Βαρανάσι (S02-E15)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΔΙΑΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ – ΦΑΓΗΤΟ

Οι πτήσεις από Αθήνα προς Βαρανάσι διαρκούν τουλάχιστον 14 ώρες με δύο στάσεις εκ των οποίων η μία είναι στο Δελχί και συνήθη διάρκεια πτήσης 18-10 ώρες. Οι τιμές ξεκινούν από 600€ και κάποιες από τις διαχειρίστριες εταιρείες είναι η Etihad, Emirates, Qatar, Aeroflot κλπ

- To 4* Hotel Tridev σε απόσταση 10 λεπτών, περπατώντας από τον ναό Kashi Vishwanath με κόστος από 30€ την διανυκτέρευση.
-Το υπερπολυτελές 5* BrijRama Palace - A Heritage Hotel, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, σε απόσταση 400 μέτρων από το ναό Kashi Vishwanath με κόστος 160€ ανά διανυκτέρευση
- Το 4* Suryauday Haveli ξενοδοχείο σε απόσταση 15 λεπτών (περπατώντας) από τον ναό Kashi Vishwanath με κόστος 100€ ανά διανυκτέρευση.

Στο πολυτελές Canton Royale Restaurant μπορείς να βρεις ινδικό φαγητό και τα καλύτερα πιάτα tandoori της περιοχής.

Στο πολύχρωμο Itihaas Alley Kitchen, κοντά στο Assi Ghat, με ποικιλία γεύσεων από ινδικά, μεσογειακά, ιταλικά μέχρι κινέζικα πιάτα.

Αν είσαι χορτοφάγος, επίλεξε το Nice restaurant που με την χρωματιστή και λιτή διακόσμηση του θα σε κάνει να νιώσεις σαν μαθητούδι, με πλήθος χαρακτηριστικών ινδικών πιάτων!

Αν αγαπάς το σούσι , σου προτείνουμε μια στάση στο Sushi cafe &Continental Restaurant

Για fast food προτίμησε το Koshi Chat Bhandar, που έχει αυθεντικό ινδικό, χορτοφαγικό φαγητό, εξαιρετικής ποιότητας.

Για ινδικά pancakes και πολλά ακόμα, επισκέψου το Dosa Cafe, κοντά στον ναό Kashi Vishvanath, που παίρνει βραβείο καθαριότητας και εξυπηρέτησης!

lock_open

Βαρανάσι (S02-E15)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

 

Το Βαρανάσι είναι μια πόλη τελείως διαφορετική ...
Στα πόδια της ακουμπά ο Γάγγης και ο μύθος την θέλει πλασμένη από τα χεράκια του Θεού Shiva. Εξαιτίας της ένωσης με το ποταμό Γάγγη, θεωρείται ιερή και αποτελεί πόλο έλξης για πιστούς Ινδούς, Βουδιστές και Τζαϊνιστές.

Για να σε βοηθήσουμε να βάλεις στις αποσκευές σου τα σωστά ρούχα και αξεσουάρ έχε υπόψιν σου ότι από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, κάνει ζέστη και ξηρασία αλλά απότομα από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο, την περιοχή σαρώνουν οι μουσώνες. Η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες κυμαίνεται από 22 ως 46 βαθμούς .Κατά τον χειμώνα η θερμοκρασία είναι αυτό που λέμε “μέρα με τη νύχτα” με πολλή ζέστη κατά την διάρκεια της ημέρας και πολύ κρύο το βράδυ. Το ψυχρό κύμα ξεκινά από τα Ιμαλάια και κάνει το θερμόμετρο να δείχνει κάτω από 5 βαθμούς για τους μήνες Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο. Κύριο χαρακτηριστικό το χειμώνα είναι η ομίχλη και το καλοκαίρι οι καυτοί ξηροί άνεμοι, τα ονομαζόμενα loos.

καύση των νεκρών

Η πιο ιερή πόλη της Ινδίας είναι κυριολεκτικά “καυτή” καθώς φλέγεται καθ’όλη την διάρκεια του έτους...
Οι φλόγες προκαλούνται από την καύση των νεκρών των οποίων οι στάχτες διασκορπίζονται στον ιερό ποταμό Γάγγη. Μάλιστα λέγεται ότι, αν οι στάχτες του νεκρού διασκορπιστούν στα νερά του ποταμού, ο κύκλος των μετενσαρκώσεων λαμβάνει τέλος και η ψυχή βρίσκει την θέση της στον ουρανό. Το νόμισμα όμως έχει δύο όψεις αφού για την καύση των αποθανόντων χρειάζεται ξύλο εις βάρος του δασικού πλούτου των Ιμαλαΐων καθώς 50-60.000.000 δέντρα καταναλώνονται ετησίως για αυτό το σκοπό!

Από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητή η πολιτιστική και θρησκευτική σημαντικότητα που την χαρακτηρίζει χιλιάδες χρόνια τώρα και την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες πόλεις της Βόρειας Ινδίας. Πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ απλά για να αγγίξουν το “ιερό” νερό!
Κατοικείται εδώ και 5000 χρόνια, γεγονός που την καθιστά την αρχαιότερη πόλη της Ινδίας και μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου!
Εδώ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ινδίας. Έτσι το Βαρανάσι αποτελεί πόλο έλξης για τους νέους από κάθε γωνιά της Ινδίας που επιθυμούν να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Όλες οι δραστηριότητες στο Βαρανάσι λαμβάνουν χώρα στις όχθες του ποταμού Γάγγη λόγω της ιερότητας και της θέσης του. Έτσι, το πρωί βλέπεις ανθρώπους να πλένονται και το βράδυ να προσεύχονται. Οι κάτοικοι διακρίνονται για την πνευματικότητα τους και απευθύνουν τον χαιρετισμό “ναμάστε” μεταξύ τους που σημαίνει ”το φωτισμένο ον μέσα μου χαιρετίζει το φωτισμένο ον μέσα σου”.

Το Βαρανάσι, δεν είναι μόνο θρησκευτικό κέντρο αλλά και βιομηχανικό, με κύριες εξαγωγές τη μουσελίνα και τα μεταξωτά υφάσματα, τα αρώματα, το ελεφαντόδοντο και τα γλυπτά, για αυτό μην φύγεις αν δεν πάρεις τα απαραίτητα αναμνηστικά!

 

Φρούριο Ramnagar

Επισκέψου το Φρούριο Ramnagar, κοντά στην ανατολική όχθη του Γάγγη, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και είναι χαρακτηριστικό δείγμα Mughal αρχιτεκτονικής με σκαλισμένα μπαλκόνια, διαμορφωμένες αψίδες, ανοιχτές αυλές και γραφικά περίπτερα.

Εδώ θα βρεις τόσους ναούς (23.000) που σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείς και να αποφασίσεις ποιούς από όλους να επισκεφθείς. Ο πιο διάσημος είναι αναμφισβήτητα ο  Kashi Vishwanath Temple,(ένας από τους 12 Jyotirlinga ναούς αφιερωμένους στο Shiva), που  χτίστηκε το 1780 από την βασίλισσα Αhilyabai Holkar of Indore. Καταστράφηκε και χτίστηκε από την αρχή αρκετές φορές!

 

Εμείς προτείνουμε...

Επισκέψου το Φρούριο Ramnagar, κοντά στην ανατολική όχθη του Γάγγη, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και είναι χαρακτηριστικό δείγμα Mughal αρχιτεκτονικής με σκαλισμένα μπαλκόνια, διαμορφωμένες αψίδες, ανοιχτές αυλές και γραφικά περίπτερα.

Εδώ θα βρεις τόσους ναούς (23.000) που σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείς και να αποφασίσεις ποιούς από όλους να επισκεφθείς. Ο πιο διάσημος είναι αναμφισβήτητα ο  Kashi Vishwanath Temple,(ένας από τους 12 Jyotirlinga ναούς αφιερωμένους στο Shiva), που  χτίστηκε το 1780 από την βασίλισσα Αhilyabai Holkar of Indore. Καταστράφηκε και χτίστηκε από την αρχή αρκετές φορές!

Αλλοι ναοί άξιοι αναφοράς είναι ο Sankat Mochan Hanuman Temple, δίπλα στον ποταμό Asi, ένας ναός αφιερωμένος στο θεό Hanuman και οι δύο ναοί Durga αφιερωμένοι στη θεότητα Durga είναι ο Durga Mantir χτισμένoς τον 16ο αιώνα και ο Durga Kund, χτισμένος τον 18ο αιώνα.

Επόμενος σταθμός, το παρατηρητήριο Jantar Mantar, που είναι ένα από τα πέντε παρατηρητήρια, χτισμένο από τον Μαχαραγιά Jai Singh II, της δυναστείας των Αμπερ. Μπορεί μην διακρίνεται για τον εξοπλισμό του, περήφανα όμως επιδεικνύει ένα ηλιακό ρολόι Ισημερινού το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις!

Στα διάσημα, πολύβουα Ghats - περιοχές με πέτρινες σκάλες που καταλήγουν στις όχθες του Γάγγη- κόσμος συνωστίζεται για να προσευχηθεί και να πλυθεί στο “ιερό” νερό...Ιερό μεν, όχι η επιτομή της καθαριότητας δε! Το κυριότερο αλλά και παλαιότερο Ghat είναι το Dashashwamedh Ghat, κοντά στον ναό Kashi Vishwanath και πιστεύεται ότι ο θεός Brahma το δημιούργησε για να υποδεχτεί τον Shiva.

Άλλα Ghats είναι το Manikarnika Ghat και το Jain Ghat, όλα πολυπληθή!

Τέλος, στην περιοχή θα βρεις 15 τζαμιά ιστορικής σημασίας, εκ των οποίων τα πιο δημοφιλή είναι το Gyanvapi, χτισμένο από τον αυτοκράτορα της δυναστείας Mughal, Aurangzeb στα απομεινάρια ενός κατεστραμμένου ινδουιστικού ναού και του Alamgiri Mosque, χτισμένο επίσης από τον ίδιο αυτοκράτορα.

 

Rate it