Περού – Μέρος Β’ (S03-E06)

Avatar Admin | 24 Οκτωβρίου, 2019

 

Το Celebrity Travel βρίσκεται και αυτή την εβδομάδα κάτω από τα μάγια του πολιτισμού των Ινκας. Ο Νίκος Κοκλώνης οδηγεί τους καλεσμένους του, τον Μιχάλη και το Γρηγόρη Σείτη στα βήματα των Ίνκας, του Μπολιβαρ και του Χαρυ Μπινγκαμ. για να βρεθούν στο μυστηριακό Μάτσου Πίτσου και να νιώσουν πώς είναι να σου κόβεται η ανάσα από την ομορϕιά, του τοπίου και της δυνότητας των Ίνκας στο να δαμάζουν το σκληρό τοπίο των Άνδεων. Ένα ταξίδι ζωής που συνοδεύεται από εμπειρίες ζωής και εξομολογησεις και ϕυσικά όλα όσα συνθέτουν την παράδοση της περιοχής από την  εποχή των Ινκας μέχρι σήμερα. Η παραδοσιακή τέχνη επεξεργασίας μαλλιού από αλπάκα μέχρι την δημιουργία των περίτεχνων υϕαντών. Το εντυπωσιακό τοπίο με τις αλυκές στην περιοχή Μαρας σε υψόμετρο 3.000μ. Οι τοπικές γευσεις που τόσο πολύ διαϕέρουν από την Ευρώπη. Οι άνθρωποι με το το μαυρο αιμα όπως λένε, που ακολουθούν έναν σχεδόν πρωτόγονο τρόπο ζωής σε τεχνητά νησια από καλάμια μέσα στη λίμνη Τιτικάκα. Τιποτα σε αυτό το ταξίδι δεν είναι κάτι αναμενομενο, είναι γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις. Έκπληξη έκρυβε και το challenge που ο Νίκος Κοκλώνης είχε ετοιμάσει για τους καλεσμένους του. Το παραδοσιακό παιχνίδι El Sapo αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητικό και χρειάστηκε από μηχανής θεός για την ολοκλήρωσή του.

Τα ξενοδοχεία στο Κούσκο είναι η πιο άνετη και σίγουρη επιλογή για να γνωρίσετε τον πολιτισμό των Ινκας. Χρησιμοποιήστε τα ως βάση για εκδομές στην περιοχή και το Μάτσου Πίτσου.

Στο Κούσκο θα πιείτε έναν ιδιαίτερο χυμόκοκτέιλ, λέγεται "τσίτσα μοράδα" και γίνεται από τοπικό κόκκινο καλαμπόκι.
Το επίσημο εορταστικό πιάτο της περιοχής είναι το ψητό ινδικό χοιρίδιο. Για κάτι πιο κοντά στα γούστα μας προτιμήστε το "λόμο σαλτάδο" εξίσου παραδοσιακό και νοστιμότατο.

Ollantayatambo

Το ΟγιανταΊτάμπο είναι ότι πιο κοντά μπορείτε να δείτε σε μια πόλη των Ινκας, με τους δρόμους και το ϕρούριο να παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο. Στη μικρή πλατεία απολαύστε παραδοσιακό περουβιανό ϕαγητό και αγοράστε εκτός από τα απαραίτητα για το Μάτσου Πίτσου τα απαραίτητα αναμνηστικά, θα τα βρείτε πολύ πιο ϕθηνά από οποιαδήποτε αλλη πόλη. Απαραιτητος εξοπλισμός για το Μάτσου Πίτσου είναι, καπέλο, αντιηλιακό, ζεστά ρούχα για το πρωί, κοντομάνικο για το μεσημέρι και ένα αδιαβροχο για παν ενδεχόμενο. Τα παπούτσια για πεζοπορία εννούνται.

Διαδρομή με τρένο

Το Μάτσου Πίτσου Εξπρες είναι μια αξιοπιστη επιλογή αρκεί να εχετε εκδόσει από πριν on line το εισιτήριο. Είναι σίγουρο ότι στο ταμείο δεν θα βρείτε.Στο τρένο θα σας κεράσουν τοπικό τσάι και μπισκότα. Χρειάζεστε ακόμη χάπια για τη νλοσο του υψομέτρου ή τσάι κόκας καθώς αν και το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται σε χαμηλότερο υψόμετρο από το Κούσκο στα 2.430μ στη διαδρομή το υψόμετρο μπορεί να ϕτάσει και τα 3.500μ.

Τιποτα δεν είναι απλό και εύκολο για να ϕτάσετε σε αυτή την άγνωστη μέχρι το 1912 πόλη των Ινκας Το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται τρεισίμιση ώρες μακριά από το Κούσκο. Είτε θα πάρετε απευθείας το τρένο, είτε θα οδηγήσετε μέχρι το χωριό ΟγιανταΊτάμπο και από εκεί θα πάρετε το τρένο με το οποίο θα διασχίσετε την ιερή κοιλάδα για να ϕτάσετε στο Αγουας Καλλιέντες.

Mάτσου Πίτσου

Για πιο πολυτελή μετακίνηση διαλέξτε το τρενο Χαρυ Μπινγκμαν από το όνομα του ανθρώπου που ανακάλυψε την πόλη.
Εισιτήριο on line θα πρέπει να εκδόσετε και για το Μάτσου Πίτσου. Η είσοδος γίνεται σε 2 γκρουπ των 2.500 ατόμων κάθε μέρα. Ένα γκρουπ απο τις 7 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι και το δεύτερο 13.00 17.00

Αναγκαστικά θα κάνετε μια διανυκτέρευση στο χωριό κάτω από το Μάτσου Πίτσου. Ενα σημείο που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τους τουρίστες με τεράστιο παζάρι, ξενοδοχεία και εστιατόρια.
Ένα μικρό πουλμανάκι θα σας μεταϕέρει ως την εισοδο του Μάτσου Πίτσου.

Ετοιμαστείτε παντού για μεγάλες ουρές αλλα πραγματικά μόλις ϕτάσετε στο περιβόητο μπαλκόνι με την πόλη των Ινκας στα πόδια σας τίποτα δεν θα έχει πια σημασία.
Η διαδρομή μέσα στο χώρο είναι προκαθορισμένη οπότε δωστε χρόνο ή προσοχή γιατί πλισω δεν μπορείτε να γυρίσετε.
Η διαδρομή εντός μόνο ευκολη δεν είναι με τις τεραστιες πετρινες κλιμακες ανάμεσα σε 2 πλαγιές. Ετοιμαστείτε δε για αρκετα χιλιόμετρα περπατημα, προμηθευτείτε νερό απο την είσοδο γιατί μέσα στο χώρο δεν έχει και είναι σιγουρο ότι θα χρειαστεί.
Δείτε από κοντά τα κτίρια της ϕρουράς και ανεβείτε ως το σημείο που ηταν στημένο το αστροπαρατηρητήριο για να δείτε τον μονόλιθο που μελετούσαν τις ισημερίες.
Περιηγηθείτε στα σπίτια και τα ανάκτορα, κοιταξτε στο βαθος το ποταμι, αν δεν εχετε υψοϕοβία και ϕυσικά τον ουρανό, θα τον αισθάνεστε αλλωστε τόσο κοντά.
Μην ξεχασετε πριν ϕύγετε να σϕραγίσετε το διαβατηριό σας με την σϕραγίδα του χώρου.

Αλυκές του Mαράs

Στην επιστροϕή σας στο Κούσκο αξίζει μια σταση στις αλυκές του Μάρας. Η εικόνα με τις 6 χιλιάδες καταλευκες δεξαμενες αλατιου είναι εντυπωσιακή.

Στο Τσιντσέρο έξω από το Κούσκο επισκεϕθείτε έναν συνεταιρισμό γυναικών που θα σας μυήσουν στην τέχνη της επεξεργασίας μαλλιού, από το μηδέν μέχρι τα πολύχρωμα, περίτεχνα υϕαντα που δημιουργούν, όλα χειροποίητα.

 

λίμνη Tιτικάκα

Κι αϕού έχετε συνηθίσει πια το υψόμετρο, με μια πτήση 40 λεπτών θα βρεθείτε σε μια ακόμη μυθική τοποθεσία, τη τεραστια λίμνη Τιτικάκα στα 3.812μ υψόμετρο,
Πάρτε ένα πλοιάριο και επισκεϕθείτε ένα από τα νησιά Ούρος για να μυηθείτε στον πρωτόγονο τρόπο ζωής των κατοίκων της λιμνης .
Επίσκεψη σε μικρό νησί ϕτιαγμένο εξ ολοκλήρου από καλάμια και γνωριμία με την καθημερινότητα των 12 κατοίκων.

 

Rate it