Νεπάλ (S02-E10 & Ε11)

Avatar Admin | 8 Φεβρουαρίου, 2018

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ

Για να βρεθείς στο Νεπάλ επέλεξε ανάμεσα σε Qatar Airways ή Turkish Airlines με τιμές από 676€.

Αν ο δρόμος σου σε βγάλει στο μακρινό Νεπάλ, συ προτείνουμε το 5* The Everest Hotel που βρίσκεται μόλις 1,3χλμ. Από το κέντρο του Κατμαντού, της πρωτεύουσας του Νεπάλ. Εκεί θα ζήσεις μια εμπειρία πολυτέλειας με άριστη εξυπηρέτηση ενώ η εκπληκτική θέα στη κοιλάδα του Νεπάλ, το καζίνο και η σάουνα θα σε ενθουσιάσουν σίγουρα. Ένα deluxe δίκλινο δωμάτιο με πρωινό κοστίζει μόλις από 123€.

 

Επόμενη επιλογή το 5* Shangri-La Hotel Kathmandu που περιβάλλεται από ένα μαγευτικό καταπράσινο κήπο. Απόλαυσε την πισίνα, τη σάουνα και τα ατμόλουτρα που θα σε κάνουν να νιώσεις άλλος άνθρωπος. Το deluxe δίκλινο δωμάτιο θα το βρεις από 96€ με πρωινό.

 

Για το τέλος, σου έχουμε το 4* Summit Hotel μόλις 1,9χλμ. από το κέντρο της πόλης. Ορισμένα δωμάτια διαθέτουν θέα στα βουνά, την πισίνα ή τον κήπο ενώ το ξενοδοχείο διαθέτει και γυμναστήριο. Δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 118€.

Όπως σε όλο το Νεπάλ έτσι και στο Κατμαντού το πιο αγαπημένο φαγητό είναι το «νταλ μπατ ταρκάρι». Στην ουσία πρόκειται για πηχτή σούπα φακής, βραστό λευκό ρύζι, κρέας και σερβίρεται σε ξεχωριστά μπολάκια, σε μεγάλο συνήθως μεταλλικό δίσκο, με πίκλες και λεπτές πίτες.

Η κουζίνα του Νεπάλ έχει επίσης σημαντικές επιρροές από το Θιβέτ. Δοκιμάστε μπριζόλες από κρέας βούβαλου ή καυτερό κοτόπουλο, αρνί με πολλά μπαχαρικά, γιαούρτι και φυσικά τοπικά ποτά  όπως το ράκσι και άρακ (από πατάτα).

Τα εστιατόριά είναι πολλά και καλύπτουν και τους πλέον απαιτητικούς.

Το “Bhojan Griha” σερβίρει παραδοσιακή νεπαλέζικη κουζίνα.

Επίσης μια ακόμα πρόταση την οποία σας έχουμε είναι το «Nepali Chulo”,  στο οποίο έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε 11 πιάτα νεπαλέζικης κουζίνας.

lock_open

Νεπάλ (S02-E10 & Ε11)

Avatar Admin | 8 Φεβρουαρίου, 2018

Ο ΜR Travel σε ταξιδεύει σε έναν προορισμό που θα σου εξάψει τη φαντασία: Το Νεπάλ

 

Είναι μια χώρα γεμάτη αντιθέσεις. Η ανάμειξη του παλιού και του σύγχρονου αντανακλάται παντού. Η πολιτιστική κληρονομιά της, τα τοπία, τα ήθη και τα έθιμα αλλά και οι ζεστοί φιλόξενοι άνθρωποι της σε κερδίζουν από την πρώτη στιγμή.

Είναι το Νεπάλ που απλώνεται κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Έβερεστ. Μια χώρα που η έκταση της είναι όσο η Αγγλία και η Ουαλία. Η πατρίδα του Βούδα που αποτελεί ταυτόχρονα και τον διακαή πόθο ορειβατών και πεζοπόρων είναι αναμφισβήτητα ένας προορισμός ζωής για πολλούς ταξιδιώτες που θέλουν να εξάψουν την φαντασία τους.

 

Πρωτεύουσα του Νεπάλ είναι το Κατμαντού, το οποίο βρίσκεται  χίλια τριακόσια μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην ομώνυμη κοιλάδα και περιλαμβάνει άλλες δύο πόλεις, την Πατάν και την Μπακατούρ.

Εδώ μιλούν τη γλώσσα Νεβάρι, η οποία ανήκει στον Θιβετοβιρμανικό κλάδο. Το Κατμαντού έχει πολλούς βουδιστικούς ναούς και στην πόλη διαμένουν 700.000 άνθρωποι.

Η κίνηση στην πόλη είναι μεγάλη και σύμφωνα με νόμο που πέρασε τα τελευταία χρόνια, όποιος χρησιμοποιήσει την κόρνα του αυτοκινήτου του θα λάβει ένα τεράστιο πρόστιμο.

Το Κατμαντού πήρε το όνομά του από έναν ναό της πλατείας Nτουρμπάρ που κτίστηκε το 1569. Στα σανσκριτικά σημαίνει «καταφύγιο από ξύλο» καθώς σύμφωνα με τον μύθο, όλες οι επιφάνειες του ναού ήταν κατασκευασμένες από ξύλο που προερχόταν από ένα μόνο δέντρο.

Η θρησκεία αποτελεί σημαντικότατο κομμάτι της καθημερινής ζωής των Nεπαλέζων και αυτό αποδεικνύεται από το μεγάλο πλήθος των ναών.

O Οκτώβρης και ο Νοέμβρης είναι οι καλύτεροι µήνες για να ταξιδέψετε στο Νεπάλ καθώς οι μουσώνες έχουν τελειώσει και η εποχή είναι κατάλληλη για να απολαύσετε τα καταπράσινα τοπία, να δείτε από κοντά τις ψηλότερες κορυφές του κόσμου ενώ είναι και η εποχή συγκομιδής του ρυζιού γεγονός που θα σας δώσει τη δυνατότητα να παρευρεθείτε σε πληθώρα εκδηλώσεων και εορτών.

Δεκέμβριο και Ιανουάριο το κρύο είναι τσουχτερό, ενώ δεν θα έχετε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε διαδρομές σε μεγαλύτερα υψόμετρα λόγω του χιονιού.

Πρόεδρος του κράτους στο Νεπάλ εξελέγη για πρώτη φορά το 2008,  καθώς το προσωρινό Κοινοβούλιο του ενέκρινε την κατάργηση της 240χρονης μοναρχίας, στις 28 Δεκεμβρίου του 2007. Έτσι το πολίτευμα της χώρας μεταβλήθηκε σε ομοσπονδιακή Δημοκρατία.

Το νόμισμα ονομάζεται Ρουπία του Νεπάλ.  Όσοι τώρα πιστεύετε ότι πρόκειται για ένα Shopping therapy προορισμό, προφανώς και δεν είναι έτσι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αγοράσετε κάποιο αναμνηστικό.

Kumari

Πρώτη και καλύτερη στάση δεν θα μπορούσε να μην είναι το πανέμορφο ανάκτορο του 18ου αιώνα στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου ζει η θεά Kumari μαζί με την οικογένεια της. Οι άνθρωποι του Νεπάλ προσεύχονται σ΄ αυτή τη μικρή επίγεια θεότητα, κάτι που αποτελεί παράδοση χρόνων.

Οι Kumari είναι προεφηβικά κορίτσια που επιλέγονται ως εκπρόσωποι της θεϊκής ενέργειας στην Ινδουιστική θρησκεία. Ο όρος Kumari  σημαίνει «παρθένα» και ήταν προσωνύμιο της θεότητας Ντάργκα όταν ήταν παιδί.

Θεωρείται σεβαστό πρόσωπο και λατρεύεται από μερικούς από τους Ινδουιστές της χώρας, καθώς και τους Βουδιστές του Νεπάλ, αλλά όχι του Θιβέτ.

Στο ναό της Θεάς Κουμάρι οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές απαγορεύονται. Οι επισκέπτες τις περισσότερες φορές αντικρύζουν ένα τρομαγμένο κοριτσάκι που δεν γνωρίζει καλά καλά τι του συμβαίνει.

Αν και μία Κουμάρι είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες στο Νεπάλ, με εκατοντάδες να επισκέπτονται το παλάτι καθημερινά, για το λόγο αυτό, ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει αυτό το έθιμο.

Επιχείρημά τους το γεγονός ότι στο όνομα της παράδοσης εκμεταλλεύονται και καταστρέφουν την ψυχολογία μικρών κοριτσιών.

Πλατεία Nτουρμπάρ

Μετά το ανάκτορα περιηγηθείτε στην κεντρική πλατεία Ντουρμπάρ. Ντουρμπάρ στα νεπαλέζικα σημαίνει παλάτι και συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1979.

Εδώ θα δεις ένα υπαίθριο καλλιτεχνικό μουσείο που το έχει πλήξει ο εγκέλαδος αλλά δεν παύει να είναι μέχρι σήμερα καθηλωτικό.

Φρικ Στριτ

Η περίφημη οδός «Φρικ Στριτ»: Πρόκειται για την οδό των Φρικιών. Ένας δημοφιλής δρόμος για τους τουρίστες, στον οποίο άρχιζαν να συχνάζουν οι χίπηδες της δεκαετίας του ’60 και του ’70.

Η ιστορία λέει πως τα παιδιά των λουλουδιών έφτασαν τότε στο Νεπάλ για να ανακαλύψουν τη νιρβάνα κάνοντας μαριχουάνα. Σήμερα ο συγκεκριμένος δρόμος είναι γεμάτος από πανσιόν, μικρά εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα.

Nαός Κάμα Σoύτρα

Εδώ υπάρχουν ξυλόγλυπτες ερωτικές παραστάσεις από στάσεις του Κάμα Σούτρα. Παλιά πίστευαν ότι η ένωση του αρσενικού με το θηλυκό προστατεύει τους ναούς από τους κεραυνούς.

Εδώ θα δεις ξυλόγλυπτα πολυάριθμα αγαλματίδια με άντρες και γυναίκες να συμμετέχουν σε ερωτικές σεξουαλικές σκηνές.

Kάλα Μπάιραμπ

Επόμενη στάση μπροστά από την πέτρα που λέγεται ότι ανακάλυψε σε ένα χωράφι ο βασιλιάς της Κατμαντού Πράταπ Μάλα (1641-1674) και έχει σκαλισμένη τη μορφή του Κάλα Μπάιραμπ. Η πέτρινη πλάκα προκαλεί μεγάλο δέος στους πιστούς.

Λέγεται μάλιστα ότι όποιος πει ψέματα μπροστά στην πέτρα βρίσκει ακαριαίο θάνατο και γι’ αυτό πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε σαν «τεστ» αλήθειας από το δικαστήριο.

Φέρνοντας όπως υποστηρίζουν τον κατηγορούμενο μπροστά στην τρομερή θέα του θεού, δεν θα μπορούσε παρά να ομολογήσει την αλήθεια.

Στο Κατμαντού θα συναντήσεις επίσης πολλές από τις αρχαιότερες στούπες . Κάθε μια από αυτές είναι τόσο παλιά και ιερή και περιβάλλεται από δεκάδες προσκυνήματα, αφιερώματα πιστών σκαλισμένα σε πέτρα.

 

Εμείς προτείνουμε...

Η ομορφότερη πύλη στο Νεπάλ είναι αυτή που σε περνά στο Bhaktapur, που σημαίνει η πόλη των πιστών. Είναι η πιο καλοδιατηρημένη πόλη του Νεπάλ και η τρίτη μεγαλύτερη στην κοιλάδα.

Έχει υπάρξει πρωτεύουσα της χώρας καθώς ήταν σταθμός εμπορικών συναλλαγών πάνω στον δρόμο που συνέδεε την Iνδία µε το Θιβέτ και ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα.

Η Bhaktapur είναι πραγματικά ένα υπαίθριο μουσείο τέχνης µε εξαιρετικά µμνημεία στη πλατεία Bhaktapur Durbar Square, την Εθνική πινακοθήκη, το Παλάτι των 55 παραθύρων µε τη Χρυσή Πύλη και τον πενταώροφο ναό Nyatapol, που µε ύψος 30 µέτρων είναι ο ψηλότερος της κοιλάδας.

Η πλατεία Durbar βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο αποτελώντας το σημαντικότερο αξιοθέατο του Κατμαντού. Έχει 50 ναούς, βωμούς και παλιά παλάτια. Δυστυχώς το 2015 με τον μεγάλο σεισμό μεγάλο μέρος των ναών και βωμών καταστράφηκε.

Ένας από τους πιο φημισμένους ναούς στην πλατεία Durbar, δεν υπάρχει πια. Ο σεισμός που χαρακτηρίστηκε χειρότερος και από ατομική βόμβα διήρκησε μόλις ένα λεπτό, κατάφερε όμως να καταστρέψει ιστορία αιώνων.

Οι παραδοσιακές καλές τέχνες έχουν ξεχωριστή θέση στο Νεπάλ, για αυτό και δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι σχολές καλών τεχνών. Μπορείτε άνετα λοιπόν να επισκεφθείτε μια από αυτές τις αίθουσες που μαθαίνουν στους νεότερους πως να συνεχίσουν αυτή την παραδοσιακή τέχνη.

Σταματήστε σε κάποιο στενάκι να δοκιμάσετε τα Bara Who, τηγανίτες με φασόλια, λάδι, κρεμμύδι, τζίντζερ , σκόρδο και αβγό.

Μην παραλείψετε ακόμη να επισκεφτείτε τον ναό Ναταπόλα, ύψους 30 μέτρων που στηρίζεται σε βάση πέντε επιπέδων. Ο ναός βρίσκεται σε μια πανέμορφη πλατεία που περιβάλλεται από καταστήματα, εστιατόρια και μπαράκια.

Εκτός από την υπέροχη θέα των Ιμαλάιων και τα πανέμορφα μνημεία στην Bhaktapur, μπορείτε να συναντήσετε τα πάντα.

Ο Mr Travel δεν δίστασε μάλιστα να πετάξει και προς τα πανέμορφα Ιμαλάια. Για τους ανθρώπους που αγαπούν τα βουνά δεν υπάρχει άλλωστε γοητευτικότερος προορισμός από τα Ιμαλάια. Οι γαλάζιες παγωμένες λίμνες και ότι συναντάς στο πέρασμα σου είναι ανεπανάληπτα μαγικό. Το Έβερεστ είναι η ψηλότερη κορυφή του κόσμου και έχει αποτελέσει το όνειρο πολλών ανθρώπων. Ιμαλάια σημαίνει άλλωστε κατοικία του χιονιού και έχουν 140 βουνοκορφές.

 

 

 

 

Μην παραλείψετε να δείτε και το 2ο μέρος από το ταξίδι στο Νεπάλ: 

 

 

 

Rate it