Κωνσταντινούπολη (S01-E05 & Ε09)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΔΙΑΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ – ΦΑΓΗΤΟ

Οι πτήσεις από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη είναι απευθείας, με μέση διάρκεια 1,5 ώρα και κύριες διαχειρίστριες αεροπορικές είναι η Turkish και η Aegean. Το κόστος ανά επιβάτη ξεκινά από 120€

Το 5* ξενοδοχείο Lazzoni, σε απόσταση 10 λεπτών οδικώς από την παλαιά πόλη της Κωνσταντινούπολης είναι η επιτομή της πολυτέλειας με σπα που παρέχει τις κλασικές υπηρεσίες χαμάμ και μασάζ, υπερσύγχρονο γυμναστήριο και εσωτερική πισίνα Ολυμπιακών Διαστάσεων. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα σε νεοαναγεννησιακό στυλ και κάλλιστα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε περιοδικά διακόσμησης. Στον τελευταίο όροφο, μπορείς να απολαύσεις δροσιστικά κοκτέϊλ με θέα τον Κεράτιο κόλπο. Με τιμή από 90€ ανά διανυκτέρευση, θεωρούμε ότι είναι το πρώτο στη λίστα!

Αν θες να κινηθείς με το μετρό ή το τραμ και να απολαύσεις μια κομψότατη διαμονή σε ένα 5* ξενοδοχείο, προτίμησε να κάνεις κράτηση στο Mercure Istanbul Topkapi και δε θα σου λείψει τίποτα. Στο σπα απόλαυσε το υδρομασάζ, κολύμπα στην εσωτερική πισίνα, απόλαυσε υπέροχες γεύσεις στο εστιατόριο και ξεκουράσου σε ένα από τα ευρύχωρα δωμάτια του. Με κόστος από 60€ ανά διανυκτέρευση, μην το πεις πουθενά!

Ερωτευτήκαμε το υπέροχο σπα και το μοναδικά διακοσμημένο εστιατόριο του 5* Novotel Istanbul Bosphorus Hotel. Για πρωινό δεν ξέραμε τί να πρωτοδοκιμάσουμε και απολαύσαμε τούρκικο τσάι με θέα στη θάλασσα. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα σε μίνιμαλ στυλ και το κρεβάτι σου εξασφαλίζει ελαφρύ ύπνο. Το κόστος ανά διανυκτέρευση ξεκινά από 90€.

Στην περιοχή Φατίχ και συγκεκριμένα στο 5* ξενοδοχείο Dosso Dossi Hotels & Spa Downtown, δε θα θες να βγεις από το μπάνιο στο δωμάτιο αλλά βγαίνοντας θα εκπλαγείς ευχάριστα από την ατελείωτη ποικιλία στον μπουφέ και τις εγκαταστάσεις της πισίνας, του σπα αλλά και το εστιατόριο που ζήλεψε την δόξα του Μπλε τζαμιού και κινείται στους τόνους του χαλαρωτικού γαλάζιου και μπλε. Το κόστος ξεκινά από 100€ ανά διανυκτέρευση και είμαστε σίγουροι ότι θα ξανάρθεις.

Ο Νίκος Κοκλώνης προτείνει το εστιατόριο με το καλύτερο κεμπάπ της πόλης, το Hatay Dedeniyetler Safrasi, το οποίο το προτιμούν πολλοί διάσημοι, για αυτό έχε τα μάτια σου ανοιχτά! Εκτός από το κεμπαπ, τα αρνίσια παϊδάκια είναι πεντανόστιμα, οι συνδυασμοί μπαχαρικών και αρωματικών απογειώνουν όλα τα πιάτα και οι μερίδες τεράστιες. Υπέροχη γαστρονομική εμπειρία!

 

Ενα εστιατόριο ιδανικό για ρομαντικούς και καλοφαγάδες είναι το Beso Restaurant Bistro με τις χρωματιστές καρέκλες και τους πίνακες που ζωντανεύουν στιγμιότυπα της ζωής δεκαετίες πριν στην Τουρκία. Θα αγαπήσεις όλες τις εκδοχές κεμπαπ, τις μελιτζάνες με κιμά και τις ποικιλίες κρασιών. Το προσωπικο πολύ εξυπηρετικό, θα σε κεράσει τουρκικό τσάι πριν φύγεις. Εμείς θα σου προτείνουμε να παραγγείλεις τον μπακλαβά τους και είμαστε σίγουροι ότι θα μας θυμηθείς!

 

Αν θέλεις να γιορτάσεις για μια ειδική περίσταση ή απλώς να γευματίσεις σε ένα πολυτελές εστιατόριο με θέα όλης της πόλης (και του Βοσπόρου σαφώς!), ο απόλυτος προορισμός είναι το Roof mezze 360! Εκτός από τη θέα που κόβει την ανάσα, όλα τα πιάτα -ορεκτικά και κυρίως γεύματα- ανήκουν στην κατηγορία γκουρμέ σε τουρκικές αλλά και ευρωπαϊκές πινελιές -δοκίμασε γεμιστό καλαμάρι. Πρόταση μας είναι να πας το βράδυ για να απολαύσεις το δείπνο με την φωτισμένη πόλη στα πόδια σου!

 

Για ένα δροσερό (ή και ζεστό) καφεδάκι ή τσάι, πέρνα από το Kev Cafe, με ευρωπαϊκή νότα διακόσμησης που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο industrial και τα ξύλινα έπιπλα. Αν το επιλέξεις για το πρωινό σου γεύμα, παράγγειλε pancakes. Αν ο δρόμος σου σε βγάλει σε μεσημεριανή ώρα, προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα ραβιόλια γεμιστά με κιμά και σως γιαουρτιού. Οπως και να έχει, αυτό το μαγαζί έχει πολύ θετική αύρα και θα σου φτιάξει την διάθεση!

lock_open

Κωνσταντινούπολη (S01-E05 & Ε09)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

Ο Mr Travel σας προτείνει το σταυροδρόμι Ασίας-Ευρώπης, την γειτονική και υπέροχη Κωνσταντινούπολη!

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μοναδική πόλη που εκτείνεται ανάμεσα σε Ασία και Ευρώπη, με το μεγαλύτερο κομμάτι της να είναι σαφώς αυτό της Ευρώπης. Αποτελεί το πολιτιστικό, οικονομικό και ιστορικό κέντρο της Τουρκίας. Υπήρξε σύμβολο δύναμης και πλούτου για πολλά χρόνια και περήφανη δείχνει τα σημάδια της ιστορίας και του παρελθόντος. Ακόμη και στις μέρες μας όμως, είναι μια πόλη που δεν μπορεί να μη σε κατακτήσει αφού σου ξυπνά τις αισθήσεις και μέσα από τις αντιθέσεις της γοητεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Με πληθυσμό πάνω από 15.000.000, σίγουρα θα γνωρίσεις πολύ κόσμο!

Οι θερμοκρασίες είναι ήπιες με μέση θερμοκρασία τον χειμώνα τους 6 Βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι τους 22. Η υγρασία φλερτάρει μόνιμα με την περιοχή και δεν είναι καθόλου σπάνιες οι βροχοπτώσεις, για αυτό πάρε ομπρέλα μαζί.

Πλατεία Taksim

Ο Νίκος Κοκλώνης προτείνει να ξεκινήσεις από μια κυριολεκτικά και μεταφορικά ανθισμένη πλατεία, την πλατεία Taksim, όπου θα βρεις ό,τι μαγαζί θες από εστιατόρια και καφετέριες μέχρι υπαίθρια μαγαζιά με βιβλία, άνθη κλπ. Περπατώντας την, θα αναρωτηθείς πού βρήκαν τόσες τουλίπες καθώς στο μυαλό σου η Ολλανδία έχει τα πρωτεία στην παροχή των συγκεκριμένων ανθών. Προφανώς δεν γνωρίζεις (όπως σχεδόν κανείς μας) ότι οι τουλίπες έφθασαν στην Ολλανδία το 1500 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά.

Στην πλατεία, που είναι γνωστή και με το όνομα “Πλατεία της Ανεξαρτησίας”, βρίσκεται το μνημείο της Δημοκρατίας, που είναι ένα τετράπλευρο θολωτό μνημείο με τον ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ να προκηρύσσει την Δημοκρατία της Τουρκίας το 1923.

Γύρω της, υψώνονται κτίρια ολοκαίνουρια, πολυώροφα και υπερσύγχρονα, πολλές καντίνες που δροσίζουν τους περαστικούς με τα πεντανόστιμα παγωτά τους και η εικόνα συμπληρώνεται αρμονικά από το κόκκινο, παλιό τραμ.

O Ναός της Αγίας Τριάδας Τoυ Σταυροδρoμίου

Πολύ κοντά στην πολυσύχναστη πλατεία, βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Τριάδας του Σταυροδρομίου, εκεί όπου βρισκόταν ένας μικρός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και με χρήματα που συγκέντρωσαν οι Έλληνες της περιοχής από το 1880, κατασκευάστηκε ο μεγαλόπρεπος αυτός ναός. Πολλές φορές, λόγω έλλειψης χρημάτων σταμάτησε η κατασκευή του αλλά χάρη στον ζήλο της Ελληνικής Κοινότητας ολοκληρώθηκε και είναι πραγματικά εντυπωσιακός με πίνακες και περίτεχνα μαρμάρινα γλυπτά που επιμελήθηκαν οι Έλληνες Σακελλάριος Μεγακλής και Αλέξανδρος Κρικελης.

Μπλε Tζαμί

Σύμφωνα με τον Mr. Travel Νίκο Κοκλώνη από τη λίστα σου δεν πρέπει να λείπει το Μπλε Τζαμί (ή αλλιώς τζαμί Αχμεντ Σουλτάν), ο ναός που εντυπωσιάζει με την περίφημη ισλαμική αρχιτεκτονική του και φημίζεται για την αρμονία του. Πήρε το όνομα του από το Σουλτάνο Αχμέτ Α’ που έδωσε εντολή για την κατασκευή του (που διήρκεσε από το 1609 μέχρι 1616) και βρίσκεται στο παλαιό τμήμα της Κωνσταντινούπολης απέναντι από την Αγία Σοφία. Το πνεύμα του δεν εγκατέλειψε το αγαπημένο του τζαμί, η ανέγερση του οποίου του προκάλεσε τόσο ενθουσιασμό που λέγεται ότι και ο ίδιος εργάστηκε για αυτό. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να το χαρεί καθώς απεβίωσε μόλις ένα χρόνο μετά το άνοιγμα του -σε ηλικία μόλις 27 ετών.
Πρόκειται για το μοναδικό τζαμί στην Τουρκία με 6 μιναρέδες και το κατώτερο εσωτερικό του μέρος καλύπτεται από 20000 χειροποίητα κεραμικά πλακάκια που φτιάχτηκαν στο Ιζνίκ (που κατά τα Βυζαντινά χρόνια λεγόταν Νίκαια). Τα πλακάκια και τα σχέδια στο εσωτερικό είναι φτιαγμένα με προσοχή στην λεπτομέρεια ενώ πάνω από 200 χρωματιστά βιτρώ συμπληρώνουν την μεγαλοπρέπεια του κτίσματος. Μπαίνοντας μέσα, μαγεύεσαι από την πολυτέλεια των υλικών και την υψηλή τέχνη αλλά δεν μπορείς να δικαιολογήσεις την ονομασία “μπλε τζαμί” γιατί το μπλε δεν υπερτερεί των άλλων χρωμάτων. Κάποτε, το μπλε ήταν βασικό χρώμα του ναού αλλά πλέον έχουν αφαιρεθεί πολλές λεπτομέρειες του χρώματος αυτού. Τα πανάκριβα χαλιά που καλύπτουν το δάπεδο του τζαμιού είναι δωρεές των πιστών.
Εκτός των ναών, οι Σουλτάνοι του Οθωμανικού κράτους έζησαν σε κτίσματα που δε στερήθηκαν την αίγλη, όπως το Topkapi που σημαίνει “Πύλη του Κανονιού”. Η κατασκευή του ξεκίνησε 6 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1459, κατ’εντολή του Μωάμεθ του Πορθητή. Κατά την περιήγηση σου σε αυτό, νιώθεις την αύρα της ιστορίας και γοητεύεσαι από τα μωσαϊκά σε κόκκινο, χρυσό και μπλε χρώμα, τα βιτρώ και τους μεγάλους κόκκινους καναπέδες. Υπήρχαν ειδικά διαμερίσματα (το Χαρέμι) για τις συζύγους, τη μητέρα και τα παιδιά του Σουλτάνου. Από το 17ο αιώνα άρχισε σταδιακά να χάνει την αίγλη του και οι Σουλτάνοι προτίμησαν για κατοικία το Ντολμαμπαχτσέ. Από το 1924 λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενεί θησαυρούς, ρούχα και όπλα των Σουλτάνων. Η πέτρα που φυλάσσεται στο εξωτερικό του χώρου και φέρει ειδική επιγραφή, είναι αυτή που έχει συνδεθεί με την έναρξη πολέμου, καθώς ο Σουλτάνος έβαζε τη σημαία στην πέτρα και γύρω της γονάτιζαν οι στρατηγοί. Ξέρουμε ότι έχεις έρθει με αρκετή μπαταρία στο κινητό ώστε να βγάλεις πολλές φωτογραφίες, κάνε όμως κράτει γιατί σε πολλούς χώρους απαγορεύονται οι φωτογραφίες!
Από το 1856 μέχρι το 1922, οι Σουλτάνοι πήραν τα πράγματα και τις συζύγους τους και μεταφέρθηκαν στο Ντολμαμπαχτσέ (που σημαίνει Γεμιστός κήπος) στην ανατολική πλευρά του Βόσπορου και καλύπτει 110.000 τ.μ. Για να κατασκευαστεί, δαπανήθηκαν 5.000.000 χρυσές τουρκικές λίρες (35 τόνοι χρυσού για να καταλάβεις!). Για την επικάλυψη των ορόφων του παλατιού χρησιμοποιήθηκαν φύλλα χρυσού συνολικού βάρους 14 τόνων! Η λέξη που θα μπορούσε να συνοψίσει το παλάτι είναι χλιδή! Κάποιες μόνο από τις λεπτομέρειες αυτής της πολυτέλειας είναι οι τεράστιοι πολυέλαιοι, ο χρυσός παντού και τα μαρμάρινα λιοντάρια. Η πρόσοψη του έχει μήκος 245 μέτρα και το ανάκτορο απαρτίζεται από μια κεντρική αίθουσα με δύο πτέρυγες εκατέρωθεν όπου στεγάζονται τα βασιλικά δωμάτια.Στο νότιο τμήμα του διέμενε και εργαζόταν ο αντρικός πληθυσμός του παλατιού και στο βόρειο ο γυναικείος. Το σύνολο των δωματίων είναι 285 και η θέα στην θάλασσα είναι μοναδική. Το μεγάλο συντριβάνι που πλαισιώνεται από τους καλοσυντηρημένους κήπους συμπληρώνει μοναδικά την ξενάγηση στον χώρο!
Αν προσέξεις τους δείκτες των ρολογιών, έχουν σταματήσει στην ώρα του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Για να πάρεις αναμνηστικά αλλά και αυθεντικά δερμάτινα άριστης ποιότητας, τζιν, κοσμήματα από χρυσό και ασήμι και ό,τι ακόμη βάλει ο νους σου, ξεκίνα για το Καπαλί Τσαρσί, μια από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές του κόσμου. 3000 καταστήματα είναι υπερβολικά πολλά για να μη βρεις “αυτό το κάτι που θέλεις”. Ο Νίκος Κοκλώνης σου συνιστά να κάνεις παζάρια μέχρι τελικής πτώσης αρκεί με τις αγορές σου να μην ξεπεράσεις το επιτρεπόμενο βάρος αποσκευών για την επιστροφή!

Αγία Σoφία

Μιλώντας για ελληνισμό, στην καρδιά μας πρώτη θα έρχεται πάντα η Αγία Σοφία, σαν το ναό που άντεξε στο πέρας των αιώνων και των καταστροφών και αποτελεί ύψιστο σύμβολο της ορθοδοξίας. Είναι η Εκκλησία των εκκλησιών και δέος καταλαμβάνει όλους τους ορθόδοξους (και όχι μόνο) επισκέπτες της. Μέχρι τον 5ο αιώνα ονομαζόταν Μεγάλη Εκκλησία. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής  αυτοκρατορίας εδώ και ο ναός θεμελιώθηκε εδώ το 330. Από τότε καταστράφηκε 2 φορές αλλά επί βασιλείας Ιουστινιανού, ξεκίνησε η κατασκευή του εκ νέου. Σκοπός του αυτοκράτορα ήταν  ο ναός αυτός να ξεπερνάει σε μεγαλοπρέπεια κάθε άλλο και όταν ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του ο ίδιος αναφώνησε ”Νενίκηκα σε Σολομώντα!”. Ο στόχος επιτεύχθηκε στο ακέραιο!

Ο Ναός έχει χτιστεί σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο, ενώ οι τέσσερις τετράγωνοι στύλοι που απέχουν μεταξύ τους 30 μέτρα και στηρίζουν τα τέσσερα μεγάλα τόξα που με την σειρά τους κρατάνε τον επιβλητικό τρούλο διαμέτρου 31 μέτρων.

Φτάνοντας στην Πύλη του Παραδείσου -ένα τμήμα του ναού στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο μέλη της Ιεράς Συνόδου, θα εντυπωσιαστείς από τα μάρμαρα που την καλύπτουν. Ο Ιουστινιανός κατά την ανέγερση του ναού ζήτησε από τους κυβερνώντες της αυτοκρατορίας να του στείλουν τα καλύτερα μάρμαρα της περιοχής που επόπτευαν, όπως και έγινε.

Εντός του ναού βρίσκεται η στήλη που προστατεύεται από τον Άγιο Γρηγόριο και λέγεται ότι κάποτε ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος, που υπέφερε από χρόνιες ημικρανίες, ακούμπησε το χέρι του στη στήλη και έκτοτε δεν ξαναπόνεσε ποτέ το κεφάλι του! Βάλε το χέρι σου στην οπή και κάνοντας μια δεξιόστροφη περιστροφή της παλάμης σου, κάνε μια ευχή. Εχεις πολλές πιθανότητες να δεις την ευχή σου να πραγματοποιείται!

 

Capaloglu Hamami

Αν κουράστηκες από το πολύωρο περπάτημα στην πόλη, ο Mr. Travel προτείνει η τελευταία σου στάση να είναι σε ένα καλό σπα για να χαλαρώσεις κάνοντας ένα απολαυστικό χαμάμ. Στο Capaloglu Hamami, αφέσου στα έμπειρα χέρια των θεραπευτών και σου εγγυόμαστε ότι θα ζήσεις την καλύτερη εμπειρία μασάζ και χαμάμ που είχες ποτέ!
Θα νιώσεις σαν βασιλιάς!

Μην παραλείψετε να δείτε και το 2ο μέρος από το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη: 

 

 

Rate it