Αστάνα (S01-E07)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ

Για να κλείσεις το εισιτήριο σου για την Αστάνα έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε Aeroloft, Turkish Airlines, Lufthansa και Aegean με τις τιμές να ξεκινούν από 440€.

Το 4* G Empire που απέχει μόλις 700μ από το κέντρο της πόλης στη πολιτιστική συνοικία της Αστάνα, σε απόσταση μόλις 5 λεπτών από το Astana Sports Palace. Τα δωμάτια του διακρίνονται για τη κλασσική τους επίπλωση και φινέτσα. Η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό είναι μόλις από 40€ ενώ αν θες ακόμα μεγαλύτερη άνεση επέλεξε junior suite με μόνο 56€. Τέλειο;;;

 

Ακόμα, το 4* Manhattan Astana Hotel σε απόσταση 2,4χλμ από το κέντρο συνδυάζει την κομψότητα και το στιλ που θέλεις. Το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό θα το βρεις από 35€ και τη σουίτα από 45€. Καθόλου άσχημα έτσι;;;

Τα κύρια πιάτα τα οποία και θα δοκιμάσεις στην Καζάκικη κουζίνα είναι φτιαγμένα, σε μεγάλο βαθμό, από κρέας αλόγου και αρνιού που συνοδεύονται από τοπικά ζυμαρικά. Αν ανήκεις στην κατηγορία των τολμηρών που εντυπωσιάζονται με τις περίεργες γεύσεις δοκίμασε τo Kumis, ένα απεριτίφ με παγωμένο γάλα αλόγου και μην παραλείψεις επίσης να δοκιμάσεις τα Baursak, τα ντόνατ του Καζακστάν.

                                          

Astana Nury: Αν θέλετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή ρωσική και καζάκικη κουζίνα πρόκειται για ένα εξαιρετικό εστιατόριο δίπλα στον ποταμό Ishim που εκτός από ένα ενδιαφέρον γεύμα θα σας δώσει και τη δυνατότητα να χαλαρώσετε.

 

Το Line Brew, το οποίο βρίσκεται στο παλιό κέντρο της πόλης προσφέρει ίσως από τις καλύτερες μπριζόλες. Ειδικεύεται στην ευρωπαϊκή κουζίνα, προσφέροντας ωστόσο και τα παραδοσιακά καλαμαράκια της καζακικής και ρωσικής κουζίνας. Γευτείτε βόειο κρέας ψημένο στην πέτρα, μπριζόλα από κρέας αλόγου με σάλτσα « Rose” συνοδευόμενο από ένα ποτήρι μπίρας.

 

Ετοιμάστε λοιπόν βαλίτσες για μια από τις εντυπωσιακότερες πρωτεύουσες που το 1999 απέσπασε το βραβείο της « Πόλης του Κόσμου». Η Αστάνα σας περιμένει.

 

lock_open

Αστάνα (S01-E07)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

 

Ο Mr Travel προτείνει ένα ταξίδι στην Αστάνα, την πόλη που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό!

 

Φτιάχτηκε από το μηδέν και για την σημερινή εικόνα της έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια δολάρια. Χτίστηκε με σκοπό να αφήνει τον επισκέπτη με το στόμα ανοιχτό, καθώς υψώνεται περήφανα στη μέση της απέραντης στέπας.

Η δημιουργία της, όνειρο του προέδρου, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ έγινε πραγματικότητα και έτσι η Αστάνα, η νεότερη πρωτεύουσα του κόσμου αλλά και του Καζακστάν αποτελεί σήμερα, όπως πολύ την αποκαλούν «Το Ντουμπάι της Στέπας». Αν επιθυμείτε ένα ταξίδι σε μια πόλη που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό, τότε πετάτε για Αστάνα.

Πρωτεύουσα του Καζακστάν, η Αστάνα, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ισίμ και έχει πληθυσμό 1.078.362 κατοίκους. Στις 19 Μαρτίου 2019 η πόλη μετονομάστηκε σε Νουρσουλτάν, προς τιμήν του πρώτου προέδρου του Καζακστάν.

Η Αστάνα είναι η δεύτερη πιο ψυχρή πρωτεύουσα στον κόσμο. Το πολικό ψύχος της διαδέχεται η αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι. Οι θερινές θερμοκρασίες της φτάνουν τους 35 βαθμούς κελσίου ενώ οι -30Ο βαθμοί κέλσιού μεταξύ των μέσων Δεκεμβρίου και των αρχών Μαρτίου είναι γεγονός.

Ο Ιανουάριος μάλιστα θεωρείται ως ο πιο ψυχρός μήνας της, ενώ στον αντίποδα ο Ιούνιος ο πιο καυτός.  Το όνομα «Αστάνα» σημαίνει « μεταίχμιο, κατώφλι». Η ανεμοδαρμένη αυτή πόλη προηγουμένως ονομαζόταν Ακμολίνσκι, Τσελινογκράντ και Ακμόλα πρίν γίνει Αστάνα και σήμερα πια Νουρσουλτάν.

Το Καζακστάν είναι η 9η χώρα στον κόσμο σε έκταση. Συνορεύει με τη Ρωσία, την Κίνα, την Κιργιζία, το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν.

 

 

Ak Orda

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης μας το προεδρικό μέγαρο της Αστάνα Ak Orda( στα καζάκικα σημαίνει λευκή χορδή) . Το προεδρικό μέγαρο χτίστηκε το 2004 σε 36.720 τετραγωνικά μέτρα και εκτός των άλλων διαθέτει μια χρυσή αίθουσα για διαπραγματεύσεις και ιδιωτικές συζητήσεις μεταξύ του προέδρου και των ξένων ηγετών.

Πύργοs Βayterek

Από την άλλη πλευρά θα δει κανείς τον πύργο Βayterek, ένα εθνικό μνημείο που το όνομα του σημαίνει « ψηλή λεύκα». Ο πύργος συμβολίζει τη ένωση του παλιού κόσμου με το νέο, μέσα από την διαδικασία της εξέλιξης.

Η χρυσή σφαίρα στην κορυφή του, οι ακτίνες του όλα διαθέτουν τον δικό τους συμβολισμό. Ο μύθος λέει ότι αν βάλεις το χέρι σου στο αποτύπωμα του χεριού του προέδρου της χώρας που βρίσκεται εκεί και κάνεις μια ευχή, τότε η ευχή σου θα βγει αληθινή.

Ο πύργος έχει ύψος 97 μέτρα και από εδώ μπορείς να θαυμάσεις το Προεδρικό μέγαρο, το Υπουργείο εξωτερικών, το Υπουργείο εθνικής Άμυνας και τους ουρανοξύστες που πλαισιώνουν τις κεντρικές αρτηρίες του κέντρου. Από την κεντρική πλατεία μπορείς επίσης να διακρίνεις το Δικαστήριο της Χώρας, το Μέγαρο μουσικής και το κτήριο της Βουλής.

Στέπα

Το κέντρο της Αστάνα είναι εντυπωσιακό, πριν όμως ανακαλύψεις κάθε γωνία του κάνε ένα διάλειμμα στο μεσοδιάστημα για να βρεθείς στην περιβόητη στέπα που περιβάλει την πρωτεύουσα. Εκεί θα έχεις τη δυνατότητα να συναντήσεις από κοντά ανθρώπους που ζουν στο άγριο και αφιλόξενο περιβάλλον. Η επαρχία ονομάζεται Άκμολα, που σημαίνει «λευκό νεκροταφείο».

Berku

Σύμβολο του Καζακαστάν είναι οι επιβλητικοί Berku, οι χρυσαετοί. Τον χρυσαετό άλλωστε μπορείς να διακρίνεις και στη σημαία του ανεξάρτητου Καζακστάν. Συμβολίζει τη ελευθερία, την ανεξαρτησία και την προσήλωση στο στόχο και το μέλλον.

Μια άλλη πληροφορία που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι ο χρυσαετός είναι κυνηγός και χρησιμοποιείται για το κυνήγι της αλεπούς, του λύκου, της αντιλόπης και της γαζέλας. Οι Καζάκοι έχουν ένα μοναδικό τρόπο να γνωρίζουν πως να είναι φίλοι με το πανέμορφο και εντυπωσιακό πτηνό.

Οι  χρυσαετοί κυνηγούν το Χειμώνα καθώς η υψηλή θερμοκρασία τους ενοχλεί. Πετάνε με ταχύτητα 45 με 50 χιλιόμετρα την ώρα και το άνοιγμα των φτερών τους μπορεί να ξεπεράσει τα 2 μέτρα.

KhanShatyr

Το πραγματικό όμως αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης δεν είναι άλλο από το KhanShatyr Entertainment Center. Πρόκειται για ένα δημιούργημα του Σερ Νόρμαν Φόστερ και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τα 10 πιο εντυπωσιακά κτίρια του κόσμου.

Είναι κάτι σαν το αγαπημένο mall των περισσότερων κατοίκων και εκτείνεται σε 127 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Στο εσωτερικό του περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή μεν, τεχνητή δε παραλία. Σωστά διαβάσατε. Οι Καζακστανοί απολαμβάνουν το μπάνιο τους στο κέντρο της πόλης.

Το KhanShatyr είναι ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό κόσμημα στην πόλη. Μια γιγάντια διάφανη τέντα, 150 μέτρα ύψος στεγάζει διάφορες επιλογές για διασκέδαση, όπως πάρκα, ένα γήπεδο minigolf, ένα εμπορικό κέντρο και μια παραλία.

Για την ολοκλήρωση του χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια και κόστισε συνολικά 400.000.000 δολάρια.

Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο προήλθαν από διάφορα μέρη του κόσμου. Το ειδικό πολυμερές πλαστικό που περιβάλλει τη «σκηνή» ήρθε από τη Γερμανία και την Κίνα, ενώ η άμμος που απλώνεται στην τροπική παραλία που βρίσκεται στον τελευταίο όροφο του μεταφέρθηκε στο Καζακστάν από τις Μαλδίβες και τα τροπικά φυτά στις παρυφές της παραλίας προέρχονται από την Ισπανία.

Εδώ μπορείς να περάσεις αρκετές ώρες κάνοντας τα ψώνια σου, απολαμβάνοντας το φαγητό σου και διασκεδάζοντας στην κυριολεξία.

 

Εμείς προτείνουμε...

Και αφού κάνεις μια βόλτα που θα σου μείνει αξέχαστη στη στέπα, επιστροφή και πάλι στην Αστάνα για να συνεχίζεις να θαυμάζεις τα αξιοθέατα αυτής της φουτουριστικής πόλης.

Ένα ακόμα αξιοθέατο,  το οποίο οφείλεις να επισκεφτείς για να πάρεις μια γεύση από την ιστορία της περιοχής, είναι το Κρατικό θέατρο όπερας και Μπαλέτου, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 2013.

Βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ishim, είναι πανέμορφο και έχει χτιστεί στα πρότυπα άλλων παλιότερων διάσημων θεάτρων. Εκεί μεταξύ άλλων θα θαυμάσεις και τις παραδοσιακές στολές των Καζάκων, φτιαγμένες από δέρμα, μαλλί καμήλας, προβάτου αλλά και γούνα. Κατασκευάστηκαν από αυτά τα υλικά για να προστατεύουν από το κρύο και τους ανέμους τον χειμώνα.

Η Πυραμίδα Ειρήνης και Συμφιλίωσης, εγκαινιάστηκε το 2006, χτίστηκε σε τέσσερα χρόνια και κόστισε 200.000.000 δολάρια. Ο Ναζαρμπάγιεφ θέλησε να κατασκευάσει ένα κέντρο συνάντησης των θρησκευτικών ηγετών της υφηλίου. Έχει ύψος 60 μέτρα. Στο εσωτερικό της στο πρώτο επίπεδο στεγάζει μια αίθουσα συναυλιών 1.500 θέσεων και το φουαγέ της είναι κατασκευασμένο από μαύρο γρανίτη

Δύο ακόμα όροφοι φιλοξενούν παρεκκλήσια για τις δεκαοκτώ βασικές θρησκείες της χώρας, που συνολικά ξεπερνούν τις 40. Στην οροφή και αφού έχει περάσει κανείς από έναν αιωρούμενο διάδρομο που περιβάλλεται από έναν κρεμαστό κήπο μπαίνει σε μια αίθουσα όπου οι θρησκευτικοί ηγέτες του κόσμου συναντώνται κάθε τρία χρόνια.

Το εντυπωσιακό μνημείο πίσω από την Πυραμίδα απεικονίζει το ιερό πουλί των Καζάκων και τους θεμελιωτές του Καζακστάν.

Όλα εδώ είναι επιβλητικά και μεγαλόπρεπα, όπως το Εθνικό Μουσείο, το Παλάτι της Ανεξαρτησίας και το ολόλευκο τζαμί, το δεύτερο  μεγαλύτερο της Κεντρικής Ασίας. Κι αν η Αστάνα την ημέρα είναι άκρως εντυπωσιακή τη νύχτα πραγματικά η όψη αυτής της πόλης σε ζαλίζει.

Αστάνα όμως δεν σημαίνει μόνο δύναμη και εξουσία, εντύπωση που σου προκαλεί το κέντρο της πόλης, είναι και τα περίχωρα της εκεί όπου χτυπά η καρδιά των καθημερινών ανθρώπων.

Τι πιο αντιπροσωπευτικό λοιπόν από μια βόλτα στο μεγαλύτερο παζάρι της πρωτεύουσας, όπου εκεί θα βρεις κυριολεκτικά τα πάντα, από πολυελαίους μέχρι παγωτά.

 

Rate it