Εδιμβούργο (S02-E08)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

info

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕΔΙΑΜΟΝΗ ΕΞΟΔΟΣ – ΦΑΓΗΤΟ

Οι πτήσεις από Αθήνα προς Εδιμβούργο έχουν μια ενδιάμεση στάση και η διάρκεια τους ξεκινά από 6 ώρες. Οι διαχειρίστριες αεροπορικές εταιρείες είναι η Lufthansa, η Swiss, η Sas, η KLM κλπ και το κόστος ανά επιβάτη ξεκινά από 200€!

Αν θες να μείνεις στο κέντρο της πόλης σε ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, με πολυτελή αλλά ταυτόχρονα μίνιμαλ διακόσμηση, το Mercure Edinburgh Haymarket είναι για σένα! Το μπλε χρώμα κυριαρχεί παντού και δίνει μια αίσθηση αριστοκρατίας και το κόστος που ξεκινά από 90€ ανά διανυκτέρευση, το καθιστά value for money!

 

Στο κέντρο της πόλης, το 3* Edinburgh City Hotel, κλέβει τις εντυπώσεις καθώς εξωτερικά μοιάζει με πύργο αλλά στο εσωτερικό η διακόσμηση είναι μοντέρνου στυλ. Στα θετικά του, το μπαρ που ό,τι και να παραγγείλεις είναι άριστης ποιότητας, τα ευρύχωρα δωμάτια και η τοποθεσία του, κοντά σε μαγαζιά (εστιατόρια, καφετέριες κλπ) και στάση λεωφορείου. Όλα αυτά με κόστος από 100€ ανά διανυκτέρευση!

 

Στους πρόποδες του Calton Hill, το 4*ξενοδοχείο Courtyard by Marriott Edinburgh, με την εγγυημένη υπογραφή Marriott, θα σε ενθουσιάσει με τα υπέροχα διακοσμημένα δωμάτια που σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Το εστιατόριο The Lantern Room, εντός του ξενοδοχείου, φροντίζει όλοι οι πελάτες να φύγουν με χαμόγελο στα χείλη. Η διανυκτέρευση κοστίζει από 100€ ανά δίκλινοι δωμάτιο!
Για να ξυπνάς και να βλέπεις το Κάστρο του Εδιμβούργου, κάνε κράτηση στο 3* Hampton by Hilton Edinburgh West End  και η διαμονή σου θα είναι η επιτομή της κομψότητας! Διαθέτει καταπληκτικό εστιατόριο, γυμναστήριο και βρίσκεται σε απόσταση 12 λεπτών περπατώντας από το Κάστρο του Εδιμβούργου. Όλα αυτά με κόστος που ξεκινά από 100€ ανά διανυκτέρευση!

Στο Εδιμβούργο, υπάρχουν πολλές παμπ για να απολαύσεις την μπίρα, το ουίσκι σου ή κάτι ζεστό, γιατί...θα το χρειαστείς από το κρύο!

 

Μια από τις πιο δημοφιλείς παμπ είναι η BrewDog Edinburg με την industrial διακόσμηση του και μεγάλη ποικιλία σε μπύρες αλλά και διάφορα άλλα ποτά, σερβιρισμένα από προσωπικό που αγαπά την επικοινωνία με τους πελάτες. Στα συν του το ωραίο φαγητό (αν θες τη συμβουλή μας, παράγγειλε μπέργκερ!)

 

Αν θες να χορέψεις μέχρι πρωίας, επίλεξε το Lulu κλαμπ στην George Street με δυνατή R&B και Hip Hop μουσική, ωραία κοκτέιλ και πολύ ωραία διακόσμηση, με φωτισμένο πάτωμα τύπου “πυρετός το Σαββατόβραδο”. Συμβουλή -πήγαινε σχετικά νωρίς γιατί όσο περνάει η ώρα η τιμή εισόδου ανεβαίνει!

 

Ένα ακόμη κλαμπ που θα αγαπήσεις είναι το Voltaire Cabaret,στην Παλιά Πόλη,  που οργανώνει συχνά live βραδιές και το προτιμούν συστηματικά όσοι το επισκεφθούν έστω και μια φορά!

 

Επειδή όμως “νηστικό αρκούδι δεν χορεύει”, πριν φορέσεις τα βραδινά σου, σταμάτα στην παμπ Roseleaf για να δοκιμάσεις τα καλύτερα της Βρετανικής και σκωτσέζικης κουζίνας! Δοκίμασε τα σκωτσέζικα αυγά και τα πεντανόστιμα μπέργκερ ή μπριζόλα με σάλτσα ρυζιού και θα μας θυμηθείς!

 

Αν έχεις μυηθεί στην γκουρμέ κουζίνα ή αν θέλεις να βγεις για φαγητό για κάποια ειδική περίσταση, θα σε ενθουσιάσει το Forage& Chatter. Ποικιλία γεύσεων και το καλύτερο κρασί σερβίρεται από το προσωπικό του καταστήματος που προσέχει πραγματικά κάθε πελάτη σε αυτό το εστιατόριο που έχει προταθεί για αστέρι Michelin!

 

Αν είσαι λάτρης των θαλασσινών ή αγαπάς ιδιαίτερα την ιταλική κουζίνα, μην παραλείψεις να κάνεις τσεκ-ιν στο Locanda de Gusti! Τα θαλασσινά είναι φρέσκα και υπέροχα μαγειρεμένα! Οι παπαρδέλες, τα τορτελίνια (με ποικιλία στην γέμιση) αλλά και τα επιδόρπια θα σε κάνουν καθημερινό πελάτη! Προς ενημέρωση σου, το εν λόγω εστιατόριο έχει βραβευτεί πολλές φορές ως το καλύτερο ιταλικό εστιατόριο/καλύτερη ιταλική κουζίνα του κόσμου κλπ!

 

 

lock_open

Εδιμβούργο (S02-E08)

Avatar Admin | 23 Οκτωβρίου, 2019

 

Η πρωτεύουσα της Σκωτίας, το Εδιμβούργο, είναι μια πόλη χτισμένη πάνω σε 7 ηφαιστειογενείς λόφους και αρκετά δημοφιλής, καθώς είναι η έβδομη προτιμώμενη ανάμεσα σε αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς περπατάς στους δρόμους της, βλέπεις γύρω σου χαμογελαστούς ανθρώπους κάτι που αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, το 97% των κατοίκων δηλώνει ικανοποιημένο από την ζωή του σε αυτή την όμορφη περιοχή!

Τί ρούχα θα πάρεις μαζί σου? Μακρυμάνικα, με εσωτερική επένδυση, γάντια, σκουφιά και οτιδήποτε θα σε προστατέψει από το κρύο! Το κρύο είναι σχεδόν πάντα παρόν! Ακόμα και το καλοκαίρι! Τον χειμώνα, θες και μια ομπρέλα αλλά να εύχεσαι να μην βάλει αέρα γιατί μάλλον θα πάει άδικα!

 

Παρά το κρύο, θα βλέπεις γύρω σου ανθρώπους με την κλασική σκωτσέζικη ενδυμασία που λέγεται Κιλτ (την καρώ φούστα δηλαδή) αλλά και μουσικούς που θα παίζουν γκάιντα σε χαρούμενους ρυθμούς! Μη διστάσεις να πεις ότι είσαι Έλληνας γιατί μας βλέπουν με συμπάθεια! Μάλιστα, οι  ντόπιοι αρέσκονται να αποκαλούν την πόλη ως “Η Αθήνα του Βορρά” γιατί πιστεύουν ότι αποτελεί το “Κέντρο του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού” όπως η Αθήνα υπήρξε κέντρο διαφωτισμού κατά την εποχή του Περικλή!

 

Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Κάστρο του Εδιμβούργου, το οποίο βρίσκεται πάνω σε βράχο και φαίνεται από μίλια μακριά. Παλαιότερα αποτέλεσε μέρος στρατηγικής σημασίας ενώ τώρα είναι σημείο τουριστικής αναφοράς της πόλης!
Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά σημεία, έχοντας εκτελέσει χρέη φυλακών, παλατιού, Κοινοβουλίου (Εδώ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του το 1140) και πρωταγωνίστησε σε διαμάχες κατά τον Πόλεμο Ανεξαρτησίας των Σκωτσέζων τον 14ο αιώνα αλλά και κατά την άνοδο του Jacobite το 1745.
Στην ουσία, είναι ένα σύνολο κτιρίων εντός των τειχών, το παλαιότερο από τα οποία είναι το Παρεκκλήσι της Αγίας Μαργαρίτας που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και πρόκειται για το μακροβιότερο κτίσμα σε όλο το Εδιμβούργο! Τον ίδιο αιώνα, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως βασιλική κατοικία και φιλοξένησε βασιλείς μέχρι και το 1633.
Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα έγιναν πολλές ανακατασκευές ώστε να μην απογοητεύει τα πλήθη των επισκεπτών του και με σιγουριά, ο στόχος επιτεύχθηκε!
Πολλά από τα κτίρια ανακατασκευάστηκαν επειδή αλλοιώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Εδώ βρίσκεται η συλλογή βασιλικών κοσμημάτων της Σκωτίας αλλά και η Πέτρα της Ενθρόνισης! Αν περάσεις από μπροστά στη μία το μεσημέρι, θα ακούσεις τον ήχο της κανονιάς, έθιμο που υπάρχει από το 1861. Αποτελεί έδρα του Βασιλικού Τάγματος της Σκωτίας και τμήμα του, στεγάζει το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο της Σκωτίας, το οποίο αριθμεί τέσσερις αιώνες συμμετοχής της Σκωτίας σε πολέμους!

Royal Mile

Μια βόλτα στο Royal Mile θα σε βάλει στο πνεύμα της περιοχής και στο τέλος του δρόμου, θα βρεις το Holyrood Palace, που λειτουργεί ως κατοικία των Βασιλέων της Σκωτίας από τον 16ο αιώνα! Εύκολα καταλαβαίνει κανείς την ιστορική του σημασία, καθώς φιλοξένησε πολλούς μονάρχες-μεταξύ των οποίων την Mary of Scotts-και στο εσωτερικό του υπάρχουν έπιπλα, πορτρέτα και ταπετσαρίες...βασιλικού επιπέδου, που κοσμούν το κτίσμα εδώ και αιώνες! Οι κήποι μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής και σίγουρα το κάστρο με την επιβλητική αρχιτεκτονική θα ανέβει περισσότερο στα μάτια σου όταν μάθεις ότι αποτελεί καλοκαιρινή κατοικία της Βασίλισσας Ελισσάβετ. Μπορείς να επισκεφθείς τα Βασιλικά Διαμερίσματα για να πάρεις μια ιδέα της ζωής ενός Βασιλιά!

Συνεχίζοντας στο Royal Mile θα βρεθείς στον Καθεδρικό Ναό του Saint Giles, γοτθικής αρχιτεκτονικής που αποτελεί την καρδιά της Εκκλησίας της Σκωτίας (Kirk) και χτίστηκε μεταξύ του 1387 και 1495. Eντυπωσιάζει με την επιβλητική κατασκευή του και τα βιτρώ, από τα οποία μπαίνει το φως του ήλιου, κάνοντας το εσωτερικό του ναού χρωματιστό. Οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται ούτε για αστείο αλλά ούτως ή άλλως, θα σε πλημμυρίσει η κατάνυξη και δεν θα νιώσεις την ανάγκη να πιάσεις το κινητό!

παραγωγή oυίσκυ

Η παραγωγή ουίσκυ εδώ έχει γίνει πραγματική επιστήμη, βάζοντας τα γυαλιά σε πολλούς που προσπαθούν να καθιερωθούν στον κλάδο! Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να σταματήσεις στο Whiskey Rooms όπου θα γνωρίσεις την διαδικασία για την παραγωγή του και θα δοκιμάσεις όποιο είδος ουίσκι θες! Στο εστιατόριο του χώρου, το φαγητό είναι εξαιρετικό και το προσωπικό φιλικότατο!

Calton Hill

Ένας ακόμα λόφος τουριστικού ενδιαφέροντος είναι ο Calton Hill, όπου αποφασίστηκε η κατασκευή ενός ναού-αντίγραφου του Παρθενώνα, για να τονιστεί η σύνδεση με την Αθήνα και να τιμήσουν τους Σκωτσέζους στρατιώτες που έπεσαν κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους. Δυστυχώς, καθώς τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για το σκοπό δεν ήταν αρκετά, ο ναός έμεινε μισός με ολοκληρωμένη μόνο την Δυτική του πλευρά. Παρά τις προσπάθειες μετέπειτα πολιτικών να ολοκληρώσουν το έργο, δεν ήταν γραφτό να κατασκευαστεί άλλος ναός πανομοιότυπος με τον Παρθενώνα και έτσι έμεινε για πάντα ημιτελές! Δίπλα στον μισοτελειωμένο ναό, χτίστηκε το μνημείο Ντάγκαλντ Στιούαρτ, το οποίο μοιάζει αρκετά στο Χορηγικό μνημείο του Λυσικράτους στην Πλάκα. Στο ρόλο του Φειδία, ο Ουίλιαμ Πλέιφερ που επιμελήθηκε την αρχιτεκτονική των δυο έργων αλλά και πολλών ακόμα που χαρίζουν ομορφιά

 

Εμείς προτείνουμε...

Κοντά στο Holyrood Palace βρίσκεται και ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος του Εδιμβούργου, μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων για τους φυσιολάτρες και όχι μόνο! Ξεκίνησε το 1670 σαν μικρός φυσικός κήπος και εξελίχθηκε σε δημόσιο πάρκο. Φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την βιοποικιλότητα που κινδυνεύει να εκλείψει στη φύση με 17.000 διαφορετικά είδη φυτών, σκίουρους και πουλιά! Μοιάζει με μια όαση μακριά από τη φασαρία της πόλης με λίμνες, ρομαντικά γεφυράκια και θερμοκήπια.

Ως επόμενη στάση προτείνουμε το κάθισμα του Αρθούρου, σε έναν καταπράσινο λόφο που προσφέρει την ωραιότερη θέα της πόλης και είναι το καλύτερο σημείο για να απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα. Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, όλα τα κτίρια και οι λεπτομέρειες που κάνουν ξεχωριστή την πόλη φαίνονται σαν πίνακας ζωγραφικής. Μην ξεχάσεις να πάρεις ένα μπουκαλάκι νερό γιατί στο ανέβασμα θα το χρειαστείς!

Στο Εδιμβούργο, υπάρχει ειδικό λεωφορείο το οποίο κυκλοφορεί αποκλειστικά τις νύχτες και στο οποίο οι επιβάτες μαθαίνουν ιστορίες μυστηρίου, εγκλημάτων και μεταφυσικών φαινομένων από ειδικό ξεναγό. Μεταβαίνεις στα αντίστοιχα σημεία που αυτά διαδραματίστηκαν-το Greyfriars Kirk, όπου αρκετοί έχουν δει απόκοσμες φιγούρες να πετάνε πάνω από το κοιμητήριο, το Grassmarket στο οποίο έχουν εκτελεστεί πολλοί άνθρωποι και την πιο γνωστή ιστορία μυστηρίου, τα 17 φέρετρα που βρέθηκαν θαμμένα στο Κάθισμα του Αρθούρου. Στο καθένα από τα οποία υπήρχε μια ξύλινη κούκλα και ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί υπό ποιές συνθήκες βρέθηκαν εκεί. Κάποιοι μίλησαν για μαγεία ενώ άλλοι έκαναν αναφορά σε σύνδεση με τα 17 θύματα των διαβόητων δολοφόνων Γουίλιαμ Μπερκ και Γουίλιαμ Χέιρ. Όπως και να έχει, ένα ρίγος θα το νιώσεις!

 

Rate it