Χιλή (S04 – E05)

Avatar Admin | 16 Νοεμβρίου, 2019

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ

Στο μακρινό Σαντιάγκο θα βρεθείς με τουλάχιστον μία στάση αλλά με πληθώρα αεροπορικών. Air France, KLM, British Airways, Iberia και Turkish Airlines είναι μόνο μερικές από τις αεροπορικές εταιρείες που θα σε ταξιδέψουν στη πρωτεύουσα της Χιλής. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από 750€ έως 1.800€, κάτι που μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχικότητα, την αεροπορική εταιρεία αλλά και τη διάρκεια.

Εμείς σου προτείνουμε το 4* Hotel Fundador, το οποίο απέχει μόλις 800 μέτρα από το κέντρο του Σαντιάγκο. Φιλικό και εξυπηρετικό προσωπικό, πλούσιο πρωινό, μοντέρνα και καθαρά δωμάτια…και όσο για το μενού του εστιατορίου, εξαιρετικό και σε λογικές τιμές. Το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό θα το βρεις στα 70€.

Το 4* Mito Casa Hotel Boutique θα σε ενθουσιάσει με τη μοντέρνα αλλά ταυτόχρονα classy αισθητική του. Το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στα 80€.

 

Το 4* Hotel Magnolia είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα. Υπέροχη τοποθεσία, μοντέρνα εμφάνιση, φιλικό προσωπικό και πλούσιο πρωινό. Απέχει μόλις 600 μέτρα από το κέντρο της πόλης, ενώ θα βρεις το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στα 210€.

 

Ο Νίκος Κοκλώνης επέλεξε για τη διαμονή του το 5* W Santiago. Το W πραγματικά ξεπερνά κάθε φαντασία. Φινετσάτο, εκλεπτυσμένο, με πισίνα στο τελευταίο όροφο και πολυτελή δωμάτια θα σε κάνει να μην θέλεις να φύγεις από εκεί. Δίκλινο δωμάτιο με πρωινό στα 220€.

Όπου και να βρεθείς στο Σαντιάγο η τοπική κουζίνα με τα απολαυστικά χιλιανά γεύματα θα σου μείνουν αξέχαστα.

Αν θέλετε να περάσετε ένα όμορφο γευστικό βράδυ σας προτείνουμε τη Lorenza. Ένας όμορφος χώρος διακοσμημένος με φαντασία, άριστη εξυπηρέτηση και κυρίως γευστικά ψάρια ημέρας που θα συνδυάσεις με ένα μπουκάλι κρασί της αρεσκείας σου. Ένας υπέροχος τρόπος να κλείσεις τη βραδιά σου είναι με ένα ηφαίστειο σοκολάτας.

Στο Chipe Libre- Republica Independiente del Pisco το βόειο κρέας, τα καραμελωμένα σάντουιτς κρεμμυδιού και ένα επιδόρπιο από βατόμουρο σοκολάτας θα σε κάνουν στην κυριολεξία να ξεχάσεις το όνομα σου.

Αν τώρα θέλεις επισκεφθείς ένα μπαρ για να απολαύσεις καθαρά ποτά δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το Krossbar Oreggo Luco που θα απολαύσεις μπύρες και pisco.

 

 

lock_open

Χιλή (S04 – E05)

Avatar Admin | 16 Νοεμβρίου, 2019

 

 

O Mr Travel εξερευνά την όμορφη και μυστηριώδη Χιλή!

Η  Χιλή είναι η πιο μακρόστενη χώρα του κόσμου και βρίσκεται «σφηνωμένη» ανάμεσα στις Άνδεις και στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η διάθεση για περιπέτεια, τα σπουδαία αξιοθέατα της και οι κλιματικές εναλλαγές της προσφέρουν πολλές εναλλακτικές επιλογές στον ταξιδιώτη.

Διαθέτει συνολικό μήκος 4.630 χιλιόμετρα και πλάτος 175 χιλιόμετρα ενώ οι φυλετικές αλλά και κοινωνικές διαφορές της προσδίδουν στη χώρα αυτή μια ιδιόμορφη προσωπικότητα. Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για το γεγονός ότι η χώρα που «παντρεύει»  με αριστοτεχνικό τρόπο τους λατινοαμερικάνικους ρυθμούς με το δυτικοευρωπαϊκό στυλ με πλούσια πολιτική και πολιτισμική ιστορία, η Χιλή αποτελεί έναν προορισμό που αξίζει πραγματικά να επισκεφτείς.

Η Χιλή είναι χώρα της Νότιας Αμερικής και συνορεύει ανατολικά με την Αργεντινή, βορειοανατολικά με τη Βολιβία και βόρεια με το Περού. Πρωτεύουσα της είναι το Σαντιάγο, το οποίο συγκεντρώνει το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Για την προέλευση του ονόματος της υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Η τελευταία εκδοχή είναι ότι το όνομα της το οφείλει στον ήχο κελαηδίσματος ενός πουλιού.

Για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τη Χιλή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι λόγω της διαφορετικότητάς του κλίματος στη χώρα, κάθε περιοχή της είναι ιδανική εποχή για επίσκεψη.

Για παράδειγμα η βόρεια Χιλή είναι ιδανική για όλες τις εποχές εκτός του καλοκαιριού (Δεκέμβριος- Μάρτιος). Για την κεντρική Χιλή κατάλληλη εποχή θεωρείται η άνοιξη (Οκτώβριος- Νοέμβριος) και το φθινόπωρο (Μάρτιος- Απρίλιος). Στον αντίποδα η Νότια Χιλή είναι ιδανική για το καλοκαίρι (Δεκέμβριος- Μάρτιος).

Η Χιλή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής χώρα. Εκδηλώνονται περίπου 8.000 σεισμοί την ημέρα, ενώ κάθε χρόνο έχει σχεδόν 18 μεγάλους σεισμούς. Το Σαντιάγο έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία του 2 τεράστιους σεισμούς άνω των 8,5 βαθμών. Ο πιο δυνατός ήταν το 1960, της τάξης των 9,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Τι να αγοράσετε:

Από τη Χιλή μπορείτε να φέρετε πανέμορφα ξυλόγλυπτα, ινδιάνικα υφαντά, εσάρπες, εντυπωσιακά πόντσο, ενώ ως πιο εξεζητημένα σουβενίρ θεωρούνται τα απολιθώματα από την έρημο Ατακάμα που πωλούνται σε πολλά καταστήματα αναμνηστικών στο Σαντιάγο.

 

Πούντα Aρέναs

Το Πούντα Αρένας που σημαίνει «αμμώδης ακτή» είναι η πύλη της Χιλής προς την Ανταρκτική, σταθμός κρουαζιερόπλοιων και φυσικά σημαντικό πέρασμα για τα πλοία μέσω των στενών του Μαγγελάνου.

Ο πληθυσμός του Πούντα Αρένας αγγίζει τους 128.000 κατοίκους.  Οι ρίζες των κατοίκων της περιοχής προέρχονται από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους, οι οποίοι κατάγονταν στην πλειοψηφία τους από την Κροατία και την Ισπανία. Ακόμα και σήμερα όμως εντοπίζονται κάτοικοι με ρίζες από άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ελβετία.

Κοιτώντας από ψηλά την περιοχή αυτό που πραγματικά σε εντυπωσιάζει είναι οι πολύχρωμες στέγες του με τα ζωηρά τους χρώματα, ενώ περίτεχνες τοιχογραφίες γκράφιτι στολίζουν αρκετά κτίρια της πόλης και όλη την παραλιακή διαδρομή.

Οι περισσότεροι δρόμοι του Πούντα Αρένας κατηφορίζουν προς το λιμάνι, ενώ παντού υπάρχουν πινακίδες που σε οδηγούν στην ζώνη ασφαλείας σε περίπτωση εκκένωσης για τον κίνδυνο από τσουνάμι.

Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν όσοι μένουν στην περιοχή.  Οι άνεμοι ειδικά το καλοκαίρι είναι τόσο σφοδροί που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 130χλμ/την ώρα. Από το 1986 θεωρείται ότι οι κάτοικοι του Πούντα Αρένας επηρεάζονται περισσότερο από την τρύπα του όζοντος καθώς είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε επικίνδυνα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας.

Το γλυπτό σύμπλεγμα που συναντά κανείς στην πόλη και φαντάζει σαν να έρχεται από τη θάλασσα, αναπαριστά γλαφυρά την πρώτη Χιλιανή εκστρατεία κατάκτησης της περιοχής το 1843.  Στην καρδιά του Πούντα Αρένας η εικόνα αλλάζει για τον επισκέπτη καθώς δεσπόζουν  τα επιβλητικά κτίρια αποικιακής αρχιτεκτονικής.

Στο Πούντα Αρένας αξίζει να αναζητήσει κάποιος και το σημείο εκείνο που από το ’70 τα παιδιά των λουλουδιών ξεκίνησαν να βάζουν ταμπέλες προορισμών με χιλιομετρικές αποστάσεις, παράδοση που συνεχίζεται έως και σήμερα.

BΙΚΤΩPΙΑ

Μιλώντας για Ιστορία σας προτείνουμε να επισκεφθείτε, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, ένα διαφορετικό μουσείο, το ΝΑΟ ΒΙΚΤΩΡΙΑ,  που θα σας βοηθήσει να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο, στις εποχές των ατρόμητων θαλασσοπόρων.

ΗMS Beagle

Για του λόγου το αληθές, το ΗMS Beagle του Ρόμπερτ Φίτζροϊ, είναι ένα πανέμορφο τρικάταρτο πολεμικό πλοίο, πολύ διαφορετικό φυσικά στο εσωτερικό του από το Βικτώρια. Είναι το μόνο σημείο που μπορεί πια να δεις το θρυλικό Μπίγκλ καθώς το πρωτότυπο καταστράφηκε το 1870 και πουλήθηκε για υλικά.

Το τρίτο αντίγραφο που μπορεί να βρει κανείς στο ιδιαίτερο αυτό μουσείο ναυτικής ιστορίας είναι το πλοίο της πρώτης εκστρατείας του Ναυτικού της Χιλής στην περιοχή. Η σκούνα αυτή το 1843 μετέφερε τα 21 άτομα που ίδρυσαν επίσημα την πόλη.

Σαντιάγo

Επόμενος σταθμός μας το Σαντιάγο, πρωτεύουσα της Χιλής. Χτισμένο ανάμεσα σε λόφους, αποκομμένο αλλά όχι αδιάφορο οι εντυπωσιακοί ουρανοξύστες του αφενός κόβουν την ανάσα του επισκέπτη, αφετέρου συνδυάζονται αρμονικά με εμβληματικά κτίρια που μπορεί κανείς να δει στην καρδιά της πόλης.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα και μοντέρνα αστικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής που εκτός των άλλων διαθέτει δεκάδες εμπορικά κέντρα που μπορείτε να επισκεφθείτε.

Χαρακτηριστικό αξιοθέατο η Πλατεία των Όπλων, που παραμένει η καρδιά της πόλης από το 1541 που την ίδρυσε ο Βαλδίβα.

Και μπορεί οι Ισπανοί να ήταν οι πρώτοι κυβερνήτες, άποικοι όμως απ' όλη την Ευρώπη την μετέτρεψαν στην πόλη με τον πιο ευρωπαϊκό αέρα στην Λατινική Αμερική.

Στη Χιλή ωστόσο  ένα ιδιαίτερο σύστημα "πατρίκιων και πληβείων" διατηρείται κάπως παραλλαγμένο σχεδόν μέχρι σήμερα.

Ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας. Οικογενειακοί οίκοι διατηρούν την οικονομική και πολιτική τους δύναμη στο πέρασμα των χρόνων με την πλειοψηφία του λαού να βρίσκεται στην αντίπερα όχθη.

Το δεύτερο που χαρακτηρίζει το Σαντιάγο είναι η πίστη καθώς έχει τις περισσότερες εκκλησίες και μονές από κάθε άλλη πρωτεύουσα στην Λατινική Αμερική. Πιο εντυπωσιακός βέβαια απ' όλους είναι ο Καθεδρικός Ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Πλάζα δε Άρμας

Χαρακτηριστικό αξιοθέατο η Πλατεία των Όπλων, που παραμένει η καρδιά της πόλης από το 1541 που την ίδρυσε ο Βαλδίβα.

Και μπορεί οι Ισπανοί να ήταν οι πρώτοι κυβερνήτες, άποικοι όμως απ' όλη την Ευρώπη την μετέτρεψαν στην πόλη με τον πιο ευρωπαϊκό αέρα στην Λατινική Αμερική.

Στη Χιλή ωστόσο  ένα ιδιαίτερο σύστημα "πατρίκιων και πληβείων" διατηρείται κάπως παραλλαγμένο σχεδόν μέχρι σήμερα.

Ο πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια μιας μικρής μειοψηφίας. Οικογενειακοί οίκοι διατηρούν την οικονομική και πολιτική τους δύναμη στο πέρασμα των χρόνων με την πλειοψηφία του λαού να βρίσκεται στην αντίπερα όχθη.

 

Το δεύτερο που χαρακτηρίζει το Σαντιάγο είναι η πίστη καθώς έχει τις περισσότερες εκκλησίες και μονές από κάθε άλλη πρωτεύουσα στην Λατινική Αμερική. Πιο εντυπωσιακός βέβαια απ' όλους είναι ο Καθεδρικός Ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

Στην Πλάζα δε Άρμας  εκτός από τα εμπνευσμένα έργα των υπαίθριων καλλιτεχνών που δίνουν χρώμα, συναντάς και τους παραδοσιακούς μουσικούς, τους περίφημους Τσιντσινέρος. Η παράσταση δεξιοτεχνίας τους αφήνει πραγματικό τον καλλιτέχνη με το στόμα ανοιχτό.

Vina del Mar

Δίπλα στο Βαλπαραΐσο, στα 8 χλμ βρίσκεται το θέρετρο Vina del Mar. Εκτός από τις βόλτες στην παραλία και το καζίνο, αξίζει μια επίσκεψη στο Μουσείο FONCA με αντικείμενα τέχνης από το νησί του Πάσχα. Στο προαύλιο του θα σας καλωσορίσει ένα αυθεντικό Μοάι.

Παρότι μικρό στο μέγεθος συγκεντρώνει και παρουσιάζει στο κοινό σπουδαία εκθέματα του πολιτισμού των Ράπα Νούι και αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή εκτός των Νησιών του Πάσχα.

Bαλπαραΐσο

Βαλπαραΐσο σημαίνει ¨Κοιλάδα του Παραδείσου" και σήμερα είναι η πιο πολύχρωμη πόλη της Χιλής καθώς όλους τους δρόμους, τα αμέτρητα σκαλιά και τα κτίρια τα καλύπτουν χρώματα και εντυπωσιακά γκράφιτι.

Περιηγηθείτε  λοιπόν μέσα στους λαβυρινθώδες δρόμους του και απολαύστε όλα τα  δείγμα της πλούσιας  αρχιτεκτονικής του παράδοσης.

Οι κάτοικοι του Βαλπαραΐσο το αποκαλούν χαϊδευτικά Valpo. Στην πόλη λειτουργεί ακόμη ένα από τα πρώτα ξύλινα τελεφερίκ ηλικίας άνω των 100 ετών. Στο Βαλπαραΐσο θα δείτε ένα από τα διάσημα σπίτια του βραβευμένου με Νόμπελ το 1971 ποιητή, Πάμπλο Νερούδα, το οποίο ονόμασε “Casa Sebastiana”. Πρόκειται για ένα πανέμορφο στολίδι με την προσωπική υπογραφή του ποιητή σε κάθε γωνιά του, που ατενίζει όλο τον Ειρηνικό ωκεανό και αποτελεί απαραίτητη στάση για κάθε επισκέπτη στην πόλη.

 

Εμείς προτείνουμε...

Στην Πλατεία Συντάγματος ο επισκέπτης θα δει το περίφημο Λα Μονέδα, το προεδρικό Μέγαρο της Χιλής. Ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του Σαντιάγο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κατανόησης του παρελθόντος και του παρόντος της Χιλής.

Για να καταλάβει την μεγάλη ιστορική σημασία του La Moneda o επισκέπτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ το βομβάρδισε για να ανέλθει στην εξουσία, ενώ στο εσωτερικό του ο πρόεδρος Σαλβατόρ Αλλιέντε αυτοκτόνησε για να μην πέσει στα χέρια των πραξικοπηματιών.

Η χούντα του Πινοσέτ κράτησε από το 1973 έως το 1990 και ο αριθμός των ατόμων που επλήγησαν άμεσα από καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτελέσεις και εκτοπισμούς φτάνει τις 30.000. Το Μουσείο Μνήμης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιγράφει με το πλέον γλαφυρό τρόπο τα όσα συνέβησαν.  Και μπορεί ο Πινοσέτ να αποτελεί παρελθόν σχεδόν 30 χρόνια όχι όμως το Σύνταγμα του και η οικονομική πολιτική του.

Στο Σαντιάγο οφείλεις να περπατήσεις και να γευθείς εμπειρίες στη πιο ζωντανή, μποέμ και δυναμική γειτονιά της πόλης  που δεν είναι άλλη από την περιοχή Λαστάρια.

Η Λαστάρια μοιάζει να μην ησυχάζει ποτέ αφού έχει ζωή και κίνηση όλες τις ώρες της ημέρας. Σινεμά, θέατρα, γκαλερί, εστιατόρια, καφέ, μπαρ ότι τραβάει η καρδιά σου.  Αρχιτεκτονικά δε είναι μια τυπική γειτονιά του Σαντιάγο του 19ου αιώνα. Εδώ θα έρθετε σε επαφή με όλες τις μορφές έκφρασης των νέων καλλιτεχνών της πόλης.

Αν τώρα θέλεις να νιώσεις το ρομάντζο μπορείς με τον καλό σου ή την καλή σου να επισκεφτείς τον λόφο Τσέρο Σάντα Λουτσία. Οι πλακόστρωτες διαδρομές του σε οδηγούν στην κορυφή του λόφου όπου δεσπόζουν τα απομεινάρια ενός κάστρου του 19 ου αιώνα. Μια βόλτα ανάμεσα στα αγάλματα, τα δέντρα και τα σιντριβάνια γίνεται ακόμη πιο μαγική την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Αν θέλεις τώρα να πάρεις μια γερή γεύση από το εύπορο κομμάτι του Σαντιάγο δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την περιοχή Λας Κόντες. Μπροστά σου θα δεις να υψώνονται πανύψηλοι ουρανοξύστες, τεράστιοι λεωφόροι, προσεγμένα καταστήματα, χώροι περιπάτου, άθλησης και χαλάρωσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εδώ ζει και ο πρόεδρος Πινιέρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την κεντρική εμπορική λεωφόρο οι ντόπιοι την αποκαλούν Σαν-Χάταν, παραφράζοντας το Νεοϋορκέζικο Μανχάταν.

Δίπλα στην Λας Κόντες υψώνεται ο πιο ψηλός λόφος του Σαντιάγο, ο Τσέρο Σαν Κριστόμπαλ, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένα τεράστιο άγαλμα της Παναγίας, χώρος προσευχής και ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Όσοι από τους επισκέπτες επιλέξουν να περπατήσουν ως την κορυφή θα πρέπει να γνωρίζουν ότι χρειάζονται περίπου 1 ώρα. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις το τελεφερίκ που σου προσφέρει μια μοναδική θέα όλης της περιοχής.

Για τους λάτρεις του κρασιού που επιθυμούν να δοκιμάσουν ποικιλίες που θα μαγέψουν τον ουρανίσκο τους η περιοχή Καζαμπλάνκα, μια κοιλάδα έξω από την πρωτεύουσα του Σαντιάγο, με χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων και 20 οινοποιεία αποτελεί τον αληθινό παράδεισο.

Το κρασί άλλωστε είναι από τα βασικά προϊόντα της Χιλής. Εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε το παλιότερο οινοποιείο στη Καζαμπλάνκα,  το boutique Bodegas Re. O ιδιοκτήτης Πάμπλο ήταν ο πρώτος που φύτεψε αμπέλια στην περιοχή και σήμερα παράγει κρασιά με πρωτότυπους συνδυασμούς ποικιλιών. Η ζύμωση δε του μούστου γίνεται σε τεράστιους πήλινους αμφορείς.

Επόμενος σταθμός από την κοιλάδα του κρασιού, στο σημαντικότερο λιμάνι και σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής το Βαλπαραΐσο.  Φημισμένο για τα φωτεινά ανοιχτόχρωμα σπίτια του, τη μποέμικη ζωή και την πανέμορφη θέα στη θάλασσα, χτισμένο πάνω σε απότομες πλαγιές λόφων μοιάζει να αγναντεύει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

 

Μην παραλείψετε να δείτε και το 2ο μέρος από το ταξίδι στην Χιλή:

 

 

Rate it