Ιορδανία (S01-E06)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΔΙΑΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ – ΦΑΓΗΤΟ

Με απευθείας πτήση από την Αθήνα μέσα σε 2 ώρες θα βρίσκεσαι στην πρωτεύουσα Αμμάν. Οι διαχειρίστριες αεροπορικές είναι η Aegean και η Royal Jordanian και ο μέσος όρος τιμής για εισιτήριο μετ’ επιστροφής είναι τα 300€.

Μην αργείς!

Το 4* Ayass Hotel, σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τα εμπορικά κέντρα Mecca Mall και City Mall αποτελεί ιδανική επιλογή για να απολαύσεις τον ύπνο σου σε κομψά, ευρύχωρα δωμάτια. Μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου στην ολυμπιακών διαστάσεων εσωτερική πισίνα και να αφεθείς στα έμπειρα χέρια του προσωπικού του Spa. To κομμωτήριο θα σε ενθουσιάσει αν είσαι γυναίκα, γιατί η κομψότητα στην Ιορδανία είναι κάτι που λατρεύουν οι γυναίκες. Το μεγάλο γυμναστήριο του ξενοδοχείου μπορούν να το επισκεφτούν γυναίκες και άντρες αλλά σε ξεχωριστές ώρες. Με τιμή στα 79€ για δίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου πολύ πλούσιου πρωινού, απορώ γιατί δεν έχεις κάνει κράτηση ακόμα.

Το 4* Amman International Hotel είναι ιδανικό για να απολαύσεις διαμονή σε ευρύχωρο δωμάτιο, πρόσβαση σε 4 εστιατόρια και café, bar, βιβλιοθήκη για να πιείς τον καφέ ή το ποτό σου διαβάζοντας ένα βιβλίο. Διαθέτει και εξωτερική πισίνα, πλούσιο πρωινό και φιλικό προσωπικό με τιμή ανά διανυκτέρευση μόλις 83€.

Το 5* The House Boutique Suites με τα καλόγουστα διακοσμημένα δωμάτια σε γήινους τόνους, το βασιλικών προδιαγραφών πρωινό και την υπέροχη εξωτερική πισίνα, θα σε ενθουσιάσει. Με τιμή στα 120 € ανά διανυκτέρευση σε deluxe σουίτα, θα κάνεις κράτηση από…σήμερα κιόλας.

Σαν πρώτη επιλογή προτείνουμε το εστιατόριο Jafra. Αν αγαπάς τις ανατολίτικες γεύσεις, εδώ θα βρεις τον γευστικό σου παράδεισο! Ο ζεστός παραδοσιακός του χώρος θα σε ‘’κερδίσει΄΄ αμέσως. Πιες ένα ζεστό αρωματικό τσάι και απόλαυσε όσα περισσότερα μπορείς από τα πολλά και όλα παραδοσιακά μαγειρεμένα - πιάτα τους. Θα αντιμετωπίσεις ένα μόνο πρόβλημα – τι να πρωτοδιαλέξεις από τα πολύχρωμα και μοσχομυριστά πιάτα τους!
Για ένα υπέροχο γεύμα – δείπνο, θα κάνεις μια μεγάλη στάση στο εστιατόριο Κan Zaman. Χτισμένο σε μια παλιά, πέτρινη αρχοντική κατοικία – πρόσφατα ανακαινισμένη, θα σε κερδίσει από το πρώτο κιόλας λεπτό. Οι εκπληκτικές καμάρες από πέτρα και οι θολωτές οροφές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ζεστή και φιλόξενη.
Με ένα μενού με μεγάλη ποικιλία σε παραδοσιακές - ανατολίτικες γεύσεις και μια τεράστια συλλογή ζηλευτών ανατολίτικων γλυκών, όλες οι αισθήσεις σου θα σε οδηγήσουν σε υπερβολές. Τα αρώματα και η πολυχρωμία των εδεσμάτων – γλυκών και αλμυρών - τα κάνουν απλώς ακαταμάχητα.
Ιορδανία χωρίς ναργιλέ δεν γίνεται! To καλύτερο μέρος για να τον δοκιμάσεις, είναι στον όμορφο χώρο του café Rakwet Arab. O απαλός φωτισμός, ο όμορφα διακοσμημένος χώρος με τα ψηφιδωτά ανατολίτικα πλακάκια, σε κάνουν να χαλαρώσεις μετά από μια πολυάσχολη μέρα. Απόλαυσε τον καφέ ή το ποτό σου στην όμορφη αυλή του κάτω από τον ίσκιο και νιώσε πως βρίσκεσαι σε όαση.
Μία από τις ελάχιστες χώρες της Μέσης Ανατολής όπου η κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι ταμπού, είναι η Ιορδανία. Μπορείς να πιείς το ποτό σου σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπάρ για τουρίστες. Επισκέψου ένα ιδιαίτερο bar – το Sekrab. Οι ιδιοκτήτες του έχουν διακοσμήσει το μαγαζί με παλιές μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, ακόμα και ένα παλιό λεωφορείο στην ταράτσα, μέσα στο οποίο μπορείς να απολαύσεις το cocktail σου και την θεά της πόλης.

lock_open

Ιορδανία (S01-E06)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

 

O Mr Travel σε ταξιδεύει στην φιλόξενη και εξωτική Ιορδανία, με άρωμα Ανατολής!

Το Βασίλειο της Ιορδανίας χτισμένο σε στρατηγικό σημείο μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης,  έχει κερδίσει επάξια τον χαρακτηρισμό ‘’όαση σταθερότητας’’, σε μια ταραγμένη περιοχή. Συνορεύει με το Ιράκ, την Συρία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και αποτελεί πυλώνα ασφάλειας στην Μέση Ανατολή,  ‘’κοιτώντας’’ πάντα και προς την δύση

Η πρωτεύουσα του, το Αμμάν είναι παρ’όλο που ονομάζεται “Γκρίζα Πόλη” σε γοητεύει μέσα από τις αντιθέσεις της -τα παραδοσιακά κτίρια δίνουν την θέση τους σε έξοχα παραδείγματα μοντέρνας αρχιτεκτονικής.

Για να επιλέξεις πότε θα την επισκεφθείς και να ετοιμάσεις σωστά τις βαλίτσες, υπολόγισε πως κατά τον ψυχρότερο μήνα (Ιανουάριο) η θερμοκρασία πέφτει στους +7 βαθμούς, ενώ κατά τον θερμότερο μήνα (Αύγουστο), η θερμοκρασία σκαρφαλώνει στους +49.

Μπορεί το 95% του πληθυσμού να είναι μουσουλμάνοι, ενώ μόλις το 4% να είναι χριστιανοί, αλλά χάρη στην φιλελεύθερη διακυβέρνηση της χώρας, τα πράγματα είναι πιο ελαστικά από ότι σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Η επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η Αραβική.

Θέατρo τoυ Αμμάν

Ξεκινώντας από το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο του Αμμάν - χτισμένο ακριβώς στο κέντρο της πόλης από τον 2ο αιώνα μ.χ. κατόπιν εντολής του Ρωμαίου αυτοκράτορα Antonius Pius, με χωρητικότητα 6000 θεατές, παίρνεις μια δυνατή γεύση της ιστορίας του τόπου. Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει μόλις 2€ και οι φωτογραφίες που θα βγάλεις, θα σε ανταμείψουν και με το παραπάνω. Φεύγοντας, μπορείς να πας στην αγορά του Αμμάν η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Μπες στα παραδοσιακά μαγαζάκια και δοκίμασε τα ντόπια γλυκά, τους ξηρούς καρπούς και τα άφθονα μπαχαρικά. Αν πεις ότι είσαι Έλληνας, οι έμποροι θα σου χαρίσουν το ζεστό χαμόγελο τους και το κέρασμα τους. Εδώ οι ντόπιοι όταν ζεσταίνονται δεν πίνουν κρύο νερό, γι’ αυτό απόλαυσε το ζεστό σου αρωματικό τσάι ή έναν παραδοσιακό καφέ με κάρδαμο στην χόβολη.

Στο Αμμάν θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου, καθώς θα διαπιστώσεις εύκολα ότι η ελληνική επιρροή παραμένει έντονη ως τις μέρες μας. Αποτελεί συνέχεια της επίδρασης που άσκησε το βασίλειο των Πτολεμαίων και οι πρώτοι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου. Εδώ ζουν ακόμη περίπου 1300 ομογενείς, ενώ υπάρχουν σχεδόν παντού ελληνικές πινακίδες (πέρα από τις αραβικές). Αν έχεις ταξιδέψει σε Δυτικές Ευρωπαϊκές πόλεις όπου έχεις δεχτεί ειρωνικά σχόλια μόνο και μόνο επειδή είσαι Έλληνας στην εποχή της κρίσης, εδώ ετοιμάσου για το ακριβώς αντίθετο! Εδώ η λέξη και μόνο Έλληνας θα ανοίξει τις καρδιές των φιλόξενων ούτως ή άλλως κατοίκων, αλλά και τις πόρτες των σπιτιών τους!

H επιβλητική Πέτρα

Σε απόσταση 237 χιλιομέτρων – 3 ώρες μακριά με λεωφορείο ή αυτοκίνητο βρίσκεται η επιβλητική Πέτρα. Κρυμμένη στην έρημο, σε ένα φαράγγι, η αρχαία πόλη των Ναβαταίων, είναι λαξευμένη σε κόκκινους βράχους από ψαμμίτη, για αυτό θα ακούσεις να την αποκαλούν και “Ροζ Πόλη”. Μπορείς να φτάσεις εδώ με τα πόδια ή νοικιάζοντας άμαξα. Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO που άντεξε στα βάθη αιώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου με όνομα...ελληνικότατο!
Η διαδρομή ανάμεσα στους βράχους προς το μνημείο είναι ονειρική και απόκοσμη. Το πρώτο επιβλητικό κτίριο που αντικρίζεις βγαίνοντας από το στενό πέρασμα, είναι ο ‘’θησαυρός της Πέτρα’’. Είναι ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και γλυπτικής που λαξεύτηκε τον 1οαιώνα π.χ. Στο εσωτερικό βρίσκεται μόνο ένα δωμάτιο. Κατά μία εκδοχή εκεί πραγματοποιούνταν ιεροτελεστίες προς τιμήν της Θεάς Ίσιδας, ενώ κατά μία άλλη εκεί υπήρχε κρυμμένος ένας θησαυρός αμύθητης αξίας. Ο ‘’θησαυρός της Πέτρα’’ θεωρείται ότι είναι το μαυσωλείο του βασιλιά των Ναβαταίων Αρέτα Γ’. Το μοναδικής ομορφιάς μνημείο επισκέπτονται περίπου 850.000 τουρίστες τον χρόνο με εισιτήριο που κοστίζει 60€ αλλά σίγουρα αξίζει την τιμή του!

H Έρημοs Wadi Rum

Επόμενος σταθμός στην έρημο Wadi Rum ή αλλιώς στην Κοιλάδα του Φεγγαριού. Έχει έκταση 720 τ.χλμ. στην Νότια Ιορδανία και είναι προστατευόμενη περιοχή από την UNESCO. Εδώ ο David Leans σκηνοθέτησε την επική – οσκαρική ταινία – ‘’Ο Λόρενς της Αραβίας’’. Το απόκοσμο αυτό τοπίο έχει μαγέψει το Hollywood, καθώς 7 ταινίες έχουν γυριστεί εδώ δίνοντας την εντύπωση πως έχουν γυριστεί στον πλανήτη Άρη. Χάρη στις κινηματογραφικές προβολές, ο τουρισμός της Ιορδανίας έχει αυξηθεί ραγδαία! Εδώ βρίσκονται ακόμη οι πέτρες που έχουν πάνω τους σκαλισμένα τα σχέδια των Ναβαταίων, με αναπαραστάσεις από σκηνές κυνηγιού και κοπαδιών, ηλικίας περίπου 12000 χρόνων! Ο δρόμος θα σε οδηγήσει στον παραδοσιακό καταυλισμό των Βεδουίνων. Ξενοδοχεία δε θα βρεις, μπορείς όμως να μείνεις σε σκηνές με όλες τις ανέσεις. Η ξενάγηση στην Wadi Rum, με διανυκτέρευση και φαγητό κοστίζει από 120 € το άτομο. Η τιμή μπορεί να σου φανεί τσιμπημένη, η συζήτηση όμως με τους Βεδουίνους, τρώγοντας τα παραδοσιακά τους πιάτα στην μέση της ερήμου - κάτω από τα αναρίθμητα αστέρια, θα σου χαρίσει μια εμπειρία ανεκτίμητη.
Αν ζεστάθηκες και μαύρισες πολύ από τον ήλιο της ερήμου, η επόμενη σου στάση μπορεί να είναι η Άκαμπα, παραθαλάσσια πόλη στον κόλπο της Ερυθράς Θάλασσας. Χιλιάδες δύτες καταφτάνουν εδώ για να γνωρίσουν τις μοναδικές ομορφιές του βυθού που δεν εξαντλούνται στους κοραλλιογενείς ύφαλους και τις θαλάσσιες χελώνες αλλά συμπεριλαμβάνουν βυθισμένα πλοία, αεροσκάφη αλλά και ένα Ρωσικό τανκ!

 

Εμείς προτείνουμε...

Αν ζεστάθηκες και μαύρισες πολύ από τον ήλιο της ερήμου, η επόμενη σου στάση μπορεί να είναι η Άκαμπα, παραθαλάσσια πόλη στον κόλπο της Ερυθράς Θάλασσας. Χιλιάδες δύτες καταφτάνουν εδώ για να γνωρίσουν τις μοναδικές ομορφιές του βυθού που δεν εξαντλούνται στους κοραλλιογενείς ύφαλους και τις θαλάσσιες χελώνες αλλά συμπεριλαμβάνουν βυθισμένα πλοία, αεροσκάφη αλλά και ένα Ρωσικό τανκ!

 

Rate it