Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας και διψάς να ταξιδεύεις σε άγνωστα μονοπάτια με την αδρεναλίνη σου να χτυπάει κόκκινο, ο Mr Travel σε ταξιδεύει στην Παταγονία.
Την χαρακτηρίζουν ως το « Τέλος του κόσμου», το τελευταίο σύνορο της γης του Πυρός, τη γη των αιώνιων παγετώνων, ένα από τα πιο φυσικά εντυπωσιακά σημεία στον κόσμο, προορισμό ενός μοναδικού ταξιδιού ζωής. Μοιρασμένη ανάμεσα στην Αργεντινή και την Χιλή, οι πάγοι της που σου δημιουργούν στ΄αυτιά περίεργους ψιθύρους, τα σπάνια πουλιά της, οι στέπες συνθέτουν ένα μαγικό τοπίο βγαλμένο μέσα από τις σελίδες ενός παραμυθιού που δίνουν τη αίσθηση στον επισκέπτη πως μια άλλη ανώτερη δύναμη τον μεταφέρει σε έναν φανταστικό κόσμο .
Η Παταγονία καταλαμβάνει το νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής και της Χιλής. Το όνομα της προέρχεται από τη λέξη “patagon”την οποία λέγεται ότι αρχικά είχε χρησιμοποιήσει ο Μαγγελάνος για να περιγράψει τους ιθαγενείς που συνάντησε κατά την εκστρατεία του, θεωρώντας ότι είχαν τεράστιες διαστάσεις. Ανατολικά από τις Άνδεις η Παταγονία εκτείνεται στην Αργεντινή, ενώ δυτικά των Άνδεων στη Χιλή. Ένα αρχιπέλαγος που ορίζεται βόρεια από το στενό του Μαγγελάνου και νότια από τον Ατλαντικό Ωκεανό και ονομάστηκε έτσι όταν ο Μαγγελάνος είδε δια πλέοντας με τις καραβέλες του από τον πορθμό να υψώνεται καπνός.
Μια γη άγρια, αφιλόξενη με άπειρα φιόρδ, παγετώνες και μικρά βραχώδη νησάκια. Η συνολική έκταση που καλύπτει η περιοχή της Παταγονίας ανέρχεται σε 1.043.076 τ.χλμ ενώ ο πληθυσμός της υπολογίζεται σε περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους.
Για να γνωρίζει κανείς το είδος του ρουχισμού που θα πάρει μαζί του οφείλει να ξέρει πως η ανατολική της πλευρά είναι πιο θερμή από τη δυτική. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 11ο C, ενώ η μέση μέγιστη 25,5 C. H καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε την Παταγονία είναι από τον Νοέμβρη μέχρι και τον Φεβρουάριο, οπότε οι συνθήκες που επικρατούν είναι καλές. Προτιμήστε ελαφρά ρούχα, που μπορούν να φορεθούν το ένα πάνω από το άλλο και ξεκούραστα παπούτσια.
Μην ξεχάσετε να είστε εφοδιασμένοι με αντιανεμικά και αδιάβροχα για τις εκδρομές στους παγετώνες και ζεστά ρούχα με σκουφιά, κασκόλ και γάντια για την Ουσουάια.
Ο τουρισμός το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα αποτέλεσε ένα ακόμα σημαντικό τομέα της τοπικής κοινωνίας.
Η περιοχή προσελκύει πλέον μεγάλο αριθμό από τουρίστες, κρουαζιερόπλοια που περιπλέουν στο ακρωτήριο Χορν και την Ανταρκτική καθώς και οργανωμένες εξορμήσεις.
Η Παταγονία φημίζεται για τα κοπάδια προβάτων που μεγαλώνουν στις στέπες της και φυσικά για το νόστιμο αρνίσιο κρέας.
Όπως και στην υπόλοιπη Αργεντινή έτσι και εδώ οι ντόπιοι πίνουν με μανία "mate" ένα πικρό αφέψημα με τονωτικές ιδιότητες.
Oυσουάγια
Πρώτος σταθμός η Ουσουάγια. Από εκεί όπου μπορεί να ξεκινήσει κανείς μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας με τη Γη του Πυρός και την Παταγονία. Η Ουσουάγια που κατοικείται από 70.000 κατοίκους είναι η νοτιότερη πόλη του κόσμου και πάνω σε αυτό έχει χτίσει όλο το τουριστικό προϊόν της.
Βρίσκεται στον 55ο νότιο παράλληλο και θεωρείται η πύλη για τις εξορμήσεις στην Ανταρκτική. Η σύγχρονη Ουσουάγια ξεκίνησε σαν οικισμός το 1873. Στην δεκαετία του 1880 κυκλοφόρησαν φήμες ότι στην περιοχή είχε βρεθεί χρυσός, γεγονός που βοήθησε στην εξάπλωση της πόλης όμως οι φήμες αποδείχτηκαν ψεύτικες. Στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα στην Ουσουάγια έμεναν κατάδικοι, οι οποίοι έχτισαν και τον σιδηρόδρομο που εξυπηρετούσε τον οικισμό.
Την περίοδο εκείνη το «Τρένο του Τέλους του Κόσμου» χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρει τους κατάδικους στο δάσος για τη συλλογή ξύλων. Ο παλιός σταθμός του τρένου σήμερα ξαναζωντανεύει την ιστορία του.
9 χιλιόμετρα διαδρομής σε φέρνουν στην καρδιά του εθνικού δρυμού της « Γης του Πυρός». Ο επισκέπτης θα απολαύσει εικόνες μαγικές όπως χιονισμένα βουνά, ποτάμια και ένα απόκοσμο γυμνό δάσος. Η Ουσουάγια υποδέχθηκε για τη σαιζόν 2018-2019 120.000 τουρίστες μόνο από τα κρουαζιερόπλοια.
Κανάλι Mπινγκλ
Για να νιώσεις ακόμα πιο έντονα τι θα πει Παταγονία δεν μπορείς να μην διαπλεύσεις με καταμαράν τα Στενά του Μπινγκλ. Εκεί που οι πρώτοι ιεραπόστολοι προσπάθησαν να διδάξουν τους ντόπιους Παταγόνες, στα ίδια μέρη που ενέπνευσαν τον Ιούλιο Βέρν και τον Δαρβίνο.
Εκεί θα αντικρίσεις τους νωχελικούς θαλάσσιους λέοντες και τους κορμοράνους. Το κανάλι Μπινγκλ έχει μήκος 240 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του και αποτελεί σύνορο μεταξύ της Αργεντινής και της Χιλής. Ο χρόνος που μπορεί να επιβιώσει ένα άνθρωπος στα νερά της περιοχής είναι 4 λεπτά. Ο επισκέπτης θα πρέπει ακόμα να γνωρίζει ότι ο πορθμός Beagle αποτελεί σημαντικό θαλάσσιο πέρασμα από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό για τα πλοία που θέλουν να αποφύγουν τη διώρυγα του Παναμά και για κρουαζιερόπλοια που πραγματοποιούν εκδρομές στα παγωμένα νερά.
Εκεί θα δεις τον τελευταίο φάρο του κόσμου που κατασκευάστηκε από το ναυτικό της Αργεντινής. Ο τελευταίος φάρος του κόσμου απέχει 248 χιλιόμετρα από την Ουσουάγια.
Ελ Kαλαφάτε
Απαραίτητος σταθμός για τον ταξιδιώτη δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την πόλη των παγετώνων, το Ελ Καλαφάτε, μια από τις ομορφότερες πόλεις της Παταγονίας. Χτισμένη πάνω στην μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, την λίμνη Αρχεντίνο, τα φλαμίνγκο είναι αυτά που καλωσορίζουν τον επισκέπτη.
Το Ελ Καλαφάτε είναι η περιοχή που αποτελεί τη βάση των τουριστών για την επίσκεψη τους στους παγετώνες της περιοχής. Απέχει 60 χιλιόμετρα από το Εθνικό πάρκο παγετώνων. Η Λίμνη Αρχεντίνο είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Αργεντινής και η τρίτη σε μέγεθος στη Λατινική Αμερική μετά την Τιτικάκα και τη Μαρακαϊμπο. Η λίμνη φιλοξενεί φλαμίνγκο, κορμοράνους και πολλών ειδών πτηνά που περνούν στα νερά της τους παγωμένους χειμωνιάτικους μήνες. Μέχρι το 1927 υπήρχε εκεί μόνο ένας οικισμός, ενώ δέκα χρόνια μετά οπότε και ιδρύθηκε το Εθνικό πάρκο την περιοχή άρχισαν να επισκέπτονται εξερευνητές.
Η περιοχή πήρε το όνομα της από τον θάμνο Καλαφάτ. Τα κίτρινα λουλούδια του θάμνου μεταμορφώνονται σε μπλε μούρα.
Με την άφιξη του στο Ελ Καλαφάτ ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να μην κατευθυνθεί προς τον θεαματικό παγετώνα, Περίτο Μορένο. Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παγετώνες του κόσμου. Την ονομασία του την πήρε από τον Αργεντινό εξερευνητή, Φρανσίσκο Μορένο, τον επονομαζόμενο και Περίτο που σημαίνει « ειδικός».
Περίτo Μορένo
Ο Παγετώνας Περίτο Μορένο αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Παταγονίας και με λεωφορείο απέχει δυο ώρες από το Ελ Καλαφάτε. Το τοπίο παρασέρνει τον επισκέπτη σε ένα υδάτινο ταξίδι που θα θυμάται σε όλη του τη ζωή. Ο μπλε παγετώνας Περίτο Μορένο, που έχει ηλικία 18.000 ετών, αποκαλύπτεται στον επισκέπτη σε όλες τις εντυπωσιακές πτυχές του. Το θαύμα της φύσης όπως είναι ο διάσημος Παγετώνας βρίσκεται σε χαμηλό υψόμετρο και είναι προσβάσιμος πιο εύκολα σε σύγκριση με τη Αρκτική και την Ανταρκτική. Όσο πιο κοντά του βρίσκεσαι έχεις τη δυνατότητα να ακούσεις τους περίεργους θορύβους που κάνει ο πάγος καθώς σπάει.
Υπάρχουν 3 τρόποι να έρθεις σε επαφή με τον Περίτο Μορένο. Από τη στεριά και τα μπαλκόνια θέασης, από τη λίμνη Αρχεντίνο με μια κρουαζιέρα μιάμιση ώρας που σε φέρνει κάτω από το μέτωπο του Παγετώνα και μέσω ενός mini-trekking πάνω στον παγετώνα.
Το mini - trekking διαρκεί 2 ώρες και σε φέρνει πάνω στον παγετώνα με τις γαλάζιες λίμνες. Υπάρχει ωστόσο και η μεγάλη διαδρομή που διαρκεί 5 ώρες και διασχίζει τον παγετώνα από τη βόρεια στη νότια πλευρά.
Για το περπάτημα στον παγετώνα ο ταξιδιώτης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένος με ζεστά ισοθερμικά ρούχα, γάντια, κράνος και crampons, πρόκειται για ειδικά παπούτσια με καρφιά. Μια κρουαζιέρα επίσης στον Περίτο Μορένο διαρκεί μιάμιση ώρα και σε οδηγεί κάτω από το μέτωπο του παγετώνα.
Εμείς προτείνουμε...
Το Εθνικό Πάρκο Los Glaciares με τους 48 παγετώνες θα σου μείνει πραγματικό αξέχαστο και ανεξίτηλο στη μνήμη σου.
Η εξερεύνηση της Παταγονίας μοιάζει να μη σταματά ποτέ. Για να περάσεις οδικώς από την Αργεντινή στη Χιλή ακολουθείς από το Ελ Καλαφάτε την περιβόητη Νάτιοναλ Ρουτ 40. Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο 5.194χλμ που ξεκινά από τη Βολιβία και τελειώνει στον Ατλαντικό. Το βόρειο κομμάτι της ακολούθησε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στο βιβλίο του « Ημερολόγιο Μοτοσυκλέτας».
Στην περιοχή της " Τελευταίας Ελπίδας" (Ultima Esperanza) ο ταξιδιώτης μπαίνει για τα καλά στους ρυθμούς της χιλιανής Παταγονίας.
Η Χιλιανή Παταγονία μοιάζει λιγότερο απόκοσμη στον επισκέπτη και είναι επίσης ονομαστή για το ζωικό της κεφάλαιο που φτάνει τα 15 εκατομμύρια ζώα που μεγαλώνουν ελεύθερα σε φάρμες χιλιάδων στρεμμάτων.
Χιλιανοί "γκάουτσος" οδηγούν κοπάδια χιλιάδων προβάτων πάνω στα άλογά τους. Για την ιστορία, οι "γκάουτσος" είναι cowboys της Λατινικής Αμερικής και στην Παταγονία της Χιλής βλέπεις πραγματικούς εν δράσει.
Εικόνες πραγματικά μοναδικές με την απέραντη στέπα, τις ατελείωτες φάρμες με κοπάδια βοοειδών και γουανάκο, με κόνδορες των Άνδεων να πετάνε πάνω από τα κεφάλια τους. Κι όλα αυτά πριν εμφανιστεί μπροστά σου το διαμάντι της Χιλής, το εθνικό πάρκο Τόρρε δελ Παϊνε.
Το Τόρρε δελ Πάινε είναι ομολογουμένως ένα από τα εντυπωσιακότερα του πλανήτη. Βρίσκεται εκεί που οι δυτικές Άνδεις κερδίζουν ύψος, φτάνουν τα 2.500 μέτρα περίπου και συναντούν τη Γη του Πυρός.
Η παρθένα ομορφιά του και τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως πουλιά αλεπούδες, άγριοι λαγοί, θα ξεδιπλώσουν μπροστά σου ένα άλλο πανέμορφο πρόσωπο, αυτό της χιλιανής Παταγονίας.
Το πλέον όμως εντυπωσιακό θέαμα είναι οι τρεις γρανιτένιοι όγκοι που ξεχωρίζουν στο απέραντο χιονισμένο τοπίο. Στο εσωτερικό του πάρκου οι κατασκηνωτές και οι πεζοπόροι, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ισορροπία του περιβάλλοντος, μπορούν να κινούνται μόνο σε προκαθορισμένα μονοπάτια και απαγορεύεται να βγουν εκτός πορείας ή εκτός κατασκήνωσης.
Το Εθνικό πάρκο Τόρρε δελ Παϊνε αποκαλείται "το μαργαριτάρι της Χιλής" και είναι ο πιο διάσημος ορειβατικός προορισμός της χώρας, ενώ αποτελεί περιοχή προστατευόμενη από την Ουνέσκο και δέχεται περισσότερους από 250.000 επισκέπτες το χρόνο.
Για όσους αποφασίσουν λοιπόν να ταξιδέψουν στην Παταγονία ένα είναι το βέβαιο ότι αυτός ο μαγικός τόπος θα τους βγάλει τον εξερευνητή που κρύβουν μέσα τους.
Μην παραλείψετε να δείτε και το 2ο μέρος από το ταξίδι στην Παταγονία: