Panama City (S04 – E07 & E08)

Avatar Admin | 3 Δεκεμβρίου, 2019

Info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Η Luthansa, Η Turkish και Air France θα σε ταξιδέψουν στο μαγευτικό Παναμά με τιμή από 750€ έως 1.200€
 
Ακόμα να φτιάξεις βαλίτσες;

Το 5* Hard Rock Panama Megapolis σε απόσταση 300μ. από το κέντρο της Πόλης του Παναμά με θέα τον ωκεανό.
 
Διαθέτει 4 εστιατόρια και 6 μπαρ ενώ η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από 116€ χωρίς πρωινό.
 
Το 5* Eurostars Panama City στην περιοχή Bella Vista βρίσκεται μόλις 850. από το κέντρο της πόλης, ενώ στον 6ο όροφο θα βρεις τούρκικο λουτρό, υδρομασάζ και σάουνα.
 
Όλα αυτά με μόνο από 77€ το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.
 
Το 4* Plaza Paitilla Inn με πανοραμική θέα στον κόλπο του Παναμά και μόλις 6 λεπτά από ένα εξαιρετικό shopping center για να κάνεις τα ψώνια σου.
 
Το δίκλινο δωμάτιο θα το βρεις από 78€ με πρωινό.

 

lock_open

Panama City (S04 – E07 & E08)

Avatar Admin | 3 Δεκεμβρίου, 2019

 

 

Ο Μr Travel σας ταξιδεύει σε μια από τις πιο χαρούμενες χώρες, τον Παναμά!

Τον αποκαλούν το Μαϊάμι της Κεντρικής Αμερικής και αποτελεί τον παράδεισο για επιχειρηματίες, φυσιολάτρες και σέρφερ. Πρόκειται για μια από τις πιο χαρούμενες χώρες που κάνει « παρέα» με τον Ατλαντικό και με τον Ειρηνικό ωκεανό.

Ο Παναμάς φημίζεται για την διώρυγα του που συνδέει τους δυο ωκεανούς ώστε τα πλοία να μη χρειάζεται να περιπλεύσουν ολόκληρη τη Νότια Αμερική. Ο πληθυσμός του αγγίζει τα 4 εκατομμύρια κατοίκους και έχει πολλά να προσφέρει στον ανήσυχο ταξιδιώτη.

Στην πιο κοσμοπολίτικη χώρα θα συναντήσεις έντονη βραδινή ζωή ενώ η σύγχρονη αρχιτεκτονική του μπερδεύεται όμορφα και αρμονικά με αποικιακά κτήρια, παραλίες, δάση, όλα σε κοντινές αποστάσεις,  ξεδιπλώνοντας έτσι το μοναδικό πρόσωπο του Παναμά. Ετοιμαστείτε για ένα υπέροχο ταξίδι.

 

Ο Παναμάς χτίστηκε το 1519, καταστράφηκε τον 17ο αιώνα από φωτιά, ύστερα από επίθεση κουρσάρων, για να ξαναχτιστεί αργότερα μερικά μίλια πιο πέρα.

Κηρύχτηκε πρωτεύουσα του κράτους του Παναμά το 1903, ενώ η διάνοιξη της διώρυγας το 1914 οδήγησε σε αλματώδη ανάπτυξη.

Η αρχαία πλευρά του Παναμά (Panama Viejo) και η ιστορική περιοχή του, εγγράφτηκαν στα κατάστιχα της UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1997. Και πριν  ωστόσο από την διώρυγα, ο Παναμάς αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο αφού ήταν η στενότερη δίοδος γης μεταξύ Ειρηνικού ωκεανού και Καραϊβικής.

Πρωτεύουσα του είναι η πόλη του Παναμά και η έκταση της χώρας είναι 75.320 τχλμ. Η επίσημη γλώσσα είναι η Ισπανική και μια επίσκεψη εκεί θα είναι αρκετή για να σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο αλλά και για να σας κερδίσει με την γνήσια και παρθένα ομορφιά του.

Ο Παναμάς έχει τροπικό θαλάσσιο κλίμα με δυο περιόδους. Από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο θα συναντήσεις εδώ ζέστη με υγρασία, ενώ από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο η περίοδος είναι ξηρή.

Casco Viejo

Ξεκινήστε την περιήγηση σας από την παλιά πόλη που είναι χτισμένη πάνω σε τείχη και ονομάζεται Casco Viejo ή Casco Antiquo. Δημιουργήθηκε το 1671 όταν ο γνωστός πειρατής της Καραϊβικής, Captain Morgan επιτέθηκε και λεηλάτησε την πρώτη παλιά πόλη στα παράλια του Ατλαντικού. Η παλιά πόλη είναι ένα πάντρεμα ισπανικής αρχιτεκτονικής με αρκετές νότες από την ντόπια παράδοση. Εδώ θα δεις να συγκεντρώνεται πλήθος τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Mπαχαρέκες

Αν θέλετε τώρα να κάνετε μια στάση εκεί που πωλείται ο πιο ακριβός καφές στον Παναμά δεν έχετε παρά να περάστε από το Μπαχαρέκες. Ο καφές εδώ στοιχίζει  1500 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για τον καφέ Gheisa και τον πληρώνεις σκέτο…χρυσάφι!

Τσαγκρές

Επόμενη στάση ο ποταμός Τσαγκρές, αυτός που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το κανάλι που ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Στις όχθες του ζουν ακόμη ιθαγενείς της φυλής Ουαουνάν, παραδοσιακά απαλλαγμένοι από τις ανέσεις της σύγχρονης εποχής.

Guna Yala

Τρεις μόνο ώρες χωρίζουν τον ταξιδιώτη που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Παναμά από τον παράδεισο. Αφού διασχίσετε  ένα τροπικό δάσος θα περάσετε τα σύνορα για την περιοχή Guna Yala, μια ημιαυτόνομη περιοχή του Παναμά με τοπικό φύλαρχο κυβερνήτη, 300 μικρά και μεγαλύτερα νησάκια σ’ ένα παραδεισένιο αρχιπέλαγος που η σύγχρονη ανθρώπινη παρέμβαση δεν έχει αγγίξει.

Κυρίαρχοι εκεί είναι τα διάφανα νερά, η λευκή άμμος, τα κοχύλια, οι αστερίες, οι καρύδες και οι πρόχειρες καλύβες των ιθαγενών Γκούνα.  Η περιοχή Γκούνα Γιάλα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του Παναμά.

 

Nησιά Σαν Μπλας

Η παραμονή εδώ στα Σαν Μπλας σου δίνει την αίσθηση πως όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου τα πάντα γύρω σου παίρνουν τη μορφή μιας φωτογραφίας που θα ήθελες να έχεις στις αποσκευές σου όταν γυρίσεις πίσω στην Ελλάδα. Ωστόσο η διανυκτέρευση απαγορεύεται χωρίς άδεια και τα καταλύματα που προσφέρονται είναι οι παραδοσιακές καλύβες των ιθαγενών. Η περιοχή του Σαν Μπλας επιλέχθηκε από την ισπανική σειρά Casa de Papel για τα γυρίσματα του 3ου κύκλου της.

Ο μόνος τρόπος μετακίνησης είναι οι βάρκες των ιθαγενών και γύρω από τα νησιά τα νερά είναι σαν φυσικές πισίνες με λευκή άμμο και φοίνικες με σένα να ευχαριστείς τον θεό που σε αξίωσε να δεις τέτοιες εικόνες.

H Διώρυγα του Παναμά

Η Διώρυγα του Παναμά είναι 77 χλμ και η οικονομική σημασία της για τη χώρα είναι τεράστια. Το πρώτο πλοίο που πέρασε τη διώρυγα μήκους 80χλμ ήταν στις 15 Αυγούστου το 1914. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025 τα έσοδα από τα τέλη της χρήσης της διώρυγας θα φτάσουν τα 4 δισεκατομμύρια. Σημειώνεται ότι κάποτε η ζώνη της διώρυγας ήταν απροσπέλαστη σε μη Αμερικάνους, σήμερα ωστόσο εξελίσσεται και σε τουριστικό πόλο έλξης.

Κάθε χρόνο την διώρυγα χρησιμοποιούν 14.000 πλοία. Κάθε πλοίο χρειάζεται 8 ώρες για να περάσει από τον ένα ωκεανό στον άλλο, ενώ το καλύτερο σημείο για να παρακολουθήσεις τη διαδικασία του περάσματος των πλοίων είναι το Miraflores.

Εκτός από τον εμβληματικό καθεδρικό ναό, η πρώτη έδρα της Διώρυγας του Παναμά λειτουργεί πια ως Μουσείο και το πιο παλιό ξενοδοχείο της πόλης το Σεντράλ μεταφέρει ατμόσφαιρα γαλλικής αποικίας του 19ου αιώνα.

Tο γκέτο του Παναμά

Αν τώρα είσαι χαρακτήρας που θέλεις να γνωρίσεις την όχι και τόσο τουριστική πλευρά του Παναμά αλλά την πιο σκοτεινή του, δεν έχεις παρά να βρεθείς στις παρυφές της παλιάς πόλης. Εδώ θα συναντήσεις φτωχικά σπίτια που σου δίνουν την αίσθηση της φαβέλας.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια σ’ αυτές τις γειτονιές κουμάντο έκαναν οι συμμορίες όπλων, ναρκωτικών και του παράνομου εμπορίου.  Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και σε μια προσπάθεια επανένταξης, πρώην μέλη συμμοριών, εκμεταλλεύονται τον τουρισμό προγραμματίζοντας τουρ στην περιοχή και την ιστορία της.

Κι όλα αυτά σε ένα μέρος όπου ο μόνος νόμος που ίσχυε μέχρι πρόσφατα ήταν ο νόμος των συμμοριών.

Εμβληματική φιγούρα της περιοχής είναι ο πυγμάχος Ρομπέρτο Ντουράν με το παρατσούκλι “Hands of Stone”.  Το γυμναστήριο μάλιστα στο οποίο προπονούνταν πλημμυρίζει παιδιά όλων των ηλικιών που θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά του.

Έτσι το γυμναστήριο για μέλη συμμορίας τώρα φιλοξενεί νεαρά παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν πρωταθλητές. Είδωλό τους φυσικά ο Ρομπέρτο Ντουράν και δεν είναι τυχαίο,  καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους πυγμάχους ελαφρών βαρών του 20ου αιώνα.

Ο Ντουράν τερμάτισε την καριέρα του το 2002 έχοντας δώσει 119 αγώνες κερδίζοντας τους 103, αγωνίστηκε χωρίς διακοπή σε χρονικό διάστημα 5 δεκαετιών, έπαιξε δίπλα στον Σταλόνε στην ταινία Ρόκυ, στους σκληρούς του Μαϊμι και η ζωή του έγινε ταινία με τίτλο "Χέρια από πέτρα" με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Έντγκαρ Ραμίρεζ.

 

 

Εμείς προτείνουμε

Δεν πρέπει επίσης να παραλείψετε στη συνοικία Σαν Φελίπε ή αλλιώς την παλιά πόλη του Παναμά να επισκεφτείς τα μαγαζιά που πουλάνε τα γνωστά Panama Hats. Πρόκειται για το εμβληματικό προϊόν του Παναμά, το οποίο  είναι στην ουσία από την Ουρουγουάη και από εκεί εισάγονται ακόμη.  Το παραδοσιακό καπέλο του Παναμά είναι επίσης χειροποίητο με εκρού και μαύρες ρίγες και μοιάζει με μικρό σομπρέρο. Το πιο παραδοσιακό μαγαζί για να αγοράσετε καπέλα είναι το Viktors.  

Λέγεται ότι το καπέλο Παναμά ονομάστηκε έτσι, όταν ο πρόεδρος Ρούσβελτ έλαβε μέρος στα εγκαίνιά της διώρυγας το 1913 και δέχτηκε σαν δώρο ένα καπέλο από το Εκουαδόρ από φύλλα Τοκίγια. Χωρίς να ξέρει την πραγματική του προέλευση, ευχαρίστησε για το δώρο, αναφέροντας το ως καπέλο από τον Παναμά.

 

Στον δρόμο που οδηγεί προς τη θάλασσα, στήνεται καθημερινά μια υπαίθρια αγορά. Εκεί οι αυτόχθονες πλανόδιοι πωλητές, με βλέμμα αυστηρό και συνήθως με κάποιο κινητό στο χέρι, διαπραγματεύονται την πώληση των αναμνηστικών ειδών. Καλό είναι να γνωρίζεις πως αν βρεθείς από εκεί υπάρχουν πωλητές που δεν χαίρονται ιδιαίτερα αν τους φωτογραφίζει κάποιος. Γι’ αυτό προσοχή!

Στην Πλατεία Καθεδρικού Ναού ή Πλατεία Ανεξαρτησίας μπορείς με μια ματιά 360 μοιρών να δεις όλη την ιστορία της χώρας.

Εκτός από το ψάρεμα ο τουρισμός είναι αυτός που τους παρέχει εισοδήματα καθώς υποδέχονται τουρίστες και τους μυούν στη ζωή τους. Το παραδοσιακό ψάρι της περιοχής λέγεται Τιλάπια και συνοδεύεται με πατακόντες, που στην όψη τους μοιάζουν με μπανάνες και στη γεύση τους με πατάτες.

H Amador Causeway είναι μια λωρίδα γης στην δυτική πλευρά του καναλιού στον Παναμά και δημιουργήθηκε από τις επιχωματώσεις κατά την δημιουργία της διώρυγας. Ενώνει την πόλη με 3 μικρά νησάκια και είναι ιδανική για βόλτα, τζόκινγκ, ποδήλατο και ρομαντικά ραντεβού.

Πρόκειται στην ουσία για μια απόδραση από την πόλη μέσα στην πόλη. Θα εκπλαγείτε καθώς περνάτε από το δρόμο καθώς αυτή η λεπτή λωρίδας γης που κόβει τον ωκεανό προσφέρει πραγματικά εκπληκτική θέα τόσο στον ορίζοντα της πόλης όσο και στο κανάλι. Η προκυμαία είναι ο νούμερο ένα τουριστικός προορισμός στην πόλη.

To Biomuseo, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη, είναι το στολίδι της λεωφόρου και δημιουργήθηκε από τον Φράνκ Γκέρυ με σκοπό να παρουσιάσει όλο τον πλούτο της βιοποικιλότητας του Παναμά. Πρόκειται για ένα θέαμα το οποίο δεν θα ξεχάσετε καθώς εξερευνώντας τα εκθέματα του θα μπορέστε να καταλάβετε για το πως ο κόσμος έγινε αυτό που είναι σήμερα.

Αν τώρα επιθυμείτε να έχετε θέα στο κανάλι ή να απολαύσετε μια από τις  κρουαζιέρες στον Ειρηνικό θα πρέπει να βρεθείτε μέσα στην παλιά αμερικανική βάση. Τα καταμαράν ξεκινούν από εκεί, στη σκιά της American Bridge που ενώνει τις δυο άκρες της δυτικής εισόδου του καναλιού.

Λένε ότι μια επίσκεψη στις αγορές του Παναμά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε τον πολιτισμό της χώρας. Από τα τροπικά λαχανικά που δεν έχετε δει ποτέ πριν μέχρι τα ειδικά υφάσματα που υφαίνουν από τους γηγενείς της Guna Yalla θα έχετε τη δυνατότητα να πάρετε μια γεύση για την κληρονομιά μιας γης που σε ένα βαθμό είναι ακόμα ανεξερεύνητη.

Μια επίσκεψη λοιπόν στην αγορά των ψαράδων θα σας δώσει τη δυνατότητα να απολαύσετε υπέροχα θαλασσινά σνακ. Μετά τις 11 το πρωί που η άμπωτη τραβά τα νερά,  τα πλοία ακουμπούν στο βάλτο του βυθού, ενώ μετά τις 5 το απόγευμα που τα νερά επιστρέφουν ξεκινούν οι εργασίες για τα την ψαριά της επόμενης ημέρας.

Πρόκειται για ένα σημείο με έντονο χαρακτήρα που συγκεντρώνει ανθρώπους απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και αποτελεί μια από τις αυθεντικότερες εμπειρίες που μπορεί να έχει ο ταξιδιώτης στην πόλη του Παναμά.

Ο πιο εντυπωσιακός ουρανοξύστης του Παναμά στην καρδιά του οικονομικού κέντρου είναι ο Εl Tornillo, το σχήμα του θυμίζει βίδα και έχει ύψος 236 μέτρα. Πρόκειται για μια αληθινή καινοτομία στην λατινοαμερικανική αρχιτεκτονική που δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δείτε.

Santa Catalina: Αν και η διεθνής κοινότητα surfing προσπάθησε να κρατήσει αυτό το ειδυλλιακό μέρος μυστικό, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Βρίσκεται στον κόλπο Chiriqui κι αν και η πόλη δεν προσφέρει πολλά σε ανέσεις ωστόσο η όμορφη παραλία της που περιβάλλεται από δάση ζούγκλας καθιστά τον προορισμό ιδανικό για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές του Παναμά.

 

 

Μην παραλείψετε να δείτε και το 2ο μέρος από το ταξίδι στον Παναμά:

 

 

 

 

 

Rate it