και αναγεννησιακό στυλ και δεν λείπει το μπαρόκ στυλ με πρώτο στη λίστα αυτή, το Palazzo Balbi. Χαρακτηριστικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι το Palazzo Ca’ Da Mosto, το οποίο είναι μιας….ηλικίας (συγκεκριμένα 8 αιώνων) ενώ σε γοτθικούς ρυθμούς γοητεύει το Παλάτι των Δόγηδων, που υπήρξαν οι ανώτατοι άρχοντες της Δημοκρατίας της Βενετίας αλλά και το Ca’ D’Oro, το οποίο απέκτησε φήμη χάρη στην εξωτερική επίχρυση και χρωματιστή διακόσμηση του. Ενα αναγεννησιακο κόσμημα αποτελεί  το Palazzo Dario που ξεκίνησε ως δείγμα βενετσιάνικου-γοτθικού ρυθμού αλλά κατά το...lifting που υπέστη, μετατράπηκε σε έξοχο αναγεννησιακό κτίσμα.

Για να διασχίσεις το κανάλι, μπορείς να επιλέξεις ένα από τα παρακάτω μέσα- vaporetto δηλαδή θαλάσσιο λεωφορείο, θαλάσσιο ταξί ή γόνδολα! Το κανάλι έχει 18 στάσεις. Αυτή στην οποία κατεβαίνουν οι περισσότεροι είναι η Πλατεία Αγίου Μάρκου, για αυτό προσοχή στα προσωπικά σου αντικείμενα!

Café Florian

Εμπειρία που δεν μπορεί να λείψει από την επίσκεψη στη Βενετία είναι ένας καφές στο ιστορικό Café Florian. Σε 2 χρόνια συμπληρώνει 300 χρόνια λειτουργίας και όποιον πλούσιο, διάσημο, διανοούμενο, καλλιτέχνη, ηγέτη μπορείτε να σκεφθείτε έχει πιεί εκεί τον καφέ του.  Αν  διαλέξετε τις εσωτερικές σάλες θα βρίσκεστε σε χώρους  πραγματικά έργα τέχνης, αν προτιμήσετε τα τραπεζάκια στην πλατεία του Αγίου Μάρκου θα σας συνοδεύει μουσικά η ορχήστρα που πρώτο το καφέ υιοθέτησε.

Palazzo Ducale

Το Παλάτι των Δόγηδων χαρακτηρίζεται ως αριστούργημα βενετσιάνικης - γοτθικής αρχιτεκτονικής. Είναι άψογα διατηρημένο, αν και πήρε την τελική του μορφή το 1172. Θα λατρέψεις την Αίθουσα του Μεγάλου Συμβουλίου στον 2ο όροφο, με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες και την οροφή που κοσμούν περίτεχνες διακοσμήσεις. Το κυρίαρχο χρώμα είναι το χρυσό, επομένως θα γυαλίσει το μάτι σου κυριολεκτικά! Εδώ θα βρεις τον “Παράδεισο του Τιντορέττο”, που αποτελεί το μεγαλύτερο πίνακα του κόσμου σε καμβά! Στο 3ο όροφο βρίσκεται η αίθουσα όπου ο Δόγης συναντούσε ξένους αντιπροσώπους και πλήθος πορτρέτων εντός της,  απεικονίζουν τους Δόγηδες . Η εσωτερική αυλή είναι εξίσου ωραία και η σκάλα των Γιγάντων γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή με τα τεράστια αγάλματα του Άρη και του Ποσειδώνα που την κοσμούν δεξιά και αριστερά. Στο πίσω μέρος του παλατιού βρίσκεται η Γέφυρα των Στεναγμών.

Η Γέφυρα αυτή είναι μία από τις πιο γνωστές γέφυρες στη Βενετία. Χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και αποτελεί έξοχο δείγμα αρχιτεκτονικής γεφυρών παγκοσμίως και ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις 2 χρόνια. Ενώνει την παλιά φυλακή και τα δωμάτια ανακρίσεων του παλατιού του Δόγη με τη νέα φυλακή που βρίσκονταν απέναντι. Υπάρχουν δύο θεωρίες για την ονομασία της συγκεκριμένης γέφυρας με διαφορετικό νόημα η καθεμία.

 

Εμείς προτείνουμε...

Να φωτογραφηθείτε με φόντο την Βασιλική του Αγίου Μάρκου, προσοχή στα περιστέρια και τους γλάρους αρπάζουν τα πάντα σε φαγώσιμο

Να θαυμάσετε τον πύργο “Torre del Orologio” που εξαιτίας της ομορφιάς και της πολυπλοκότητάς του, οι Αρχές τον τύφλωσαν για να μην ξαναφτιάξει κάτι παρόμοιο

Να ανεβείτε στην κορυφή του “Campanille” και να θαυμάσετε τη θέα στη λιμνοθάλασσα

Να θαυμάσετε τους θησαυρούς που οι Φράγκοι απέσπασαν το 1204 από την Κωνσταντινούπολη, όπως τα άλογα του Ιπποδρόμου, το σύμβολο της τετραρχίας και τον κίονα που φιλοξενεί τον φτερωτό λέοντα της Βενετίας

Να απομακρυνθείτε από τα πλήθη τουριστών που κατακλύζουν όλη την ημέρα τον Καθεδρικό ναό και να παρακολουθήσετε μια απογευματινή λειτουργία στη Βασιλική του 11ου αιώνα που τότε αποκαλούσαν «Χρυσή Εκκλησία»

Κάντε μια στάση στο πάλαι ποτέ σπίτι και τώρα Μουσείο της Peggy Guggenheim στη γειτονιά Dorsoduro.  Αν αισθάνεστε αρκετά τολμηροί αγοράστε από το museum shop τα γυαλιά που σχεδιάστηκαν ειδικά για την εκκεντρική συλλέκτρια.

Δοκιμάστε pasta σε μια από τις εκατοντάδες osteria της Βενετίας

Το απόγευμα ακολουθήστε τους Βενετσιάνους σ’ ένα bacaro για εκπληκτικά μεζεδάκια (σαν τα ισπανικά tapas) μαζί με ένα Aperol Spritz

Για βενετσιάνικες μάσκες θα πάτε στους μαίτρ του είδους, που πρώτοι αναβίωσαν την τέχνη, στο κατάστημα Ca’ Macana

Βάλτε γερά το χέρι στην τσέπη και περάστε την πόρτα του θρυλικού Harry’s Bar. Αν δεν πιείτε Bellini που δημιουργήθηκε εδώ το 1931 και δεν δοκιμάσετε ένα πιάτο Καρπάτσιο που το εμπνεύστηκε ο ιδιοκτήτης το 1951 που θα το κάνετε.

Περάστε την πόρτα του πανέμορφου Hotel Danieli που από Παλάτσο του 14ου αιώνα μεταμορφώθηκε τον 18ο αιώνα σε ξενοδοχείο και στέγασε μεγάλους έρωτες. Μπορεί να μην σας αφήσουν να το εξερευνήσετε απ’ άκρη σ’ άκρη αν δεν μένετε εκεί αλλά ακόμη και από την είσοδο η ομορφιά των εσωτερικών μπαλκονιών θα σας βάλει κατευθείαν σε κινηματογραφική ατμόσφαιρα.

 

Μην παραλείψετε να δείτε και το 2ο μέρος από το ταξίδι στην Βενετία: 

 

Rate it