Μαδρίτη – Μέρος Β’ (S03-E21)

Avatar Admin | 24 Οκτωβρίου, 2019

 

Μαδρίτη μέρος 2ο Κωσταντίνα Σπυροπούλου -21/04/2019 17:50μμ OpenΤv

Ο Νίκος και η Κωνσταντίνα συνεχίζουν την περιπλάνηση τους στην Ισπανία. Επισκέπτονται στη Μαδρίτη το διάσημο εστιατόριο BOLA , το οποίο άνοιξε το 1870 και έχει πεντανόστιμα καστιλιάνικα παραδοσιακά πιάτα και μαγειρεύουν με την βοήθεια της σεφ COCIDO MADRILENO.
Ταξιδεύουν νότια, στο παραμυθένιο Τολέδο, που βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη και από το 1986, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, εκεί επισκέπτονται το σπίτι του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, μουσεία, εκκλησίες, γεύονται παραδοσιακές λιχουδιές και μας δείχνουν τα αξιοθέατα της πόλης.
Επιστρέφουν στην πρωτεύουσα και μας παρουσιάζουν το Μουσείο Prado που κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα, το Πάρκο Ελ Ρετίρο, το σημαντικότερο δημόσιο πάρκο της Μαδρίτης, που είναι γεμάτο με όμορφα γλυπτά και μνημεία, στοές, κήπους και μια τεχνητή λίμνη.
Ακόμη το Βασιλικό Παλάτι που είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και επίσημη οικία της βασιλικής οικογένειας, την Γκραν Βία, τον σημαντικότερο εμπορικό δρόμο της πόλης, που το ψευδώνυμο του είναι Ισπανικός Broadway, την όμορφη Πλατεία Οριέντε που βρίσκονται οι Βασιλικοί Κήποι και στα δυτικά της βρίσκεται η Βασιλική Όπερα και τον νούμερο ένα γαστρονομικό προορισμό MERCADO SAN MIGUEL.

Restaurant Bolla

O Νίκος με την Κωνσταντίνα με τη βοήθεια της Σεφ του εστιατορίου μαγειρεύουν Cocido Madrileno. Είναι το απόλυτο πιάτο για τους Μαδριλένιους και περιέχει χοιρινό, ρεβίθια, μπέικον, λαρδί, κοτόπουλο και ζαρζαβατικά.

Μουσείο Prado

Το Μουσείο του Πράδο κατέχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές τέχνης του κόσμου, και συγκεκριμένα ένα μεγάλο πλήθος πινάκων από τον 14ο ως τις αρχές του 19ου αιώνα.
Στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε από τον Κάρολο Γ, στα πλαίσια του κατασκευαστικού του έργου που είχε σκοπό να αναδείξει τη Μαδρίτη. Η λέξη «prado», που στα ισπανικά σημαίνει «λιβάδι» χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή του Μουσείου. Το κτήριο αυτό χρησιμοποιήθηκε και από τον Ναπολέοντα για τις ανάγκες του ιππικού και του πυροβολικού του.
Ιδρύθηκε ως Μουσείο ζωγραφικής και γλυπτικής το 1868
Στέγασε αρχικά τη βασιλική συλλογή τέχνης, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε μικρό, οπότε και επεκτάθηκε το 1918.

Mercado San Miguel

Mε ιστορία που ξεπερνάει τα 100 χρόνια (ιδρύθηκε το 1916), η Mercado de San Miguel μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αρχιτεκτονικής με γυαλί και σιδηροκατασκευή. To 2000 χαρακτηρίστηκε ως προορισμός πολιτισμικού ενδιαφέροντος και σήμερα πλέον μετά από μια ριζική αναπαλαίωση θεωρείται ο πιο συναρπαστικός ’γαστρονομικός» ναός της Μαδρίτης.

Τo Τολέδο

Βρίσκεται κεντρικά της χώρας, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη
Από το 1986, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ενώ στο παρελθόν (1085-1559} υπήρξε πρωτεύουσα της ισπανικής αυτοκρατορίας, ισχυρό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο αποτελώντας μια ολόκληρη πόλη μουσείο ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Ήταν φημισμένο για την παραγωγή των καλύτερων σπαθιών στη Δύση. Κατά το Μεσαίωνα, το Τολέδο υπήρξε επίσης μεγάλο μεταφραστικό κέντρο, όπου σημαντικό μέρος της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας μεταφέρθηκε από την Αραβική ανατολή στη Δύση, με μεταφράσεις από τα αραβικά στα λατινικά κυρίως εβραίων αλλά και άλλων γλωσσομαθών.
Το όνομα του Τολέδου προέρχεται από τη λατινική ονομασία Toletum, δηλαδή πόλη με τα τείχη.

Γκραν Bία

Η Γκραν Βία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός δρόμος της πόλης, ενώ το ψευδώνυμο του είναι Ισπανικός Broadway. Σε αυτόν βρίσκονται τα διασημότερα εμπορικά κέντρα, ιστορικά ξενοδοχεία και μεγάλα θέατρα και κινηματογράφοι. Ο δρόμος δημιουργήθηκε μεταξύ 1904 με 1929 και έδωσε νέες δυνατότητες στους αρχιτέκτονες της εποχής καθώς μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλα κτήρια.

Βασιλικό Παλάτι της Mαδρίτης

Το Βασιλικό Παλάτι της Μαδρίτης βρίσκετε απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό της Αλμουδένα
Το παλάτι είναι ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης και επίσημη οικία της βασιλικής οικογένειας. Σήμερα βέβαια χρησιμοποιείται μόνο για κρατικές τελετές ενώ τον υπόλοιπο χρόνο είναι ανοιχτό στο κοινό. Χτίστηκε μεταξύ του 18ου και 19ου αιώνα, αντικαθιστώντας ένα μεσαιωνικό κάστρο το οποίο κάηκε το 1794. Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν μέσα στα δωμάτια και τις αίθουσες του παλατιού και να απολαύσουν την εξαιρετική διακόσμηση.

Πλατεία Οριέντε

Η πλατεία βρίσκεται στα ανατολικά του Βασιλικού Παλατιού. Η κατασκευή της ξεκίνησε από τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και ολοκληρώθηκε κατά τη βασιλεία της Ισαβέλλας Β’ στα μέσα του 19ου αιώνα. Γύρω από την πλατεία στέκουν 20 αγάλματα μοναρχών της Ισπανίας κατανεμημένα σε 2 σειρές στην ανατολική και στη δύση, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ 1750 - 1753
Στο κέντρο της Πλατείας Οριέντε βρίσκονται οι Βασιλικοί Κήποι και στα δυτικά της βρίσκεται η Βασιλική Όπερα.

Το πάρκο EL RETIRO

Το Πάρκο Ελ Ρετίρο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και ανήκε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα στην Ισπανική Μοναρχία ενώ είναι σήμερα το σημαντικότερο δημόσιο πάρκο της Μαδρίτης. Είναι γεμάτο με όμορφα γλυπτά και μνημεία, στοές, κήπους και μια τεχνητή λίμνη. Μέσα στο πάρκο θα βρείτε επίσης και 2 μουσεία.

 

Rate it