Καππαδοκία (S01-E02)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΔΙΑΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ – ΦΑΓΗΤΟ

Οι πτήσεις από την Αθήνα προς Καϊσέρι έχουν μια ενδιάμεση στάση και η μέση διάρκεια τους είναι 6-7 ώρες. Οι κυριότερες διαχειρίστριες αεροπορικές εταιρείες είναι η Turkish και η Pegasus με κόστος ανά επιβάτη που ξεκινά από 200€ μετ’επιστροφής. Από εκεί οδικώς χρειάζεται περίπου 1 ώρα για να φτάσεις στο κέντρο της Καππαδοκίας

Σε κεντρική τοποθεσία του Goreme, μιμούμενες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια που είναι λαξεμένα στους βράχους αλλά και τις υπόγειες πόλεις, βρίσκονται οι Cappadocia Cave Suites. Είναι υπόσκαφες σουίτες με κομψή διακόσμηση και αριστοκρατική ατμόσφαιρα. Η καφετέρια Sunset Cafe σερβίρει ποικιλία κοκτέιλ και καφέ με θέα στην κοιλάδα που θα σου κόψει την ανάσα. Το κόστος ανά δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από 90€ ανά διανυκτέρευση.

 

Στην ίδια τοποθεσία, ένα παραδοσιακό ξενοδοχείο με πινελιές πολυτέλειας, το Aydinli cave hotel, με άνετους χώρους και εκπληκτικά μπάνια, όλα στο στυλ του μουσείου του Goreme, σε περιμένει για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τον υπέροχο μπουφέ και τις παροχές του.Με κόστος από 60€ ανά διανυκτέρευση, οι επισκέπτες του το έχουν κατατάξει στα 3 αγαπημένα καταλύματα της περιοχής.

 

Για αριστοκρατική διαμονή με όλες τις σύγχρονες ανέσεις που θα ικανοποιούσαν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, το Erenbey Cave Hotel έχει τα πρωτεία. Θα λατρέψεις το στρογγυλό λουτρό με θέα την πόλη, την αυλή που μπορείς να απολαύσεις το ρόφημα σου με το άρωμα των λουλουδιών και τις υπέροχες γεύσεις του μπουφέ. Με κόστος από 45€ ανά διανυκτέρευση, θα σου μείνουν χρήματα για τις εξορμήσειςσου  στην περιοχή!

 

Στο κέντρο του Goreme, το ξενοδοχείο Miras Hotel, σου εξασφαλίζει άνετη διαμονή -πολλά μάλιστα από τα δωμάτια διαθέτουν τουρκικο μπανιο- και επιπλέον παροχές όπως πισίνα, πολυτελές εστιατόριο και καφετέρια στον τελευταίο όροφο για να μη σου λείψει τίποτα. Με κόστος διανυκτέρευσης από 80€, φτιάξε γρήγορα βαλίτσες!

Ένα εστιατόριο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, πεντανόστιμα τοπικά πιάτα και άριστες αξιολογήσεις από τους επισκέπτες του είναι το Seki Restaurant. Δοκίμασε κεμπάπ, ο,τιδήποτε περιέχει αρνί και χειροποίητα ζυμαρικά, όλα σε γκουρμέ πινελιές. Τα κρασιά του θεωρούνται τα καλύτερα που θα σου σερβιριστούν στην περιοχή. Στα συν του, η θέα είναι υπέροχη!

 

Σε γήινους τόνους, ένα εστιατόριο κατάλληλο για ειδικές περιστάσεις ή επειδή απλώς θέλεις τον τέλειο συνδυασμό κυρίως γεύματος-επιδορπίου, το Elai Restaurant θα σε χαλαρώσει με διακόσμηση που ισορροπεί ανάμεσα σε ξύλο και πέτρα. Διαθέτει και βεράντα για σένα που προτιμάς να γευτείς το κρασί σου με θέα στην πόλη. Συγχαρητήρια στον ιδιοκτήτη που είναι συνεχώς διαθέσιμος για οτιδήποτε χρειαστούν οι πελάτες!

 

Για σένα που θέλεις το burger σου ή είσαι αθεράπευτος κρεατοφάγος που δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια καλοψημένη μπριζόλα με σως και πατάτες τηγανιτές, η απόλυτη πρόταση είναι μια: το Smile Steak House! Λατρέψαμε τον χώρο και όλο το προσωπικό ήταν εξαιρετικά εξυπηρετικό! Αν το επισκεφθείς , θα ξαναέρθεις σίγουρα!

 

Για σένα που είσαι λάτρης των γλυκών και του καλού καφέ ή αν απλώς δεν σου πάει καρδιά να είσαι στην Τουρκία και να μη γευτείς μπακλαβαδάκια, ζήτα από το ξενοδοχείο σου να σε κατευθύνουν ώστε να φτάσεις στο Mydonose Cafe & Bistro. Όλες οι γεύσεις τέλειες, το αφρόγαλα στον καφέ πασπαλισμένο με κακάο που σχηματίζει ήλιους και αστέρια και χαλαρή ατμόσφαιρα που θα σου φτιάξει την διάθεση. Ιδανικό για πρωινό ή μετά από γεύμα!

 

Για την βραδινή σου έξοδο, αν θες να απολαύσεις ένα μουσικοχορευτικό θέαμα με Τούρκους χορευτές και χορεύτριες να δίνουν ρεσιτάλ σε παραδοσιακούς χορούς (ανάμεσα τους και τον χορό της κοιλιάς), κατευθύνσου στην Άβανο και συγκεκριμένα στο Uranos Restaurant. Θα διασκεδάσεις με την ψυχή σου και θα τραβήξεις φωτογραφίες μέχρι το κινητό σου να κλείσει από μπαταρία!

 

lock_open

Καππαδοκία (S01-E02)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

Ο Mr Travel σας προτείνει την απόκοσμη, γεμάτη εκπλήξεις Καππαδοκία!

Η Καππαδοκία, μια περιοχή που εκτείνεται σε ένα οροπέδιο 200 τετ.χλμ και με υψόμετρο που κυμαίνεται από 1000 ως 1500 μέτρα, αποτελεί καρπό της επίδρασης πολλών πολιτισμών στο πέρας του χρόνου (ανάμεσα τους Χετταίοι, Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Οθωμανοί κλπ). Μοιάζει με κομμάτι ενός άλλου πλανήτη. Φαράγγια, βράχοι με αξιοπερίεργους σχηματισμούς (σε σημείο που νομίζεις ότι η φύση έχει χιούμορ) και πολλές εκπλήξεις που σε περιμένουν στα βάθη της γης, την καθιστούν μοναδική.

Πλήθος τουριστών έρχονται κάθε χρόνο για να γνωρίσουν τα θαύματα της φύσης αλλά και την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Αν πας χειμώνα, ένα μπουφάν με ενίσχυση από γούνα θα το χρειαστείς ενώ το καλοκαίρι, σου εγγυόμαστε ότι θα πάρεις χρώμα καθώς ο ήλιος είναι δυνατός ενώ το βροχόμετρο δεν έχει καν λόγο ύπαρξης!

Aερόστατα θερμού αέρα

Ο Νίκος Κοκλώνης συστήνει ανεπιφύλακτα να επιβιβαστείς σε ένα από τα αερόστατα θερμού αέρα και να απολαύσεις τη μαγική θέα από ψηλά. Ακόμη και αν χρειαστεί να βάλεις το χέρι λίγο πιο βαθιά στην τσέπη (το κόστος ανά άτομο κυμαίνεται από 100-200€), η εμπειρία αυτή θα είναι από τις καλύτερες που έχεις βιώσει!

Εναλλακτικά, μπορείς να νοικιάσεις ένα τετράτροχο και να περιπλανηθείς σε όλη την περιοχή καθώς το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνά τα 35€ για τις 2 ώρες.

 

Ο xορός των σεμαζέν

Το μυστικιστικό τοπίο της Καππαδοκίας είναι ιδανικό για το χορό των σεμαζέν, δηλαδή των περιστρεφόμενων δερβίσηδων, που ανήκουν στο σούφικο τάγμα με δάσκαλο τον Τζελαλεντίν Ρουμί. Ο Mr Travel, Νίκος Κοκλώνης επισημαίνει μάλιστα ότι η στάση του σώματος κατά τον χορό τους, με την παλάμη του δεξιού χεριού προς τα πάνω και την παλάμη του αριστερού προς τα κάτω έχει ως σκοπό την συσσώρευση της ανώτερης ενέργειας στο σώμα, η οποία μέσω του αριστερού χεριού που κοιτάζει προς τα κάτω, περνάει στην γη. Η περιστροφή γύρω από τον εαυτό τους συμβολίζει την κυκλική πορεία ζωής που μοιράζονται όλες οι επίγειες υπάρξεις.

Σινασός

Στην καρδιά της Καππαδοκίας, 260 χλμ νοτιοανατολικά της Άγκυρας, βρίσκεται η κωμόπολη  Σινασός, το σημερινό όνομα της οποίας είναι Mustafapasa και η οποία υπήρξε ένα από τα 5 ελληνόφωνα χωριά της περιοχής. Οι κάτοικοι της είχαν ανεπτυγμένο το Ελληνικό εθνικό φρόνημα, μιλούσαν άπταιστα Ελληνικά και ήταν Χριστιανοί ορθόδοξοι. Ακόμη και στα Τούρκικα σχολεία, η ελληνική γλώσσα διδασκόταν ως δεύτερη γλώσσα. Η εκπαίδευση εδώ ήταν υποχρεωτική και δωρεάν. Η αφοσίωση στην ελληνική γλώσσα ξεκίνησε τον 4ο π.Χ αιώνα, από τους διαδόχους του Μ.Αλεξάνδρου και εδραιώθηκε κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εδώ θα βρεις το Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης, που χτίστηκε το 1729 και πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Η περιοχή φημίζεται για τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που φιλοξένησαν κάποτε τους ιδιαίτερα εύπορους εμπόρους της.

Αφήνοντας τη Σινασό, μπορείς να επισκεφθείς την πόλη του Προκοπίου, μια πολύ όμορφη πόλη, κάθε κομμάτι της οποίας τιμά την παραδοσιακή Καππαδοκιακή τέχνη. Ανηφορίζοντας στον Πέτρινο Λόφο, θα βρεις το προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, ο οποίος έζησε εδώ.

Kαϊμακλί

Από τις πολλές υπόγειες πόλεις που υπάρχουν στην Καππαδοκία, η πιο μεγάλη είναι το Καϊμακλί, το οποίο φτάνει τα 70 μέτρα βάθος και ενώ ξεκίνησε ως υπόγεια αποθήκη , στην πορεία χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο ανθρώπων και ζούσαν εκεί. Χαρακτηριστική είναι η χρήση του από τους πρώτους χριστιανούς που προστατεύτηκαν εκεί κατά την περίοδο των διώξεων τους. Η ηλικία του είναι πολλών χιλιάδων χρόνων και θεωρείται από τα σημεία της Καππαδοκίας που αξίζει να επισκεφθείς-αρκεί, αν είσαι ψηλός, να προσέχεις το κεφάλι σου γιατί το ύψος κάθε ορόφου είναι περιορισμένο.

H Σκοτεινή εκκλησία

Το ανοιχτό του μουσείο περιλαμβάνει εκκλησίες και μοναστήρια λαξεμένα στους βράχους. Μια από αυτές είναι η Σκοτεινή εκκλησία, η οποία φιλοξενεί τις πιο καλοδιατηρημένες Βυζαντινές αγιογραφίες σε ολόκληρη την Καππαδοκία. Από αυτές ξεχωρίζει η μορφή του Παντοκράτορα στην οροφή της. Η εκκλησία έχει σχήμα σταυρού και ηλικία που ξεπερνά τους 8 αιώνες. Το όνομα της το οφείλει στο γεγονός ότι το μόνο φως που την αγγίζει είναι αυτό που μπαίνει από έναν φεγγίτη, κάτι που την βοήθησε να κρατήσει το περιεχόμενο της σχεδόν αναλλοίωτο.

 

 

 

Εμείς προτείνουμε...

Ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι το φυσικό πάρκο Goreme. Οι πανύψηλες καμινάδες από ψαμμίτη μοιάζουν να προσπαθούν να αγγίξουν τον ουρανό και ο αέρας, το νερό και οι εναλλαγές θερμοκρασίας τους έδωσαν ιδιαίτερα σχήματα, με πιο συνηθισμένο αυτό του κώνου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τοπίο είναι ιδιαίτερο και σε μαγνητίζει με την ιδιαίτερη ομορφιά του.

Έχοντας ολοκληρώσει το ταξίδι στην φύση και τον χρόνο, είναι η στιγμή για να έρθεις σε επαφή με την τέχνη του σήμερα! Στην άκρη του Ερυθρού Ποταμού, που είναι ο μεγαλύτερος της Τουρκίας, σε περιμένει μια πόλη που αγαπά την ησυχία και είναι διάσημη σε όλη την χώρα για τα κεραμικά της. Πρόκειται για την Άβανο. Ο πηλός που χρησιμοποιούν για τις κατασκευές προέρχεται από την κοίτη του ποταμού και οι τεχνίτες δημιουργούν αριστουργήματα που εξάγουν στην ευρύτερη περιοχή. Ο Νίκος Κοκλώνης, προτείνει να συμπεριλάβεις στη λίστα σου μια επίσκεψη σε εργαστήρι κεραμοποιίας, να φορέσεις τα ειδικά ρούχα και να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου στον τροχό! Μπορεί να φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι και τόσο, για αυτό μην τα παρατήσεις με την πρώτη!

 

 

Rate it